Χωρίς κρέας / Μέρος δεύτερο: Τα όσπρια του χειμώνα

της Αγάπης Μαργετίδη
Χειμώνας χωρίς όσπρια δεν νοείται. Φασόλια και ρεβίθια, φακές και φάβα, μας χορταίνουν και μας χαρίζουν χίλια δυο θρεπτικά στοιχεία. Μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την Ευρώπη στην Ασία, από την Αμερική στην Αφρική. Στα νησιά και στη στεριά, στην έρημο, στη σαβάνα. Μπαίνουν σε όλα τα σπίτια. Από τα πιο φτωχικά μέχρι τα μεγάλα σαλόνια. Τα αγαπούν και τα σέβονται οι μάγειρες, συχνά δίνουν έμπνευση σε μεγάλους σεφ.
Ολόκληρα ή αλεσμένα, με το κουτάλι ή το πιρούνι, με συντροφιά λαχανικά, ψαρικά, κρεατικά αλλά και ζυμαρικά, τα όσπρια είναι μια από τις πιο σπουδαίες τροφές για τον άνθρωπο. Η πόρτα του σπιτιού μου είναι πάντα ορθάνοιχτη γι’ αυτά και τα μαγειρεύω με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Σήμερα, για να μείνω εντός θέματος για το κεφάλαιο «χωρίς κρέας», έφτιαξα μια καινούργια συνταγή με γίγαντες φουρνιστούς, όχι όμως πλακί. Γι’ αυτούς δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι, άλλωστε η συνταγή είναι πασίγνωστη και δεν θα είχε νόημα να την επαναλάβω. Με μεγάλη μου χαρά, λοιπόν, σας δίνω τη δική μου εκδοχή, με την ελπίδα να σας αρέσει πολύ. Μαζί με αυτή, σας θυμίζω κι άλλες εννέα, λίγο διαφορετικές, συνταγές με όσπρια για να έχετε να παίζετε.
«ΚΑΠΝΙΣΤΟΙ» ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Το καπνιστό άρωμα, το τόσο ταιριαστό στους γίγαντες, έδωσαν η καπνιστή πάπρικα και το καπνιστό τυρί.
Προετοιμασία (Για 3-4 άτομα)
Τα φασόλια
Μουλιάζουμε 200 γρ. γίγαντες για 12 ώρες σε κρύο νερό. Την επομένη τους σουρώνουμε, τους ξεπλένουμε, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, την γεμίζουμε με κρύο νερό να τους καλύπτει, προσθέτουμε 1 κλωναράκι δενδρολίβανο και φέρνουμε σε βρασμό. Ξαφρίζουμε και μετά τις πρώτες βράσεις χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή (5,5 για εστία 9 σκαλών). Ανάλογα με την ποιότητα των φασολιών, θα χρειαστούν περίπου 60΄- 75΄ μέχρι να βράσουν μέχρι μέσα. Λίγο μετά τα μισά του μαγειρέματος τους αλατίζουμε (βλ. tips). Αφαιρούμε το δενδρολίβανο και σουρώνουμε.
Η σάλτσα
Ψιλοκόβουμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, 1 μικρό κλωνάρι σέλερι (ή το κάτω μέρος από λίγα κλωναράκια σέλινου αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα) και τα φύλλα από 1 κλωνάρι δενδρολίβανου. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη ένα μέτριο καρότο. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, αλατοπίπερο και 1 γεμάτη κ.γλ. καπνιστή πάπρικα. Σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο (ή πολύ ψιλοκομμένη). Σβήνουμε με 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια με τον χυμό τους. Τα σπάμε ελαφρά με ένα ξύλινο κουτάλι (δεν τα ψιλοκόβουμε από την αρχή, για να μείνουν κάποια ευδιάκριτα κομμάτια ντομάτας και να μην γίνει η σάλτσα εντελώς λεία). Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά πηχτή σάλτσα χωρίς περιττά υγρά.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Ενώνουμε τα φασόλια με τη σάλτσα, διορθώνουμε εάν χρειαστεί τη γεύση και προσθέτουμε 2 κ.σ. τριμμένο καπνιστό τυρί. Ρίχνουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και από πάνω πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί που έχουμε ανακατέψει με λίγα τριμμένα ψίχουλα ψωμιού (ή τριμμένη φρυγανιά). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Καλή όρεξη!
Tips
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού