Ένα το κουνουπίδι, δυο οι συνταγές

Με ένα μόνο ψητό κουνουπίδι φτιάχνουμε μια μακαρονάδα και μια σαλάτα.

Ένα το κουνουπίδι, δυο οι συνταγές

Όντας δύο στο σπίτι, έχω βρει μερικά κόλπα για να μην τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα αλλά και για να μην πετάω τίποτα. Κατ’ αρχάς η κατάψυξη έχει γίνει πολύ φίλη μου, αν και δεν καταψύχονται όλα τα τρόφιμα. Ρύζι, ζυμαρικά, μανιτάρια, πατάτες και κάμποσα άλλα μισούν την κατάψυξη. Την οικιακή, βεβαίως, γιατί όλα αυτά υπάρχουν στη βιομηχανική τους εκδοχή στα ψυγεία των σουπερμάρκετ, μόνο που τα αποφεύγω γιατί σπανίως είναι της προκοπής, παρόλο που ίσως – με έμφαση στο ίσως –, κυρίως τα τελευταία χρόνια, η ποιότητά τους έχει βελτιωθεί. Και πάλι, όμως, δεν τα προτιμώ. Για τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα δεν μπαίνω καν στη συζήτηση.

Το δεύτερο κόλπο είναι οι πολλαπλές συνταγές με το ίδιο βασικό υλικό, παρασκευασμένο, ει δυνατόν, με τον ίδιο τρόπο, π.χ. βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ψητά ή βραστά λαχανικά, μαγειρεμένος κιμάς, βρασμένο ρύζι, μαγειρεμένα ή ζεματισμένα όσπρια και πολλά άλλα. Έτσι, το μεγάλο κουνουπίδι που είχα αγοράσει τις προάλλες χωρίστηκε σε «μπουκέτα» και ψήθηκε στη λαμαρίνα του φούρνου. Μοιράστηκε στα δύο κι έτσι προέκυψαν οι δύο συνταγές που θα σας δείξω σήμερα. Άψογα!

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΨΗΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΤΗΓΑΝΗΤΗ ΚΑΠΑΡΗ & ΨΙΧΟΥΛΑ ΨΩΜΙΟΥ

Για 2 άτομα

Ψητό κουνουπίδι

Αφού χωρίσουμε το κουνουπίδι σε «μπουκέτα» μεγέθους μπουκιάς τα πλένουμε καλά και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλείφουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε και τα στοιχίζουμε σε μονή στρώση. Ενδιάμεσα βάζουμε λίγα κλωναράκια φρέσκου θυμαριού και 2 σκ. σκόρδου, αξεφλούδιστες και πατημένες ελαφρά με τη λάμα του μαχαιριού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 20΄-30΄, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να «αρπάξει» κατά τόπους, χωρίς, βεβαίως, να παραψηθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ψίχουλα και κάπαρη

Παίρνουμε δύο χοντρουλές φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (κατά προτίμηση προζυμένιου) και τις ψήνουμε στην τοστιέρα για να ξεραθούν εντελώς (βλ. tips). Κατόπιν τις κάνουμε ψίχουλα στο multi με κοφτές επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να μη γίνουν εντελώς πούδρα σαν τριμμένη φρυγανιά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι που θα πρέπει να χωρέσει αργότερα και τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα ψίχουλα μαζί με μία μεγάλη χούφτα ξαρμυρισμένη κάππαρη, μπούκοβο κατά βούληση, λίγο φρέσκο θυμάρι και μία από τις σκελίδες σκόρδου που είχαν ψηθεί με το κουνουπίδι. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να χρυσίσουν τα ψίχουλα και να γίνει η κάππαρη τραγανή. Απομακρύνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι.

Παράλληλα βράζουμε 200 γρ. ριγκατόνι, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ωμού ελαιολάδου και σερβίρουμε τάχιστα, κατά προτίμηση σε ζεσταμένα πιάτα.

Tips

  • Δεν πετάμε τα κοτσάνια, παρά τα φυλάμε για ζωμό ή σούπα.
  • Εάν το ψωμί είναι φρέσκο θα χρειαστεί να το αφήσουμε για αρκετή ώρα στον αέρα για να ξεραθεί και να επιμείνουμε λίγο περισσότερο στο τοστάρισμα.
  • Ταιριάζουν όλα τα είδη κοντών ζυμαρικών.
  • Αυτή η μακαρονάδα είναι στεγνή, δεν έχει σάλτσα. Γι’ αυτό σουρώνουμε τα ζυμαρικά χωρίς να κάνουμε το σύνηθες, δηλ. να κρατήσουμε λίγο από το αμυλούχο νερό και να το προσθέσουμε στο φαγητό, γιατί θα μαλακώσει το ψωμί και δεν θα είναι ωραίο. 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Για 2 άτομα

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μια χούφτα κουκουναρόσπορους ή/και ηλιόσπορους, μέχρι να χρυσίσουν. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσέχουμε να μην καούν, γνωρίζοντας πως εξακολουθούν να ψήνονται και εκτός φωτιάς: γι’ αυτό τους απομακρύνουμε από το μάτι της κουζίνας λίγο πριν ροδοκοκκινίσουν και εξακολουθούμε να τους ανακατεύουμε μέχρι να χλιάνουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το dressing: Μέσα σε μεγάλο μπολ που θα πρέπει να χωράει όλα τα υλικά, βάζουμε 1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, το ξύσμα από ένα λεμόνι και τον χυμό από μισό, μπούκοβο κατά βούληση, αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κατόπιν προσθέτουμε τα «μπουκέτα» από το άλλο μισό ψημένο κουνουπίδι, μια χούφτα πράσινες ελιές που τους έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι και κόψει σε κομμάτια, 3-4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και τους κουκουναρόσπορους. Πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας, όπως βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, κ.λπ. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v