της Αγάπης Μαργετίδη
Χειμώνας χωρίς όσπρια δεν νοείται. Φασόλια και ρεβίθια, φακές και φάβα, μας χορταίνουν και μας χαρίζουν χίλια δυο θρεπτικά στοιχεία. Μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την Ευρώπη στην Ασία, από την Αμερική στην Αφρική. Στα νησιά και στη στεριά, στην έρημο, στη σαβάνα. Μπαίνουν σε όλα τα σπίτια. Από τα πιο φτωχικά μέχρι τα μεγάλα σαλόνια. Τα αγαπούν και τα σέβονται οι μάγειρες, συχνά δίνουν έμπνευση σε μεγάλους σεφ.
Ολόκληρα ή αλεσμένα, με το κουτάλι ή το πιρούνι, με συντροφιά λαχανικά, ψαρικά, κρεατικά αλλά και ζυμαρικά, τα όσπρια είναι μια από τις πιο σπουδαίες τροφές για τον άνθρωπο. Η πόρτα του σπιτιού μου είναι πάντα ορθάνοιχτη γι’ αυτά και τα μαγειρεύω με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Σήμερα, για να μείνω εντός θέματος για το κεφάλαιο «χωρίς κρέας», έφτιαξα μια καινούργια συνταγή με γίγαντες φουρνιστούς, όχι όμως πλακί. Γι’ αυτούς δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι, άλλωστε η συνταγή είναι πασίγνωστη και δεν θα είχε νόημα να την επαναλάβω. Με μεγάλη μου χαρά, λοιπόν, σας δίνω τη δική μου εκδοχή, με την ελπίδα να σας αρέσει πολύ. Μαζί με αυτή, σας θυμίζω κι άλλες εννέα, λίγο διαφορετικές, συνταγές με όσπρια για να έχετε να παίζετε.
«ΚΑΠΝΙΣΤΟΙ» ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Το καπνιστό άρωμα, το τόσο ταιριαστό στους γίγαντες, έδωσαν η καπνιστή πάπρικα και το καπνιστό τυρί.
Προετοιμασία (Για 3-4 άτομα)
Τα φασόλια
Μουλιάζουμε 200 γρ. γίγαντες για 12 ώρες σε κρύο νερό. Την επομένη τους σουρώνουμε, τους ξεπλένουμε, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, την γεμίζουμε με κρύο νερό να τους καλύπτει, προσθέτουμε 1 κλωναράκι δενδρολίβανο και φέρνουμε σε βρασμό. Ξαφρίζουμε και μετά τις πρώτες βράσεις χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή (5,5 για εστία 9 σκαλών). Ανάλογα με την ποιότητα των φασολιών, θα χρειαστούν περίπου 60΄- 75΄ μέχρι να βράσουν μέχρι μέσα. Λίγο μετά τα μισά του μαγειρέματος τους αλατίζουμε (βλ. tips). Αφαιρούμε το δενδρολίβανο και σουρώνουμε.
Η σάλτσα
Ψιλοκόβουμε 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, 1 μικρό κλωνάρι σέλερι (ή το κάτω μέρος από λίγα κλωναράκια σέλινου αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα) και τα φύλλα από 1 κλωνάρι δενδρολίβανου. Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη ένα μέτριο καρότο. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα λαχανικά, αλατοπίπερο και 1 γεμάτη κ.γλ. καπνιστή πάπρικα. Σοτάρουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο (ή πολύ ψιλοκομμένη). Σβήνουμε με 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια με τον χυμό τους. Τα σπάμε ελαφρά με ένα ξύλινο κουτάλι (δεν τα ψιλοκόβουμε από την αρχή, για να μείνουν κάποια ευδιάκριτα κομμάτια ντομάτας και να μην γίνει η σάλτσα εντελώς λεία). Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά πηχτή σάλτσα χωρίς περιττά υγρά.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Ενώνουμε τα φασόλια με τη σάλτσα, διορθώνουμε εάν χρειαστεί τη γεύση και προσθέτουμε 2 κ.σ. τριμμένο καπνιστό τυρί. Ρίχνουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και από πάνω πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα τυρί που έχουμε ανακατέψει με λίγα τριμμένα ψίχουλα ψωμιού (ή τριμμένη φρυγανιά). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Καλή όρεξη!
Tips
- Διάλεξα βιολογικούς έγχρωμους γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών. Είναι πανέμορφοι, βραστεροί, και απίθανα νόστιμοι. Λεπτόφλουδους δεν τους λες, όμως όταν μαγειρευτούν σωστά, η φλούδα δεν ενοχλεί καθόλου. Δεν διαλύονται στο βράσιμο και το εσωτερικό τους είναι βουτυρένιο και αφράτο. Μεγάλο ρόλο στο να μην ζαρώσουν, να μείνουν ακέραιοι και να είναι εύπεπτοι, παίζει η ένταση της εστίας : όσο πιο χαμηλή η φωτιά, τόσο πιο ήπιο και σωστό το μαγείρεμα (αυτό ισχύει για όλων των ειδών τα όσπρια).
- Οι γνώμες ως προς το εάν πρέπει να πετάμε το πρώτο νερό του βρασίματος των φασολιών και των οσπρίων γενικότερα, διίστανται. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί πως εάν πετάξεις το νερό, πετάς και το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών. Άλλοι προσθέτουν μαγειρική σόδα στο νερό του μουλιάσματος, υποστηρίζοντας πως τα κάνει πιο εύπεπτα. Αυτό έχει ως συνέπεια την καταστροφή της βιταμίνης Β1 κι εδώ συμφωνούν όλοι. Το ξάφρισμα αφαιρεί μεν θρεπτικά συστατικά, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Η δική μου εμπειρία έχει δείξει πως το καλό μούλιασμα σε σκέτο νερό και το ξάφρισμα, αρκούν για εύπεπτα αλλά και ωφέλιμα όσπρια. Ένα είναι το σημαντικότερο όλων, η καλή ποιότητα, που εξασφαλίζεται μόνον εάν εμπιστευόμαστε τον προμηθευτή μας και εφόσον μάθουμε από πού κρατάει η σκούφια τους : είτε είναι χύμα, είτε συσκευασμένα, οφείλουμε να γνωρίζουμε τουλάχιστον την ημερομηνία και τον τόπο παραγωγής τους. Όσο πιο παλιοκαιρισμένα είναι, τόσο πιο δύσκολα θα βράσουν.
- Λένε επίσης πως δεν πρέπει να αλατίζουμε τα όσπρια από την αρχή γιατί δεν βράζουν εύκολα. Πιθανολογώ πως αυτό ανήκει στη σφαίρα των μαγειρικών μύθων. Υπάρχει όμως μια άλλη αιτία για την οποία ενδέχεται να έχει μια κάποια βάση η οδηγία : επειδή τα περισσότερα όσπρια μαγειρεύονται για αρκετή ώρα και πολύ συχνά χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού (πάντα καυτό για να μην διακόπτουμε τη διαδικασία), και το νερό ως γνωστόν εξατμίζεται ενώ το αλάτι όχι, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν πολύ αλμυρά. Από την άλλη, αλατίζοντας μόνο στο τέλος, το αλάτι δεν εισχωρεί στα υλικά και δεν επιτυγχάνεται αληθινή νοστιμιά. Για να λύσω το πρόβλημα και να έχω συγχρόνως καλό έλεγχο, αλατίζω σταδιακά και διορθώνω στο τέλος.
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού
- Έχω την τύχη να διαθέτω δυνατό blender, πολύτιμο δώρο των φιλενάδων μου. Μου έχει λύσει τα χέρια γιατί οι σούπες μου γίνονται τέλειες βελουτέ, χωρίς να χρειαστεί να τις περάσω και από σήτα. Το ραβδομπλέντερ δεν κάνει τόσο καλή δουλειά και η συγκεκριμένη σούπα δεν πρέπει να έχει καθόλου κόκκο. Ανάλογα λοιπόν με το τι μηχάνημα διαθέτετε, θα πράξετε αναλόγως. Μην βάλετε όλο το νερό μεμιάς γιατί ενδέχεται η σούπα να γίνει πολύ νερουλή. Αν παρόλα αυτά ατυχήσετε, ξαναβράστε την μέχρι να εξατμισθεί το έξτρα νερό. Σε κάθε περίπτωση, η σούπα πρέπει να είναι σούπα και όχι πουρές.
- Η καπνιστή πάπρικα δεν είναι καυτερή και το άρωμά της είναι λεπτό, επομένως αρωματίζει τη σούπα, αφήνοντας συγχρόνως τον απαραίτητο χώρο για το εξαίσιο αυγοτάραχο. Το ζέσταμά της είναι απαραίτητο, κι αυτό ισχύει για όλα τα μπαχαρικά. Προσέξτε μόνον λίγο, ζέσταμα σε μέτρια φωτιά χρειάζεται, όχι τσιγάρισμα.
- Αν δεν σας αρέσει το αυγοτάραχο -τι κρίμα!- μπορείτε να βάλετε κάποιο καπνιστό ψάρι όπως σολομό, αυγά ψαριού (μπρικ ή ακόμη και χαβιάρι), καπνιστό χταπόδι. Αυτά ως προς την αμπιγέ εμφάνιση, ενώ, στο πιο casual ντύσιμο θα παίξουν τα αλίπαστα.
- Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τις κόκκινες φακές με φάβα, με ελαφρώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
- Για το δικό μου γούστο και για πιο ήπια γεύση, προτίμησα να βράσω το σκόρδο με τις φακές. Εάν εσείς αγαπάτε το ωμό σκόρδο, προσθέστε το κατευθείαν στο blender. Σε αυτή την περίπτωση, φρονώ ότι 1 σκελίδα είναι αρκετή.
- Αντί για λεμόνι, μπορείτε να βάλετε μοσχολέμονο (lime).
- Τα αποξηραμένα μανιτάρια θα τα μουλιάσουμε για ένα εικοσάλεπτο περίπου σε χλιαρό νερό. Θα σουρώσουμε το ζουμί και θα το προσθέσουμε στη σούπα για έξτρα νοστιμιά.
- Αποφύγετε να αγοράσετε κάρυ από το σουπερμάρκετ, προτιμήστε τα μπαχαράδικα. Η διαφορά είναι τεράστια.
- Η ποσότητα του κάρυ στη συνταγή είναι τόση, ώστε η κάψα να είναι παρούσα, χωρίς όμως να είναι πολύ έντονη.
- Ανάλογα με τα γούστα σας, θα κάνετε το φαγητό λιγότερο ή περισσότερο πηχτό : μπορείτε να το κάνετε είτε σαν χυλωμένη σούπα (όπως την κλασσική ρεβιθάδα), είτε σαν φαγητό με πηχτή σάλτσα.
- Το φαγητό συνοδεύεται ιδανικά με ινδικά ζεστά ψωμιά. Τα πλέον γνωστά είναι τα naan, τα chapatti (μην το μπερδέψετε με το ψωμί τύπου τσιαπάτα) και τα paratha. Έχω βρει naan και chapatti σε κάποια μεγάλα σουπερμάρκετ στα ράφια με τα εξωτικά υλικά. Επίσης έχω κατά καιρούς παραγγείλει τα ψωμιά σε ινδικά εστιατόρια που είναι πλέον πολλά στην Αθήνα. Αυτή η πληροφορία αφορά μόνον τους λιγοστούς περιπετειώδεις τύπους που δεν διστάζουν να διανύσουν αποστάσεις προκειμένου να βρουν τα αυθεντικά υλικά της κάθε κουζίνας. Μην στενοχωριέστε όμως αν δεν ανήκετε σ’ αυτή τη συνομοταξία, αντικαταστήστε με αραβικές πίτες κι ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Καλό είναι να τιςζεστάνετε λίγο πριν τη σερβίρετε.
- Όσον αφορά τα μπαχαρικά, έχω πάντα την ίδια σύσταση : να αποφεύγετε τα σουπερμάρκετ.
- Το ίδιο έχω επίσης να πω, όπως και στην προηγούμενη συνταγή, για την κάψα : οι προτεινόμενες ποσότητες των καυτερών μπαχαρικών είναι τόσες, ώστε το φαγητό να έχει την απαραίτητη κάψα, χωρίς όμως να καταστρέφει τη γεύση και το άρωμα. Μόνον η δοκιμή θα σας οδηγήσει στην κατεύθυνση που θέλετε.
- Εδώ τα πράγματα είναι ευκολότατα ως προς το ιδανικό ψωμί που θα συνοδεύσει το φαγητό, γιατί βρίσκουμε πλέον παντού τις μαλακές μεξικάνικες τορτίγιες. Ζεστάνετέ τις ελαφρώς πριν τις σερβίρετε.