Ένα (ακόμη) γκρατέν, το πρώτο για τη φετινή σεζόν

Αν αγαπάτε τα γκρατέν όσο η Αγάπη αλλά κι εμείς, αυτή η λαχταριστή συνταγή με σελινόριζα, πατάτες, μήλα και ροκφόρ, είναι για σας!

Ένα (ακόμη) γκρατέν, το πρώτο για τη φετινή σεζόν

Τα γκρατέν είναι μεγάλη μου αδυναμία. Το έχω δηλώσει πλειστάκις και σας έχω δώσει μέχρι σήμερα ουκ ολίγες συνταγές. Ανήκουν κι αυτά στην κατηγορία του comfort food, καθώς όχι μόνο ζεσταίνουν το μέσα μας αλλά, συν τοις άλλοις, δεν έχουν ούτε ιδιαίτερο κόπο ούτε πολύπλοκες τεχνικές. Από τη στιγμή που θα μπουν στον φούρνο δεν έχουμε να ελέγξουμε τίποτα, παρά μόνο το ψήσιμο των υλικών μέχρι μέσα και το τελικό γκρατινάρισμα. Από υλικά αυτή την εποχή, άλλο τίποτα. Είναι και αρκετά οικονομικά, αλλά και πολύ χορταστικά. Για να μην πω για το ότι σπάνε μύτη καθώς ψήνονται. Σας κάλυψα; Το ελπίζω.

Τούτων λεχθέντων, ιδού η πρώτη συνταγή ενός ακόμη γκρατέν, της πρώτης για το φετινό φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τη λατρεμένη σελινόριζα και τις πατάτες συμπληρώνουν τα μήλα, το πικάντικο ροκφόρ κοντράρει στα ίσια τα λαχανικά και το φρούτο, ενώ τα τραγανά καρύδια δίνουν το απαραίτητο δάγκωμα.

ΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ, ΠΑΤΑΤΕΣ & ΜΗΛΑ
Για 4 άτομα

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 150 ml γάλα και 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με φειδώ λόγω των τυριών που θα ακολουθήσουν) και προσθέτουμε τα φυλλαράκια από 5-6 κλαριά φρέσκου θυμαριού, 100 γρ. ροκφόρ που έχουμε κάνει ψίχουλα με τα δάχτυλά μας και 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε μία μικρή σελινόριζα και μία μεγάλη πατάτα. Κόβουμε το κάθε λαχανικό στη μέση και το κάθε μισό σε λεπτές φέτες, μέγιστου πάχους 0,5 εκ. Καθαρίζουμε ένα μεγάλο μήλο, το κόβουμε σε τεταρτημόρια και το κάθε κομμάτι σε κυδωνάτες φέτες πάχους περίπου 1 εκ. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε στο μπολ με το μίγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά για να βραχούν όλα τα υλικά και αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Στρώνουμε τα λαχανικά ούτως ώστε η επάνω στρώση να είναι ίσια. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια, λίγο ακόμη ροκφόρ και λίγη ακόμη τριμμένη παρμεζάνα.

Σκεπάζουμε σφιχτά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 50΄. Ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε με μαχαίρι για να διαπιστώσουμε ότι τα λαχανικά, και κυρίως η σκληρότερη σελινόριζα, έχουν μαλακώσει μέχρι μέσα (εάν όχι ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο ελέγχοντας κάθε 10΄) και ψήνουμε για ακόμη 10΄-15΄, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε το γκρατέν πολύ ζεστό. Τρώγεται ως συνοδευτικό για οποιοδήποτε ψητό κρέας, πουλερικό ή ψάρι, αλλά και ως κύριο πιάτο με συνοδεία πράσινης σαλάτας.

 

Tips

  • Σε όσο πιο λεπτές φέτες κόψουμε τη σελινόριζα και τις πατάτες, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί το φαγητό. Αντιθέτως, κόβουμε τα μήλα που είναι πιο μαλακά σε λίγο πιο χοντρές φέτες. Διαλέγουμε κάποια ποικιλία μήλων που να είναι σκληρά και να αντέχουν στο ψήσιμο π.χ. ξινόμηλα, pink lady, starking, κ.λπ.
  • Αντί για μήλα μπορούμε να βάλουμε αχλάδια που ταιριάζουν επίσης πολύ με το ροκφόρ και γενικότερα με το τυρί.
  • Αν το ροκφόρ και γενικά τα μπλε τυριά δεν είναι του γούστου σας, αντικαταστήστε με κάποιο λευκό εύθρυπτο τυρί όπως κατσικίσιο κορμό. Μια πιπεράτη φέτα θα ταίριαζε επίσης, ενώ για τους πιο γενναίους συστήνω ανεπιφύλακτα την κυκλαδίτικη κοπανιστή, σε λίγο μικρότερη ποσότητα λόγω της πολύ έντονης γεύσης της.
  • Η υψηλή θερμοκρασία του φούρνου σε συνδυασμό με το σκέπασμα του σκεύους εγγυώνται ότι τα λαχανικά θα μαλακώσουν καθώς θα απορροφούν το μίγμα του γιαουρτιού, χωρίς να βγάλουν πολλά υγρά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v