Αυτή την Τσικνοπέμπτη τσικνίζουμε με... λάχανο!

Η Αγάπη μας δείχνει μια υπέροχη συνταγή για καψαλισμένο κόκκινο λάχανο για να συνοδεύσει το τσικνιστό κρέας της φετινής Τσικνοπέμπτης. 

Αυτή την Τσικνοπέμπτη τσικνίζουμε με... λάχανο!

Μην τρομάζετε από τον τίτλο, βίγκαν δεν έγινα, ούτε το ‘χω σκοπό! Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι υπήρχε περίπτωση να αλλαξοπιστήσω, δεν θα το έκανα τη μέρα της γιορτής της τσίκνας. Αυτό θα ήταν ωμή προβοκάτσια! Όπως, όμως, αγαπώ το κρέας, λατρεύω και τα λαχανικά όλων των ειδών και όλων των εποχών. Γι’ αυτό και τη φετινή Τσικνοπέμπτη, μαζί με τα λουκάνικα και τα παϊδάκια, μαζί με τις πανσέτες και τις σπαλομπριζόλες, στον φούρνο ή στη θράκα, σας παροτρύνω να ψήσετε κι ένα κόκκινο λάχανο για να έχετε ένα πρώτης τάξεως συνοδευτικό με βαθιά νοστιμιά.

 

Το κόκκινο λάχανο, εκτός από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά του, έχει, σε σύγκριση με το λευκό, περισσότερες βιταμίνες (κυρίως C και K), καθώς και αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις ανθοκυανίνες. Είναι αυτές, επίσης, που του δίνουν το υπέροχο χρώμα του. Τα φύλλα του είναι πιο χοντρά και πιο τραγανά, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό στο μαγείρεμα, με μειωμένο τον κίνδυνο να λιώσει. Ως προς τη γεύση, οι διαφορές είναι μικρές, αλλά μπορεί κάποιος να διακρίνει μια ελαφρώς πιο πιπεράτη γεύση όταν το κόκκινο λάχανο είναι ωμό, γι’ αυτό και το βάζω πάντα στην κλασική χειμωνιάτικη σαλάτα λάχανο/καρότο, τόσο στη φυσική του κατάσταση όσο και τουρσί (θυμήθηκα ότι σας το είχα προτείνει έτσι για την Τσικνοπέμπτη του 2020: πατήστε εδώ για να το θυμηθείτε, κι αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, μη διστάσετε και θα εκπλαγείτε από τη γεύση του). Μαγειρεύεται, επίσης, με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι μπρεζέ με ξινόμηλο, κλασικό και νοστιμότατο συνοδευτικό των Χριστουγεννιάτικων τραπεζιών στη Βόρεια Ευρώπη.

Η σημερινή συνταγή, εκτός από νόστιμη και υγιεινή, είναι απλούστατη και γρήγορη. Το κόκκινο λάχανο ψήνεται, τσουρουφλίζεται εξωτερικά, τα μέσα φύλλα μαλακώνουν και μελώνουν, και οι δύο διαφορετικές υφές δίνουν ποικιλία με μεγάλο ενδιαφέρον στο δάγκωμα. Η vinaigrette πορτοκαλιού το δροσίζει και το κάνει μια έξτρα αρωματική χλιαρή σαλάτα.

 

ΨΗΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΜΕ VINAIGRETTE ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

 

Αφαιρούμε τα εξωτερικά δύο φύλλα από ένα κόκκινο λάχανο και το κόβουμε σε 6 ή 8 κομμάτια αναλόγως του μεγέθους του. Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το τριγωνικό σκληρό μέρος του κοτσανιού προσέχοντας, παράλληλα, να μην κόψουμε πολύ βαθιά για να μείνουν τα φύλλα ενωμένα στη βάση τους. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές.

 

Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και φουρνίζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C. Ψήνουμε για περίπου 15΄, κατόπιν γυρνάμε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για λίγο ακόμη. Το λάχανο είναι έτοιμο μόλις καψαλιστεί εξωτερικά και μαλακώσουν τα κομμάτια στο σκληρό τους κάτω μέρος.

 

Όσο ψήνεται το λάχανο ετοιμάζουμε τη vinaigrette χτυπώντας με το σύρμα 1 γεμάτο κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, αλατοπίπερο, τον χυμό από μισό πορτοκάλι (αφού βγάλουμε το ξύσμα του με λεπτό τρίφτη), λίγο ξύδι από λευκό κρασί και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μόλις βγάλουμε το λάχανο από τον φούρνο το αφήνουμε να χλιάνει λίγο, το περιχύνουμε με τη vinaigrette, το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το λεπτό ξύσμα πορτοκαλιού που κρατήσαμε και το απολαμβάνουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v