Δυο απριλιάτικες σούπες, καταπράσινες και μοσχοβολιστές

Δείτε τις συνταγές για δύο πεντανόστιμες σούπες με τα καταπράσινα λαχανικά του Απρίλη.

Δυο απριλιάτικες σούπες, καταπράσινες και μοσχοβολιστές

Καθώς η άνοιξη προχωράει, το μάτι μας χορταίνει πράσινο. Στη φύση αλλά και στην πόλη, σε μποστάνια και χωράφια, σε κήπους, αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια. Στις λαϊκές αγορές και στους μανάβηδες, κάθε βδομάδα βρίσκουμε και κάποιο πράσινο ζαρζαβατικό που πρωτοκάνει τη φετινή παρθενική εμφάνισή του. Τι χαρά!

Την αγάπη μου για τις παντός είδους και κάθε εποχής σούπες, την ξέρετε πια. Δύο από αυτές έφτιαξα αυτές τις μέρες που από σύμπτωση είναι και αφύσικα κρύες, όπως ο Απρίλης μας έχει δείξει αρκετές φορές. Και οι δυο είναι φίνες, χωρίς πολλά πολλά, αφήνοντας την πρωτοκαθεδρία στα τρυφερά ανοιξιάτικα ζαρζαβατικά.

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ & ΠΡΑΣΑ
Για 6 άτομα

 

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο και 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε 3 μεγαλούτσικα πράσα (το λευκό και το πράσινο μέρος) κομμένα σε ροδέλες, 6 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, λίγα φύλλα φρέσκου εστραγκόν και φρέσκου βασιλικού (βλ. tips) και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν λίγο σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας. Σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.

 

Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί. Μοιράζουμε σε πιάτα, γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο εστραγκόν, βασιλικό και λίγες σταγόνες ελαιόλαδου. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί αλειμμένο με λίγο ελαιόλαδο και άνθος αλατιού.

 

Tips

  • Το βούτυρο ταιριάζει πολύ με τη γλύκα των συγκεκριμένων λαχανικών και κάνει τη γεύση πολύ φινετσάτη. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν το προτιμάτε, βάλτε μόνο ελαιόλαδο, γνωρίζοντας πως η γεύση και το άρωμα της σούπας θα είναι πολύ διαφορετικά.
  • Το άρωμα του πράσου είναι πολύ λιγότερο έντονο από αυτό των κρεμμυδιών. Είναι προσωπική μου επιλογή να μην βάλω κρεμμύδια, αφού άλλωστε υπάρχουν στον ζωμό των λαχανικών. Εάν έβαζα, θα προτιμούσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια που έχουν πιο δροσερό και ήσυχο άρωμα.
  • Επειδή τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι ήπια σε γεύση και άρωμα, ο ζωμός είναι απαραίτητος. Όπως έχω επαναλάβει μύριες όσες φορές, ο ζωμός των λαχανικών γίνεται πανεύκολα και γρήγορα. Συν τοις άλλοις, χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη των λαχανικών που θα πετάγαμε (φλούδες, σκληρά φύλλα, κοτσάνια, κ.λπ.).
  • Για τον ίδιο λόγο θεώρησα πως δεν τους ταιριάζει το λεμόνι κι έτσι δεν έβαλα ίχνος, όπως συχνά προσθέτουμε στις σούπες λαχανικών.
  • Λόγω της ντελικάτης γεύσης της σούπας, δεν συνιστώ να είναι καυτή αλλά χλιαρή.
  • Αν δεν έχετε φρέσκα αρωματικά αντικαταστήστε με αποξηραμένα, προσέχοντας τις ποσότητες γιατί έχουν πολύ πιο έντονο άρωμα, με κίνδυνο να πικρίσει η σούπα. 

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΑΡΑΚΑ, ΠΡΑΣΑ & ΜΑΡΟΥΛΙ
Για 6 άτομα

 

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο και 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε 500 γρ. καθαρισμένο φρέσκο αρακά (από περίπου 1 κιλό ακαθάριστο), 2 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες (το λευκό και το πράσινο μέρος) και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν λίγο σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας. Σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν σχεδόν εντελώς. Προς το τέλος προσθέτουμε τα φύλλα από ένα μαρούλι που έχουμε χοντροκόψει και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι όλα τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.

 

Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί. Μοιράζουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με λίγη κρέμα γάλακτος ή sour cream, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και κρουτόν από προζυμένιο ψωμί που έχουμε τηγανίσει σε λίγο αγελαδινό βούτυρο μέχρι να χρυσίσει.

 

Tips

  • Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν τα πρώτα πέντε σχόλια της πρώτης συνταγής.
  • Φέτος δεν έχω βρει ακόμη στην αγορά άγριο σκόρδο, γι’ αυτό διάλεξα το σχοινόπρασο, αλλιώς θα γαρνίριζα τη σούπα με μίσχους και άνθη άγριου σκόρδου, ίσως θα προσέθετα και δυο-τρία φύλλα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v