Minestrone, η σούπα της θαλπωρής

της Αγάπης Μαργετίδη
Σήμερα θα σας μιλήσω για την καινούργια μου λατρεία, την εμβληματική ιταλική minestrone. Την αγάπησα εσχάτως, κανονικός γεροντοέρωτας δηλαδή. Σούπα παμπάλαιη και σοφή. Σούπα της cuccina povera, των φτωχών αγροτών. Σούπα θρεπτική και χορταστική‧ αυτό που ονομάζουμε φαγητό της θαλπωρής.
Η λέξη minestrone είναι υποκοριστικό της λέξης minestra που σημαίνει σούπα, αλλά που η κυριολεκτική της σημασία είναι αυτό που σερβίρουμε, αυτό που μοιράζουμε από την κατσαρόλα στα πιάτα. Με ρίζες στους Ρωμαϊκούς χρόνους, η minestrone άλλαζε κάθε φορά που έφταναν στην Ιταλία καινούργια υλικά, όπως η ντομάτα και οι πατάτες, ενώ από φαγητό της υπαίθρου έχει εξελιχθεί σε φαγητό του σαλονιού, χωρίς να έχει χάσει ίχνος από την αυθεντικότητά της και μπράβο της!
Η minestrone, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλά φαγητά της καθημερινότητας, δεν έχει συγκεκριμένη συνταγή. Καθώς υπάρχουν άπειρες παραλλαγές, κάθε φορά μπορούμε να έχουμε εντελώς διαφορετική γεύση. Σήμερα, καθώς ο καιρός έχει αρχίσει να αγριεύει, σας προτείνω μια πλούσια σε υλικά και αρώματα minestrone η οποία είναι ολοκληρωμένο και άκρως ισορροπημένο γεύμα. Δεν θα σας κρύψω ότι δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση του κόσμου, μια σχετική εμπειρία στη μαγειρική και η δέουσα προσοχή σε κάποια σημεία είναι απαραίτητα, εξ ου και το μάκρος της συνταγής και οι πολλές επεξηγήσεις, όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Τουλάχιστον αυτό αποφάνθηκαν οι φίλοι με τους οποίους τη μοιραστήκαμε τις προάλλες και τους ευχαριστώ για τα καλά τους λόγια.
ΣΟΥΠΑ MINESTRONE
Για 10 άτομα
Ο ζωμός
Δεν θα κουραστώ να επισημαίνω τη μέγιστη σημασία των σπιτικών ζωμών. Πέραν του προφανούς πλεονεκτήματος για τη σωστή διατροφή μας, οι σπιτικοί ζωμοί κάνουν όλη τη διαφορά στη γεύση των φαγητών και, συγχρόνως, κάνουν καλό στην τσέπη μας, αφού δεν πετάμε τίποτα. Στη σημερινή σούπα, όπως είθισται (αν και σε πολλές συνταγές είδα ζωμό κότας και βοδινού), χρησιμοποίησα ζωμό λαχανικών : καρότα, σέλινο και σέλερι, πράσα και κρεμμύδια, κοτσάνια μαϊντανού, φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού, κόκκους πιπεριών, μαραθόσπορους, θυμάρι, δάφνη και δενδρολίβανο και φλούδες από παρμεζάνα. Θα χρειαστούμε περίπου 3 λίτρα (εάν δεν έχουμε αρκετό συμπληρώνουμε με νερό). Μια ακόμη επισήμανση την οποία σίγουρα γνωρίζετε, πλην όμως δεν βλάπτει να την επαναλάβω, είναι ότι δεν αλατίζουμε τους ζωμούς γιατί το κάθε φαγητό στο οποίο θα τους χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται διαφορετική διαχείριση στο αλάτι.
Η σούπα
Κόβουμε 150 γρ. καπνιστή πανσέτα σε μικρούς κύβους και τους σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βγάλουν το λίπος τους. Τους αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στη θέση τους σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 καρότα κομμένα σε κύβους, 1 φινόκιο κομμένο σε κύβους και 3 λεπτά κλαριά σέλερι κομμένα σε κύβους (τα εσωτερικά πιο τρυφερά και πιο λεπτά κλαριά – τα εξωτερικά σκληρά τα έχουμε βάλει στον ζωμό). Αλατίζουμε, προσθέτουμε 3 κ.σ. τοματοπελτέ και σοτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες με το ειδικό εργαλείο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Αρωματίζουμε με 2 φύλλα δάφνης και 1 κλαρί φρέσκο δενδρολίβανο (τα τυλίγουμε σε γάζα για να είναι πιο εύκολο να τα αφαιρέσουμε στο τέλος). Προσθέτουμε 2,5 λίτρα ζωμού που έχουμε ζεστάνει (κρατάμε τα υπόλοιπα 500 ml για αργότερα) και 1 κουτί ολόκληρα ντοματάκια κομμένα σε κύβους, μαζί και τον χυμό τους από το κουτί. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο ακόμη (περίπου 15΄).
Προσθέτουμε την πανσέτα που είχαμε σοτάρει στην αρχή, 2 χούφτες βρασμένα ρεβίθια (βλ. tips) και 2 φλ. τσ. κοντά ζυμαρικά (βλ. tips). Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά, αφήνοντας κι ένα περιθώριο χρόνου γιατί θα συνεχίσουν να μαλακώνουν ακόμα κι εκτός φωτιάς. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλον ζωμό. Μόλις βγάλουμε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε 2 χούφτες τρυφερά σέσκουλα ή σπανάκι. Τα χόρτα θα μαλακώσουν από την θερμότητα της σούπας και αυτό αρκεί, γιατί δεν θέλουμε να μαγειρευτούν πολύ, παρά μόνο να μαραθούν.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τη σούπα στα πιάτα, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και λίγη χοντροτριμμένη και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα. Στο τραπέζι έχουμε σε πρώτη ζήτηση τον μύλο του πιπεριού, καθώς και έξτρα ελαιόλαδο και παρμεζάνα. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Tips