της Αγάπης Μαργετίδη
Την ώρα που γράφω τη σημερινή συνταγή ο ουρανός είναι ακόμα γαλανός και μόνο το φως που αλλάζει μέρα με την ημέρα και μια ελαφριά βραδινή ψύχρα προμηνύουν το φθινόπωρο. Μικρό καλοκαιράκι, αποκαλόκαιρο, γαϊδουροκαλόκαιρο, όπως θέλετε πείτε το. Παρόλα αυτά, τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου έχουν ήδη φτάσει και οσονούπω θα καταπιαστώ μαζί τους.
Αυτή την εβδομάδα, την δεύτερη του Οκτωβρίου, θα την αφιερώσω στα τελευταία μαγειρέματα που θυμίζουν καλοκαίρι. Πρώτη η μελιτζάνα. Παρόλο που την βρίσκουμε όλον τον χρόνο, όπως και τα περισσότερα λαχανικά πια, για μένα παραμένει ένα λαχανικό του θέρους και του πρώιμου φθινοπώρου. Το έχω ξαναπεί πολλάκις, αν όλοι κάναμε το καθήκον μας προς την φύση και δεν αγοράζαμε φρούτα και ζαρζαβατικά εκτός εποχής, θα σταματούσαν να τα καλλιεργούν και θα επερχόταν η πολυπόθητη ισορροπία. Κι αν κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, αν μη τι άλλο περίεργο, πεθυμήσει να φάει λαδερά φασολάκια τον Γενάρη, ας αγοράσει κατεψυγμένα. Τι άλλο να πω;
Η σημερινή συνταγή είναι σαλάτα και παρόλο που έχει μελιτζάνες, δεν την λες και καλοκαιρινή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τη διάλεξα. Τα ζεστά μπαχαρικά με τα οποία ψήνονται οι μελιτζάνες και οι πρασινάδες της σαλάτας κάνουν ωραία αντίθεση με την κάτασπρη βελούδινη burrata και τη δροσιά της. Και το κυριότερο, από γεύση σκίζει!
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & BURRATA
Για 4 άτομα. Πλένουμε και κόβουμε σε μικρούς κύβους 2 μεγάλες μελιτζάνες. Τις αλατίζουμε, τις πιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με κύμινο, κόλιανδρο, μαραθόσπορους και πάπρικα, τις ραντίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε καλά. Τις τοποθετούμε σε μονή στρώση στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ενδιάμεσα τοποθετούμε 2 σκ. σκόρδου με την φλούδα τους. Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 45΄, μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους και να ξεροψηθεί η φλούδα τους. Καβουρδίζουμε μία χούφτα κουκουναρόσπορους και τους κρατάμε στην άκρη. Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες τις αφήνουμε να χλιάνουν και ετοιμάζουμε τη vinaigrette με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, λίγο ή περισσότερο από τον πολτό των ψημένων σκόρδων τον οποίο βγάζουμε πιέζοντας τις σκελίδες, πετιμέζι ή ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί και προαιρετικά λίγη μουστάρδα. Σε ένα μπολ βάζουμε τις μελιτζάνες, τους κουκουναρόσπορους, πράσινα φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας μας (ρόκα, βαλεριάνα, σπανάκι, φύλλα μουστάρδας, φύλλα παντζαριού, κλπ), κάποιο ή κάποια φρέσκα αρωματικά βότανα (π.χ. μαϊντανό, βασιλικό, κλπ), προσθέτουμε την vinaigrette και ανακατεύουμε απαλά. Από πάνω τοποθετούμε την burrata αφού την στραγγίξουμε καλά από το νερό της, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο, την πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε, αφού πρώτα σπάσουμε το τυρί για να φανερωθεί η κρέμα που κρύβει στην καρδιά του.
Tips
· Τα μπαχαρικά που προτείνω είναι ενδεικτικά. Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κατά βούληση. Άλλα μπαχαρικά που ταιριάζουν είναι ο κουρκουμάς, το κάρυ, το πιπέρι καγιέν για πικάντικη γεύση. Όσο για την πάπρικα, μπορεί να είναι γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή.
· Αν δεν βρείτε burrata αντικαταστήστε με mozzarella. Άλλωστε η burrata είναι mozzarella η οποία γεμίζεται με κρέμα. Τα βρίσκουμε σε delicatessen και σε κάποια σουπερμάρκετ. Και τα δύο αυτά τυριά έχουν πολύ σύντομη διάρκεια ζωής, γι’ αυτό προσέξτε την ημερομηνία λήξης.
· Αυτή η σαλάτα τρώγεται κατά προτίμηση όσο οι μελιτζάνες είναι ακόμη λίγο χλιαρές.
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού
Υ.Γ. Με την ευκαιρία της σημερινής συνταγής, σας θυμίζω και άλλες τρεις που είχα γράψει σε ένα παλαιότερο αφιέρωμα στις μελιτζάνες (πατήστε εδώ).