Δυο απριλιάτικες σούπες, καταπράσινες και μοσχοβολιστές
Δείτε τις συνταγές για δύο πεντανόστιμες σούπες με τα καταπράσινα λαχανικά του Απρίλη.

Δείτε τις συνταγές για δύο πεντανόστιμες σούπες με τα καταπράσινα λαχανικά του Απρίλη.
Καθώς η άνοιξη προχωράει, το μάτι μας χορταίνει πράσινο. Στη φύση αλλά και στην πόλη, σε μποστάνια και χωράφια, σε κήπους, αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια. Στις λαϊκές αγορές και στους μανάβηδες, κάθε βδομάδα βρίσκουμε και κάποιο πράσινο ζαρζαβατικό που πρωτοκάνει τη φετινή παρθενική εμφάνισή του. Τι χαρά!
Την αγάπη μου για τις παντός είδους και κάθε εποχής σούπες, την ξέρετε πια. Δύο από αυτές έφτιαξα αυτές τις μέρες που από σύμπτωση είναι και αφύσικα κρύες, όπως ο Απρίλης μας έχει δείξει αρκετές φορές. Και οι δυο είναι φίνες, χωρίς πολλά πολλά, αφήνοντας την πρωτοκαθεδρία στα τρυφερά ανοιξιάτικα ζαρζαβατικά.
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ & ΠΡΑΣΑ
Για 6 άτομα
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο και 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε 3 μεγαλούτσικα πράσα (το λευκό και το πράσινο μέρος) κομμένα σε ροδέλες, 6 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, λίγα φύλλα φρέσκου εστραγκόν και φρέσκου βασιλικού (βλ. tips) και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν λίγο σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας. Σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.
Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί. Μοιράζουμε σε πιάτα, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο εστραγκόν, βασιλικό και λίγες σταγόνες ελαιόλαδου. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο και άνθος αλατιού.
Tips
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΑΡΑΚΑ, ΠΡΑΣΑ & ΜΑΡΟΥΛΙ
Για 6 άτομα
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο και 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε 500 γρ. καθαρισμένο φρέσκο αρακά (από περίπου 1 κιλό ακαθάριστο), 2 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες (το λευκό και το πράσινο μέρος) και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν λίγο σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας. Σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν σχεδόν εντελώς. Προς το τέλος προσθέτουμε τα φύλλα από ένα μαρούλι που έχουμε χοντροκόψει και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.
Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί. Μοιράζουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με λίγη κρέμα γάλακτος ή sour cream, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και κρουτόν από προζυμένιο ψωμί που έχουμε τηγανίσει σε λίγο αγελαδινό βούτυρο μέχρι να χρυσίσει.
Tips