Xωρίς κρέας / Μέρος πρώτο : Xειμωνιάτικα λαχανικά

της Αγάπης Μαργετίδη
Σίγουρα έχετε διαβάσει κι ακούσει για την ολοένα αυξανόμενη δαιμονοποίηση της κρεατοφαγίας ανά τον κόσμο, κυρίως όσον αφορά το κόκκινο κρέας. Ίσως, επίσης, και να είστε οπαδοί αυτής της πρακτικής. Όσο κι αν υπάρχουν κάποια λογικά επιστημονικά επιχειρήματα που αφορούν την υγεία, αλλά και την κλιματική βλάβη που προκαλεί η εντατική εκτροφή των ζώων, κάθε αυστηρή απαγόρευση, κάθε μονομερής – και συχνά εμμονική – θεωρία, με βρίσκουν αντίθετη. Όταν δε μπαίνει και το θέμα της μόδας, εκεί πια με πιάνουν τα διαόλια μου.
Ευθαρσώς δηλώνω κρεατοφάγος, είμαι όμως και παμφάγος. Δεν ακολουθώ καμία μόδα, ενώ προσπαθώ να προσέχω την ποιότητα των προϊόντων που βάζω στο τραπέζι μου. Λιγότερο κρέας μεν, καθαρό κρέας δε, όπου με τον όρο «καθαρό» εννοώ πως θέλω να γνωρίζω την προέλευσή του, τον τρόπο εκτροφής του ζώου, αλλά και τα κατοπινά στάδια παραγωγής, έχοντας επιλέξει δυο-τρεις προμηθευτές οι οποίοι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μου. Το ίδιο πράττω και με τα υπόλοιπα τρόφιμα, αποφεύγοντας, στο μέτρο του δυνατού, τα έντονα βιομηχανοποιημένα προϊόντα.
Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα σε νόστιμα φαγητά χωρίς κρέας. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση απαγόρευση. Απλώς, επειδή έχω πλέον αρκετά μεγάλη συλλογή τέτοιων φαγητών, αλλά κι επειδή συχνά-πυκνά μαγειρεύω κάτι καινούργιο χωρίς κρέας, θέλω να ομαδοποιήσω κάποιες συνταγές για να τις βρίσκετε και πιο εύκολα. Αυτό που επίσης σκοπεύω να κάνω είναι να φτιάξω δύο κατηγορίες ανά κύριο υλικό : η πρώτη για φθινόπωρο/χειμώνα και η δεύτερη για άνοιξη/καλοκαίρι (αυτή θα φτιαχτεί αργότερα, όσο θα οδεύουμε προς την άνοιξη). Γιατί είναι ακόμα πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, να ακολουθούμε τις εποχές αφήνοντας την γη ήσυχη να κάνει τη δουλειά της όπως αυτή γνωρίζει. Κι έπειτα, αν τρώμε ολοχρονίς γεμιστά, παραδείγματος χάριν, πώς θα τα λαχταρήσουμε; Αφήστε που θα είναι άνοστα, τους μισούς μήνες τουλάχιστον. Και κάτι ακόμα : άλλες συνταγές είναι ελαφριές, έως και διαιτητικές, κι άλλες πιο πλούσιες, γιατί όπως είπα και πιο πάνω, απεχθάνομαι τις ταμπέλες.
Αν λοιπόν συμφωνείτε μαζί μου, ας αρχίσουμε. Κι αν δεν συμφωνείτε, ελπίζω ότι δεν θα τα χαλάσουμε! Άλλωστε, στην πρώτη κατηγορία της στήλης Bon Agapi «κρέας, ψάρι και θαλασσινά» θα βρείτε κάμποσες συνταγές για τα γούστα σας (και τα δικά μου, εννοείται!). Κι ένα τελευταίο : τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν θα λείψουν από το αφιέρωμα, μόνο το κρέας θα απουσιάσει για λίγο, ενώ υπόσχομαι πως η επιστροφή του θα είναι gloriosa!
Η πρώτη κατηγορία αφορά τα λαχανικά του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αρχίζω με ένα καινούργιο φαγητό, ελαφρύ, νόστιμο και πολύ πολύ εύκολο.
ΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΡΟΚΦΟΡ & ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Για 4 άτομα
Ζεματίζουμε 300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο σε βραστό νερό για 30΄΄. Το βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κρατήσει το χρώμα του και κατόπιν το στραγγίζουμε. Λαδώνουμε καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μικρού πυρίμαχου σκεύους διαστάσεων περίπου 18 χ 18 εκ. Στύβουμε πολύ καλά το σπανάκι, το αλατοπιπερώνουμε και το στρώνουμε στον πάτο του σκεύους.
Καθαρίζουμε και κόβουμε 350 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας μας και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και 1 σκ. σκόρδου με την φλούδα του, πατημένη ελαφρά με την λάμα ενός μαχαιριού. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε στο σκεύος πάνω από το σπανάκι, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το σκόρδο.
Διαλύουμε με τα δάχτυλά μας 100 γρ. ροκφόρ και το σκορπίζουμε πάνω από τα μανιτάρια. Χτυπάμε 1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι (200 γρ.) – με λίγα ή με όλα του τα λιπαρά – με 4 αυγά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μίγμα πάνω από το ροκφόρ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 30΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η κρούστα. Σερβίρουμε ζεστό.
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού
Η δεκάδα συμπληρώνεται με εννέα παλιότερες συνταγές, όλες αγαπημένες.
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΚΑΡΟΤΑ, RADICCHIO & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Το ουράνιο τόξο στο πιάτο μας
Για 4 άτομα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε σε μονή στρώση 4 καρότα που έχουμε κόψει σε μπαστούνια και 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα. Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου με την φλούδα του, πατημένη με τη λάμα του μαχαιριού. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγα κλαράκια φρέσκου θυμαριού (ή ξερό θυμάρι αν δεν έχουμε φρέσκο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200ο C για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και να αρπάξουν ελαφρώς τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε το θυμάρι και το σκόρδο, μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όσο ψήνονται τα λαχανικά καβουρδίζουμε ελαφρώς λίγους κουκουναρόσπορους και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες 1 μέτριο πορτοκάλι. Ψιλοκόβουμε 1 χούφτα μαϊντανό. Ετοιμάζουμε την vinaigrette με 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, 1 κ.γλ. μέλι, 1 κ.σ. ξύδι Xérès (ή ξύδι από λευκό κρασί), αλατοπίπερο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Χωρίζουμε τα φύλλα από ένα μικρό σφιχτό radicchio και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέτουμε το radicchio, τις ροδέλες του πορτοκαλιού, τους κουκουναρόσπορους και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά με την vinaigrette και απολαμβάνουμε.
Tips
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ, ΜΗΛΑ & ΡΟΚΦΟΡ
Μια ευκαιρία ζητούν κι αυτά για να τα αγαπήσετε!
Για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο. Πρώτα ετοιμάζουμε τα λαχανάκια. Κατ’ αρχάς τα διαλέγουμε να είναι μικρά και σφιχτά. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό κάτω μέρος από 1 κιλό λαχανάκια, τα πλένουμε και τα σουρώνουμε. Τα αραδιάζουμε σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, χωρίς να παραλείψουμε να βάλουμε και όσα φυλλαράκια έχουν αποκολληθεί από το κυρίως μέρος των λαχανικών γιατί αυτά θα γίνουν κριτσανιστά σαν τσιπς. Τα αλείφουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί ή πετιμέζι ή balsamico (βλ. tips). Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 190ο C για περίπου 25΄ - 30΄, μέχρι να αρπάξουν εξωτερικά και να καραμελώσουν, να μείνουν όμως τραγανά στο εσωτερικό. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρνάμε μια δυο φορές απαλά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Δεύτερον καβουρδίζουμε ελαφρώς 2 χούφτες ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (φουντούκια, καρύδια, κουκουναρόσπορους, κ.λπ.) και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Εάν επιλέξουμε φουντούκια ή καρύδια, τα χοντροκόβουμε.
Φτιάχνουμε μια vinaigrette με 1 κ.σ. μουστάρδα, αλατοπίπερο, 1 κ.σ. από το ίδιο ξύδι που βάλαμε στα λαχανάκια, 1 κ.σ. ταχίνι και 5 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τη χτυπάμε είτε σε ένα βαζάκι είτε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Πλένουμε, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε 8 χούφτες φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας μας (σπανάκι, βαλεριάνα, ρόκα, γαλλική σαλάτα, μαρούλι, αντίδια, λόλα, κ.λπ.). Κόβουμε 2 τραγανά και ξινούτσικα μήλα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες και τις τρίβουμε με μία λεμονόκουπα για να μην μαυρίσουν.
Ανακατεύουμε καλά τα φύλλα της σαλάτας με την περισσότερη ποσότητα της vinaigrette, κρατώντας λίγη για να ραντίσουμε όλη τη σαλάτα στο τέλος. Προτιμάμε να το κάνουμε με τα δάχτυλά μας για να είμαστε σίγουροι πως η sauce θα πάει παντού. Βάζουμε τα φύλλα σε μπολ, πιατέλα ή ατομικά πιάτα, προσθέτουμε τα λαχανάκια και το ζουμί που άφησαν στη λαδόκολλα, τις φέτες του μήλου, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και 100 γρ. ροκφόρ που σπάμε με τα δάχτυλά μας. Ραντίζουμε με την υπόλοιπη vinaigrette και τρίβουμε λίγο ακόμη πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως για να μην πανιάσουν οι πρασινάδες.
Tips