Πατάτα η επαναστατική - Μέρος Δ΄

της Αγάπης Μαργετίδη
Το τέταρτο μέρος του έπους της πατάτας είναι αφιερωμένο στον πουρέ. Μην πείτε σιγά το πράγμα. Ο καλός, ο νόστιμος, ο βελούδινος πουρές πατάτας κρύβει πολλά μυστικά. Ο πιο διάσημος και υπερτέλειος πουρές πατάτας είναι δημιούργημα του μακαρίτη Jöel Robuchon, ενός σεφ με όλη τη σημασία της λέξεως, που κατά τη διάρκεια της καριέρας του μάζεψε 32 (!) αστέρια Michelin και πήρε, μεταξύ άλλων, τον τίτλο του Σεφ του Αιώνα από την Gault et Millau. Γεννημένος το 1945 στο Poitiers από πατέρα οικοδόμο και μητέρα οικιακή βοηθό, ενώ προοριζόταν και προετοιμαζόταν σε καθολική σχολή για να γίνει ιερέας, ανακάλυψε μια άλλη θρησκεία, τη μαγειρική, την οποία υπηρέτησε πιστά από την ηλικία των 15 ετών έως τον πρόωρο θάνατό του το 2018, σε ηλικία 73 ετών. Αυτή ήταν η πρώτη του επανάσταση.
Με εστιατόρια σε όλον τον κόσμο, σε Δύση και Ανατολή, μέντορας άλλων διάσημων σεφ, ο Robuchon ήταν τελειομανής και πολύ αυστηρός με τους συνεργάτες του. Αυτή του η τελειομανία είναι εμφανέστατη στον ταπεινό πουρέ πατάτας, τον οποίο στεφάνωσε με διάδημα βασιλικό. Δύο είναι τα κύρια μυστικά του : βούτυρο, βούτυρο κι άλλο βούτυρο, κατά την φράση ενός άλλου μυθικού προσώπου της γαλλικής γαστρονομίας, του Fernand Point (1897-1955) και, δεύτερον, πέρασμα στο τέλος από λεπτή σήτα.
Ο πουρές ήταν η δεύτερη επανάσταση του Robuchon. Η τρίτη ήταν η, εκ παραλλήλου με τα πιο επίσημα και ακριβά του εστιατόρια, δημιουργία των εστιατορίων με το όνομα L’Atelier, όπου οι απόλυτα λογικές τιμές, η συντροφικότητα των πελατών που κάθονται σε πάγκους γύρω από την ορθάνοιχτη κουζίνα παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα και η πολιτική τού να μην γίνονται κρατήσεις, έδωσε την ευκαιρία σε πάρα πολλούς ανθρώπους να απολαύσουν την υψηλή γαστρονομία, χωρίς την επισημότητα και τις ακριβές τιμές που συνήθως την πλαισιώνουν. Ήμουν κι εγώ τυχερή, αφού έφαγα δύο φορές στο L’Atelier του St. Germain κι έχω να τις θυμάμαι.
Ο ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΤΟΥ JOEL ROBUCHON
Πλένουμε 1 κιλό πατάτες και απομακρύνουμε κάθε ίχνος χώματος με ένα βουρτσάκι. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, τις καλύπτουμε εντελώς με κρύο νερό, προσθέτουμε χοντρό θαλασσινό αλάτι και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Τις σουρώνουμε και όσο είναι ακόμη πολύ ζεστές τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα μαύρα στίγματα. Τις πολτοποιούμε στον ειδικό χειροκίνητο μύλο με τον δίσκο που έχει τις πιο μικρές τρύπες. Βάζουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα και τον στεγνώνουμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Κόβουμε 250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, σε μικρούς κύβους. Συγχρόνως, σε διπλανό μάτι, ζεσταίνουμε, χωρίς να βράσουμε, 250 ml αγελαδινό πλήρες γάλα. Ενσωματώνουμε σταδιακά το βούτυρο ανακατεύοντας και μόλις το τελειώσουμε όλο, προσθέτουμε σταδιακά ζεστό γάλα. Σταματάμε μόλις έχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε (βλ. tips). Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό, τόσο για το χρώμα, όσο και για το πιο φίνο άρωμά του. Ο Joël Robuchon δεν έβαζε μοσχοκάρυδο.
Tips