της Αγάπης Μαργετίδη
Αγαπώ με πάθος τις πατάτες αλλά όχι τις γλυκοπατάτες. Αυτό το λαχανικό που έχει μπει ορμητικά στις κουζίνες τα τελευταία χρόνια δεν είναι από τα αγαπημένα μου. Όμως, γιατί πάντα υπάρχουν τα όμως και τα αλλά, οι γλυκοπατάτες είναι από τα πλέον ωφέλιμα λαχανικά. Όταν δε τις συγκρίνεις με τις κοινές λατρεμένες λευκές πατάτες, νικήτριες, λυπάμαι που οφείλω να το αναγνωρίσω, βγαίνουν οι γλυκοπατάτες. Πλούσιες σε ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, έχουν συγχρόνως λιγότερες θερμίδες από τις λευκές.
Τώρα θα με ρωτήσετε, προφανώς ευλόγως, αφού δεν σου αρέσουν, γιατί χαλάς τη ζαχαρένια σου και τους αφιερώνεις χρόνο και χώρο; Η ζωή είναι μικρή για να τρώμε φαγητά που δεν μας κάνουν να ξερογλειφόμαστε. Να πω ότι έχετε άδικο; Δεν έχετε. Εδώ που τα λέμε, ούτε κι εγώ ξέρω καλά καλά γιατί και πώς βρέθηκα τις προάλλες με 3 μεγάλες γλυκοπατάτες. Πέρα από μία φορά που είχα φτιάξει έναν ανάμικτο πουρέ, δεν είχαν ξαναδιαβεί την πόρτα του σπιτιού μου.
Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, ξέρω πως πολλοί τις αγαπούν και δεν είμαι εδώ για να γράφω μόνο για όσα μου αρέσουν. Δεν τις απεχθάνομαι κιόλας. Δεύτερον, η πρόκληση όταν ψάχνω να βρω τρόπους για να μαγειρέψω υλικά που δεν με κάνουν να χοροπηδάω από τη χαρά μου, μεγαλώνει και δεν λέω ποτέ όχι σε μια νόστιμη μονομαχία.
Με προκάλεσαν λοιπόν οι γλυκοπατάτες στο τσουβάλι του μανάβη και είπα για να δούμε τι θα κάνεις Αγαπούλα μου τώρα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, και παρόλο που ποτέ δεν θα πω, αχ και να ‘χα μπροστά μου δυο γλυκοπατάτες, φρονώ πως δεν έχασα τον χρόνο μου και πως αξίζουν αυτό το μίνι αφιέρωμα.
ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
Για 3 γλυκοπατάτες, που χορταίνουν και με το παραπάνω 2 άτομα. Επειδή οι γλυκοπατάτες δεν έχουν όλες το ίδιο ακριβώς σχήμα και μέγεθος, οι ποσότητες κάποιων υλικών, όπως π.χ. οι φακές, είναι κατά προσέγγιση.
Πλένουμε 3 γλυκοπατάτες, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε, τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις ψήνουμε ολόκληρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται μέχρι μέσα. Η διαδικασία θα διαρκέσει περί τα 45΄ έως 1 ώρα. Τις βγάζουμε από τον φούρνο αλλά δεν τον σβήνουμε γιατί η μία από αυτές, αφού γεμιστεί, θα ξαναμπεί για λίγη ώρα. Αφού κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε στη μέση.
Όση ώρα ψήνονται οι γλυκοπατάτες προετοιμάζουμε τα υλικά για τις γεμίσεις : Βράζουμε 100 γρ. φακές με 1/2 κρεμμύδι κομμένο στα 4, 1 σκ. σκόρδου με την φλούδα του και 1 φύλλο δάφνης, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά με προσοχή να μείνουν σπυρωτές. Τις σουρώνουμε. Ψήνουμε 4 φέτες bacon, τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να σκληρύνουν σε απορροφητικό χαρτί και κατόπιν τις κάνουμε μικρά ψίχουλα, σαν χοντρόκοκκη πούδρα, στο multi.
Γέμιση 1 / Ροκφόρ και bacon
Η πιο λιμπιστική
Αδειάζουμε την ψίχα της πρώτης πατάτας αφήνοντας λίγη γύρω γύρω. Τη λιώνουμε ελαφρώς με πιρούνι και ανακατεύουμε τον πουρέ με λίγο ροκφόρ που κάνουμε ψίχουλα με τα δάχτυλά μας, λίγη από την πούδρα του αλλαντικού και πιπέρι. Ξαναγεμίζουμε την πατάτα με το μίγμα και από πάνω βάζουμε λίγο ακόμα τυρί και λίγο ακόμα bacon (δεν βάζουμε όλη την ποσότητα του αλλαντικού γιατί θα χρειαστούμε ελάχιστο ακόμα για την δεύτερη πατάτα). Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Γέμιση 2 / Παρμεζάνα και τηγανιτό αυγό
Αφορμή και έμπνευση ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μου γρήγορα γεύματα, ο περισσευούμενος πουρές με τα τηγανιτά αυγά.
Αδειάζουμε την ψίχα όπως και στην πρώτη πατάτα. Τη λιώνουμε ελαφρώς με πιρούνι και ανακατεύουμε τον πουρέ με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπίπερο. Ξαναγεμίζουμε την πατάτα με το μίγμα και από πάνω βάζουμε ένα τηγανιτό αυγό και το bacon που φυλάξαμε. Αλατοπιπερώνουμε και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή μαϊντανό.
Γέμιση 3 / Φακές σαλάτα
Η πιο υγιεινή από τις τρεις και εξαιρετικά νόστιμη, αφού η οξύτητα της σαλάτας από το ξύδι που περιέχει φέρνει τέλεια ισορροπία, μέσα από την αντίθεση, με τη γλυκιά γεύση της πατάτας.
Αδειάζουμε την ψίχα όπως και στις άλλες δύο πατάτες. Εδώ δεν θα μας χρειαστεί η ψίχα που αφαιρέσαμε. Φτιάχνουμε την σαλάτα ανακατεύοντας τις φακές με λίγο ψιλοκομμένο ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριές, αλατοπίπερο, κύμινο, ξύδι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προαιρετικά, προσθέτουμε και λίγο τυρί φέτα κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Όλες οι γεμίσεις προσφέρονται για αρκετές παραλλαγές. Ιδού μερικά παραδείγματα :
- Εκτός από το ροκφόρ και τα μπλε τυριά εν γένει, κατάλληλα είναι και πολλά κίτρινα τυριά, όπως το cheddar και τα καπνιστά τυριά. Αντί για bacon, βάλτε προσούτο.
- Το αυγό μπορεί να είναι ποσέ και η παρμεζάνα να αντικατασταθεί από άλλα τριμμένα κίτρινα τυριά.
- Στη σαλάτα της φακής μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματίνια, καλαμπόκι, αγγούρι, πιπερίτσα chili, ελιές, κάπαρη, τουρσιά, κλπ. Οι φακές μπορούν επίσης να αντικατασταθούν από άλλα όσπρια όπως φασολάκια ροβίτσα, κόκκινες φακές, φασόλια όλων των ειδών, αλλά και κινόα, πλιγούρι ή κουσκούς. Ο μαϊντανός μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα φρέσκα αρωματικά βότανα όπως κόλιανδρο, βασιλικό, θυμάρι, δυόσμο. Εννοείται πως η σαλάτα της φακής είναι και αυτόνομο φαγητό, τέλειο για ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα.