Φακές για όσους τις μισούν (και όχι μόνον)

της Αγάπης Μαργετίδη
Είναι να μη σου τύχει. Εμένα μου έτυχε και το έτερόν μου ήμισυ μισεί τις φακές μέχρι αηδίας. Κι έχει κι αναιμία. Τι να του πω και τι να κάνω. Επί τριάντα συναπτά έτη αυτό το βάσανο τραβάω η δόλια. Εγώ να πεθαίνω για τις φακές κι εκείνος να τις σιχαίνεται. Βρε τις έχω φτιάξει έτσι, μα τις έχω κάνει αλλιώς, αποτέλεσμα μηδέν.
Δεν το βάζω όμως κάτω και προχτές είπα να ξαναδοκιμάσω, μπας και… Φίλοι μου, εγένετο θαύμα, σας μιλώ ειλικρινά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τις έκανα με μπαχαρικά, ήταν όμως η πρώτη που τους έβαλα και γάλα καρύδας, έτσι, σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια. Φαίνεται πως πέτυχα διάνα και τις έφαγε, όχι μόνο χωρίς αντίρρηση, αλλά του άρεσαν κιόλας, και μάλιστα πολύ. Και χθες ξαναέφαγε, ουάου και πάλι ουάου!
Από ό,τι έχω καταλάβει, δεν είναι μόνο η γεύση των φακών που δεν αγαπά, αλλά και η υδαρής μορφή της σούπας που τον απωθεί. Γι’ αυτό σκέφτηκα και την έκανα βελουτέ, αφήνοντας όμως και λίγες φακές ατόφιες που χάθηκαν μέσα στη σούπα. Και μη νομίζετε πως λόγω των μπαχαρικών μασκαρεύτηκε η καταπληκτική τους, ιδιαίτερη, γήινη γεύση‧ κάθε άλλο. Ας μην ξεχνάμε πως οι φακές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ινδών οι οποίοι τις μαγειρεύουν με πάμπολλους τρόπους και με διαφορετικά μπαχαρικά, αναλόγως της περιοχής.
Δεν μένει παρά να σας παροτρύνω να φτιάξετε αυτή τη σούπα. Αν αγαπάτε τις φακές και τις φτιάχνετε συχνά θα έχετε κάτι διαφορετικό, ενώ αν τις μισείτε, εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι, μπορεί κάτι να αλλάξει. Σας το εύχομαι από καρδιάς.
ΣΟΥΠΑ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 4 άτομα
Τυλίγουμε σε γάζα 1 κ.γλ. σποράκια κάρδαμου που έχουμε βγάλει από μερικούς λοβούς και 4 καρφάκια γαρύφαλλο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα (ίσα να σκεπάζει τον πάτο) και προσθέτουμε 250 γρ. φακές, 2 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη, 1 κ.γλ. σπόρους κύμινου, 1 κ.γλ. ξερό κόλιανδρο σε σκόνη και 1-2 πρέζες μπούκοβο ή πιπέρι καγιέν. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Μόλις μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με κρύο νερό (ή σπιτικό ζωμό λαχανικών) και προσθέτουμε και την γάζα με τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να χυλώσουν ελαφρά, με προσοχή να μην λιώσουν.
Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε λίγες φακές από τη σούπα και τις κρατάμε ξεχωριστά. Αφαιρούμε τη γάζα. Πολτοποιούμε τη σούπα με το blender χειρός μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και ½ κουτί γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
Μοιράζουμε τη σούπα στα μπολ και γαρνίρουμε με τις σουρωμένες φακές που κρατήσαμε και λίγο φρέσκο κόλιανδρο. Σερβίρουμε με έξτρα lime για όποιον θελήσει. Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ή ινδικά ψωμιά, τα οποία βρίσκουμε αρκετά εύκολα πλέον στα έθνικ μαγαζιά της Αθήνας.
Tips