Ζήτω οι μακαρονοσαλάτες, ζήτω!

Πέντε δροσερές καλοκαιρινές συνταγές για σας που αγαπάτε τις μακαρονοσαλάτες. 

Ζήτω οι μακαρονοσαλάτες, ζήτω!

Αγαπώ τις καλοκαιρινές σαλάτες με ζυμαρικά για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι εύκολες και γρήγορες, οι συνδυασμοί των υλικών είναι περίπου άπειροι, μπορούν να ετοιμαστούν αρκετές ώρες πριν από το γεύμα, μεταφέρονται παντού, είναι δροσερές και μυρωδάτες, αρκετά υγιεινές (ανάλογα, βεβαίως, με τα υλικά τους) και κάργα χορταστικές, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Είναι και κούκλες με όλα τα χρώματα των ζαρζαβατικών της εποχής. 

Μια καλή μακαρονοσαλάτα, όμως, έχει κι αυτή την τέχνη και τα κόλπα της και θέλει λίγη σκέψη, όπως όλα τα φαγητά, άλλωστε. Δεν πρέπει να είναι πνιγμένη στη μαγιονέζα και λοιπά dressings, ούτε να έχει δεκάδες υλικά, συχνά ασύνδετα μεταξύ τους, κι αυτά που έχει θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα και αναλογία, ούτως ώστε να μην καπελώνει το ένα το άλλο. Γενικά μιλώντας, η μακαρονοσαλάτα δεν είναι τουρλουμπούκι. Αν δείτε αυτές που φτιάχνουν οι Αμερικάνοι θα λιγωθείτε μόνο και μόνο διαβάζοντάς τις. Άλλοι δύο σημαντικοί κανόνες είναι το προσεκτικό βράσιμο των ζυμαρικών al dente, το ίδιο και το μαγείρεμα, όπου χρειάζεται, των υπόλοιπων υλικών, κυρίως των λαχανικών, καθώς και το ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στη σαλάτα στο ψυγείο (μισή με μία ώρα) για να δροσιστεί και να αναμιχθούν τα αρώματά της. Τέλος, δεν την τρώμε παγωμένη γιατί τότε δεν θα έχει καμία γεύση, οπότε φροντίζουμε να την αφήσουμε εκτός ψυγείου για 15΄ πριν να την φάμε. Πρέπει επίσης να πω ότι στις περισσότερες μακαρονοσαλάτες ταιριάζουν τα κοντά ζυμαρικά που αφενός απορροφούν καλύτερα το dressing και αφετέρου ενώνονται όμορφα με τα λαχανικά, τα οποία είναι συνήθως κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Πέντε είναι οι συνταγές που μάζεψα σήμερα, η πρώτη είναι καινούργια και οι τέσσερις παλιότερες. Εμπρός, λοιπόν, ζήτω οι μακαρονοσαλάτες, ζήτω!

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ & ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ (ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Για 2 άτομα

 

Βράζουμε 250 γρ. κοντά ζυμαρικά (mafalda για μένα: είναι η μίνι έκδοση των mafaldine) σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Μόλις χλιάνουν τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο. Παράλληλα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο (το βοηθάμε με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό για να αποβάλει τα υγρά του χωρίς να πάρει χρώμα). Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο και αμέσως μόλις μυρίσει  προσθέτουμε 5 μικρά κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους και τα σπόρια από ένα μεγάλο καλαμπόκι, κατά προτίμηση φρέσκο, μιας και είναι η εποχή του. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, πλην όμως θα πρέπει να μείνουν τραγανά. Μόλις χλιάνουν τα βάζουμε στο μπολ με τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε λίγα ντοματίνια κομμένα στα 4 ή τα 6 αναλόγως του μεγέθους τους, το ξύσμα από ένα λεμόνι και τον χυμό από μισό, προαιρετικά λίγες σταγόνες από κάποια καυτερή σάλτσα π.χ. Tabasco και μπόλικο μυρωδάτο βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί. Ξαναβάζουμε το μπολ στο ψυγείο. Απολαμβάνουμε τη σαλάτα δροσερή αλλά όχι παγωμένη.

 

Σημ.: Η σαλάτα θα γίνει λίγο διαφορετική αλλά εξίσου νόστιμη, οπωσδήποτε πιο γρήγορα και με λιγότερη λάτρα, εάν προτιμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια και το καλαμπόκι ωμά. Την έχω κάνει και με τους δύο τρόπους και προτιμώ την ωμή εκδοχή, απλώς σε αυτή μειώνω το σκόρδο σε μισή μικρή σκελίδα. Αν δεν έχετε ακόμη δοκιμάσει ωμά κολοκυθάκια, σας προτρέπω να το κάνετε, είναι υπέροχα (δείτε και την επόμενη συνταγή). Το ίδιο και το καλαμπόκι, τρώγεται ωραιότατα ωμό.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΩΜΑ, ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
Για 4 άτομα

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό 500 γρ. κοντά ζυμαρικά της αρεσκείας μας (πένες ζυμωμένες με λαχανικά για μένα), προσέχουμε να μείνουν al dente, στραγγίζουμε, μεταφέρουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Δροσίζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα. Κόβουμε 8 μικρά κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες σε μικρούς κύβους (εναλλακτικά 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 4 ή στα 6). Φτιάχνουμε το dressing με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι, 1 σκ. σκόρδου λιωμένη, αλατοπίπερο, μπόλικο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, λίγη μαγιονέζα (3 κ.σ. το πολύ) και Tabasco κατά βούληση. Στο μπολ με τα ζυμαρικά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες και το dressing και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο. Την απολαμβάνουμε δροσερή.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΕΠΕΡΟΝΑΤΑ
Για 2 άτομα

 

Πεπερονάτα – βασική συνταγή

Ζεματίζουμε και ξεφλουδίζουμε 2 μέτριες ώριμες ντομάτες. Τις ξεσποριάζουμε μέσα σε λεπτή σήτα που έχουμε τοποθετήσει πάνω από ένα μπολ, για να συλλέξουμε τα ζουμιά αποφεύγοντας τα σπόρια. Πετάμε τα σπόρια και κρατάμε τον χυμό. Κόβουμε τη σάρκα από τις ντομάτες σε μεγαλούτσικους κύβους. Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε λίγο ελαιόλαδο, 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρούτσικους κύβους. Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν και πριν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε 6 πολύχρωμες πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί) που έχουμε κόψει σε κοντές και όχι πολύ λεπτές λωρίδες (περίπου μήκους 3 εκ. και πάχους 1 εκ.). Προσθέτουμε 2-3 κλαράκια φρέσκου θυμαριού, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πιπεριές. Σβήνουμε με 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί, αφήνουμε για λίγα λεπτά να ξεθυμάνει το ξύδι και προσθέτουμε τους κύβους της ντομάτας, λίγο από τον χυμό που κρατήσαμε στην αρχή και 1 πρέζα ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20΄-30΄, μέχρι οι πιπεριές να μαλακώσουν εντελώς, χωρίς βεβαίως να λιώσουν. Εάν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος χρειαστούν υγρά, προσθέτουμε σταδιακά λίγο από τον χυμό ντομάτας που κρατήσαμε στην αρχή. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να έχει μελώσει στην εντέλεια. Πετάμε το θυμάρι, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε μπόλικο φρέσκο βασιλικό. 

Tips

·         Πολλοί συνηθίζουν να προσθέτουν και σκόρδο στην πεπερονάτα. Η επιλογή είναι δική σας και εάν βάλετε, θα το προσθέσετε πολύ ψιλοκομμένο μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια, θα το σοτάρετε για ελάχιστο χρόνο και κατόπιν θα προσθέσετε τις πιπεριές.

·         Σας συστήνω να φτιάξετε περισσότερη και να την φυλάξετε σε βάζο στο ψυγείο. Θα φτιάξετε νόστιμες μπρουσκέτες, θα την έχετε και σαν συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι στη σχάρα. Θα την κάνετε και νοστιμότατη τάρτα, επίσης (δείτε εδώ).

Βράζουμε 250 γρ. κοντά ζυμαρικά της αρεσκείας μας (για μένα Μακεδονίτικα πέτουρα που μοιάζουν με κοντές παπαρδέλες, ζυμωμένα με διάφορα λαχανικά) σε άφθονο αλατισμένο νερό al dente. Τα στραγγίζουμε, τα μεταφέρουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσει εντελώς και η πεπερονάτα, την προσθέτουμε στο μπολ, προσθέτουμε και μια χούφτα ελαφρώς καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και την απολαμβάνουμε δροσερή, αλλά όχι παγωμένη, αφού πασπαλίσουμε με φρεσκοτριμμένο στον μύλο μαύρο πιπέρι. Προαιρετικά προσθέτουμε και λίγη παρμεζάνα που κόβουμε σε λεπτές φλοίδες με τον αποφλοιωτή.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ & ΠΑΝΣΕΤΑ
Για 4 άτομα

 

Βράζουμε 500 γρ. κοντά ζυμαρικά της αρεσκείας μας (orecchiette για μένα) σε άφθονο αλατισμένο νερό, προσέχουμε να μείνουν al dente, στραγγίζουμε, τα μεταφέρουμε σε μπολ, τα ανακατεύουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Δροσίζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα. Ψήνουμε στον φούρνο 12 λεπτές φέτες pancetta (ή bacon) μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν κριτσανιστές. Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.  Κόβουμε σε κύβους ένα μικρό πεπόνι και το προσθέτουμε στο μπολ με τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε προαιρετικά 1-2 πιπερίτσες chili. Αρωματίζουμε με ψιλοκομμένα φυλλαράκια δυόσμου και αρτύζουμε με ξύδι από λευκό κρασί ή σαμπάνια. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε βάζουμε από πάνω φλοίδες από Pecorino Romano ή ξερή μυζήθρα. Κόβουμε τις φέτες του ψημένου αλλαντικού σε μικρότερα κομμάτια και τις προσθέτουμε στην σαλάτα την τελευταία στιγμή για να μην πανιάσουν.

ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ & ΦΕΤΑ
Για 4 άτομα

 

Βράζουμε 250 γρ. ρεβίθια που έχουμε μουλιάσει αποβραδίς μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, χωρίς όμως να χυλώσουν. Όταν τα ρεβίθια είναι σχεδόν έτοιμα, βράζουμε 500 γρ. κοντά ζυμαρικά (orecchiette για μένα) σε άφθονο αλατισμένο νερό, με προσοχή για να μείνουν al dente. Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα ζυμαρικά, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και όσο είναι ακόμη ζεστά, τα ανακατεύουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι. Ετοιμάζουμε την ωμή σάλτσα στο multi με 1 σκ. σκόρδου, τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, μια μεγάλη χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού, αλατοπίπερο, λίγες σταγόνες καυτερής σάλτσας (π.χ. Tabasco) και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η πυκνότητά της θα πρέπει να θυμίζει vinaigrette. Πλένουμε και κόβουμε στη μέση 250 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα ζυμαρικά και τα ρεβίθια, μην παραλείποντας να βάλουμε και τα ζουμιά που έχουν βγάλει όταν τα κόψαμε. Κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια ¼ ξερού κρεμμυδιού και τα προσθέτουμε στο μπολ. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από μια χούφτα ελιές της αρεσκείας μας και τις προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε σε λωρίδες λίγες λεπτοκομμένες φέτες κάποιου αλλαντικού της αρεσκείας μας (prosciutto, coppa, σαλάμι, κλπ.) και τις προσθέτουμε κι αυτές στα υπόλοιπα υλικά του μπολ. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με την ωμή σάλτσα, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση και αφήνουμε για λίγη ώρα (30΄ το λιγότερο) την σαλάτα για να ανακατευτούν τα αρώματα. Τέλος, γαρνίρουμε με λίγη τριμμένη φέτα και φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v