της Αγάπης Μαργετίδη
Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε την Γην. Εντολή προπατορική. Την ίδια εντολή έδωσα κι εγώ στις συνταγές με τις ντομάτες του καλοκαιριού και εγένετο θαύμα. Ωχ, σαν θεός ακούστηκα, μην με παίρνετε με τις ντομάτες, δεν είχα τέτοια πρόθεση, θου κύριε! Από τον ενθουσιασμό μου κάνω ό, τι κάνω και πού και πού παρασύρομαι και ξεστομίζω βαρύγδουπα πράγματα. Συγγνώμη κιόλας!
Δεν θα σας πέσει όμως κι άσχημα εδώ που τα λέμε. Τρεις νέες συνταγές με τις αγαπημένες ντομάτες έφτιαξα, που θα προστεθούν στη συλλογή σας και θα την εμπλουτίσουν με νοστιμιά καλοκαιρινή. Ξεκινάμε για να μην βραδιάσουμε.
ΤΑΡΤΑΡ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Όλο δροσιά και φρεσκάδα, τρώγεται ως ορεκτικό με αραβική πίτα ή ψωμί, μπαίνει όμως, όπως είναι ωμή, και σε μακαρόνια για μια γρήγορη αλλά καθόλου βιαστική, ούτε πρόχειρη λύση για το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Με 1 ντομάτα έχουμε αρκετή ποσότητα ορεκτικού για 6 άτομα, ενώ αν διπλασιάσουμε τα υλικά, θα έχουμε αρκετή σάλτσα για 1 πακέτο ζυμαρικών (500 γρ.).
Ζεματάμε 1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, την ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια (περίπου 0,5 εκ.) και την βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια, 1 μικρή σκ. σκόρδου λιωμένη με το ειδικό εργαλείο, 12 μαύρες ελιές ξεκουκουτσιασμένες και ψιλοκομμένες, 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο ψιλοκομμένη, 1 πιπερίτσα chili ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη και μπόλικα φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξύδι, καλής ποιότητας. Ανακατεύουμε και πριν το καταναλώσουμε, αφήνουμε το ταρτάρ για λίγο στο ψυγείο, για να ανακατευτούν τα αρώματα των υλικών.
ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ & ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Όσο κι αν απαξάπαντες λατρεύουμε το ελαιόλαδο, σας παροτρύνω να δοκιμάσετε κι αυτή τη σάλτσα για τα ζυμαρικά που μοσχοβολάει από το βούτυρο και γίνεται γλυκιά και μελωμένη από τα αργομαγειρεμένα κρεμμύδια. Οι ποσότητες των υλικών είναι για 1 πακέτο ζυμαρικά (500 γρ.). Ταιριάζει άψογα με μακριά ζυμαρικά, όχι πολύ λεπτά, για να τα αγκαλιάσει περιπαθώς : spaghetti ή τα πιο χοντρά bucatini.
Ζεματάμε 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (συνολικού βάρους κοντά στα 2 κιλά), τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια. Τις κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κύβους (περίπου 1-1,5 εκ.). Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε 2 μεγάλα κρεμμύδια. Σε ένα βαθύ τηγάνι που κατόπιν θα πρέπει να χωρέσει και τα ζυμαρικά, ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τους κύβους της ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε με υπομονή μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια και η σάλτσα να μην έχει καθόλου υγρά από τη ντομάτα. Η διαδικασία θα κρατήσει περί τα 45΄. Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε από την κατσαρόλα στο τηγάνι με τη σάλτσα, φροντίζοντας να πάρουμε και λίγο από το νερό τους για να μην είναι στεγνά. Σερβίρουμε με λίγη παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένα και τα δύο.
ΣΑΛΑΤΑ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
Ολοκληρωμένο χορτοφαγικό πιάτο ή συνοδευτικό για οποιοδήποτε κρέας, ψάρι ή πουλερικό. Απίστευτα δροσερή σαλάτα, αρωματική και νόστιμη. Οι ποσότητες των υλικών είναι αρκετές για 4 άτομα ως συνοδευτικό.
Βάζουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στον πάτο μιας μικρής κατσαρόλας και σοτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά 1,5 φλ. τσ. πλιγούρι, γυρνώντας το μερικές βόλτες μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την ίδια ποσότητα σε βραστό νερό και 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά και μόλις κοχλάσει, αποσύρουμε από την εστία, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει, να μαγειρευτεί από τον ατμό και να απορροφήσει όλο το νερό. Το ξεσκεπάζουμε, το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη, ½ ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 πιπεριά (κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί, αλλά όχι πράσινη λόγω της πολύ δυνατής της γεύσης), μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, τον χυμό από 1 μικρό λεμόνι, ίσως λίγο ακόμη ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και λίγο chili ή πιπέρι καγιέν σε σκόνη, προαιρετικά. Ανακατεύουμε και πριν την γευθούμε, αφήνουμε τη σαλάτα για λίγο στο ψυγείο, για να ανακατευτούν τα αρώματα των υλικών.
Πριν σας αφήσω για σήμερα, σας φρεσκάρω τη μνήμη με τις παλιότερες συνταγές:
Το pesto ντομάτας με τα αμύγδαλα, ένα διαφορετικό pesto, για πολλές χρήσεις
Το chutney ντομάτας για το avocado αλά και για το πλατό με νόστιμα, ώριμα τυριά
Το αρωματικότατο βούτυρο ντομάτας με τις τρεις διαφορετικές χρήσεις
Το καλοκαιρινό ριζότο με ντομάτα και βασιλικό, αλλά και τα arancini με όσο περισσέψει
Έχοντας πια μπει στον Σεπτέμβρη, οι μέρες της νόστιμης ντομάτας λιγοστεύουν. Όχι μόνον αυτό, αλλά και εμείς όπου να’ ναι, αν δεν μας έχει ήδη συμβεί, θα αρχίσουμε να επιθυμούμε άλλες γεύσεις που έχουν παραμερίσει, αλλά που τις νιώθω να αδημονούν για την επανάκαμψή τους. Πάω να ανοίξω τα κιτάπια μου για κάτι διαφορετικότερο και κατά τι λίγο πιο φθινοπωρινό. Θα σας κρατήσω ενήμερους, εξυπακούεται.