Το πρώτο γλυκό του χρόνου για βιαστικούς και... άσχετους!

Ετοιμάστε στο πι και φι ένα εντυπωσιακό κι ανάλαφρο γλυκό σαν Πάβλοβα με έτοιμες μαρέγκες, για το καλό του χρόνου.

Το πρώτο γλυκό του χρόνου για βιαστικούς και... άσχετους!

Ελπίζω το 2025 να σας βρήκε υγιείς, χαρούμενους και περιτριγυρισμένους από τους δικούς σας ανθρώπους. Στο δικό μας σπιτικό μαζευτήκαμε λίγοι αγαπημένοι φίλοι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και εκ των ενόντων. Κι όπως συμβαίνει πάντα με τις αυθόρμητες βραδιές, τα περάσαμε πρίμα. Ούτε μαγειρέματα είχαμε, ούτε στρωμένο τραπέζι, ούτε πιάτα και μαχαιροπήρουνα. Εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και κράκερς που έφερε ο καθένας, μαζί και από ένα μπουκάλι σαμπάνια, ήταν υπεραρκετά για να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά.

Ούτε βασιλόπιτα είχαμε, δηλαδή όχι μια κλασική βασιλόπιτα-κέικ. Είχα όμως ετοιμάσει πριν από λίγες μέρες μαρέγκες, γιατί όλο και κάπου θα τις χρησιμοποιούσα. Οι μαρέγκες στήθηκαν σαν στεφάνι, σε μία έκρυψα ένα φλουρί, τις στόλισα με πλουμιστά φρούτα του δάσους και πολύχρωμα μακαρόν (έτοιμα, αυτά, γιατί τα μακαρόν απαιτούν προχωρημένες γνώσεις ζαχαροπλαστικής τις οποίες δεν κατέχω) κι αυτή ήταν η αυτοσχέδια βασιλόπιτα του 2025.

Επειδή, όμως, οι γιορτές δεν έχουν τελειώσει ακόμα, κι άλλωστε ένα εύκολο και συγχρόνως όμορφο γλυκό είναι πάντα ευπρόσδεκτο, σας το δείχνω και μάλιστα απαλλάσσοντάς σας από τον κόπο της μαρέγκας. Τι κόπος δηλαδή; Οι μαρέγκες δεν έχουν κόπο, έχουν τρόπο, για να είναι τραγανές εξωτερικά και λίγο ελαστικές στο εσωτερικό τους. Έτσι αρέσουν σε μένα, δεν τις θέλω εντελώς στεγνές που όταν τις τρως είναι σαν να βάζεις στο στόμα σου φελιζόλ. Επειδή, όμως, σας έταξα ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό, που μπορεί να το φτιάξει και ο πλέον άσχετος με τη ζαχαροπλαστική, ακόμα κι ένα μικρό παιδί, αγοράστε τις έτοιμες αυτή τη φορά και σας υπόσχομαι πως πολύ σύντομα θα σας παραδώσω, σε ξεχωριστό κεφάλαιο, ιδιαίτερο μάθημα μαρέγκας με όλα της τα μυστικά και τα tips. Ιδού, προς το παρόν, το πρώτο γλυκό της χρονιάς που συνοδεύω με τις ευχές μου για υγεία, άφθονη αγάπη, χαρά και ευημερία. Καλή Χρονιά!

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΜΑΡΕΓΚΕΣ

 

Αν έχουμε κοντά μας ζαχαροπλαστείο που εμπιστευόμαστε και γνωρίζουμε πως η σαντιγί του είναι φτιαγμένη με αγνή κρέμα γάλακτος χωρίς χημικούς σταθεροποιητές και πως, επίσης, δεν είναι πολύ γλυκιά ούτε υπερβολικά σφιχτή, την αγοράζουμε έτοιμη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν συνιστώ τις έτοιμες των σουπερμάρκετ γιατί μόνο σαντιγί δεν είναι. Αλλιώς, την ετοιμάζουμε πολύ γρήγορα κι εύκολα, και μάλιστα χωρίς ζάχαρη γιατί είναι ουσιαστικά περιττή, αφού οι μαρέγκες είναι αρκούντως γλυκές: Χτυπάμε στο μίξερ μία συσκευασία των 200 γρ. κρέμας γάλακτος με όλα της τα λιπαρά. Έχουμε φροντίσει ώστε η κρέμα να είναι παγωμένη κι έχουμε, επίσης, βάλει για λίγη ώρα στο ψυγείο τον κάδο του μίξερ, καθώς και το σύρμα. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι η κρέμα να πήξει σαν στραγγιστό γιαούρτι. Το μόνο σημείο στο οποίο χρειάζεται να προσέξουμε είναι να μην παραχτυπηθεί και «κόψει». Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε (βλ. tips).

 

Σε μια στρογγυλή πιατέλα με χαμηλό γείσο ή σε ένα στρογγυλό ξύλο τοποθετούμε τις μαρέγκες κυκλικά να αγγίζουν σχεδόν η μία την άλλη και στη μέση βάζουμε άλλη μία. Στην κοιλότητα της κάθε μαρέγκας βάζουμε μία ή δύο κουταλιές κρέμα και από πάνω τοποθετούμε διάφορα φρούτα του δάσους (βλ. tips). Ενδιάμεσα από τις μαρέγκες τοποθετούμε κλωναράκια δενδρολίβανου ή/και φύλλα μέντας ή δυόσμου, καθώς και μακαρόν διαφόρων χρωμάτων και γεύσεων. Πασπαλίζουμε τα φρούτα με λίγη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.

 

Tips

  • Προσωπικά προτιμώ η σαντιγί να μην είναι πολύ σφιχτή, γι’ αυτό δεν την χτυπάω πολύ. Εάν εσείς την προτιμάτε πιο συμπαγή, μπορείτε να προσθέσετε 1 κ.σ. τυρί mascarpone. Έτσι, ακόμα κι αν την ετοιμάσετε πολλές ώρες πριν, θα κρατήσει τον όγκο της. Αλλιώς, συνιστώ να την φτιάξετε όσο πιο κοντά στην ώρα του σερβιρίσματος είναι εφικτό.
  • Αφού πλύνουμε τα φρούτα του δάσους, φροντίζουμε να τα σκουπίσουμε με μεγάλη επιμέλεια γιατί η υγρασία θα περάσει στην κρέμα και θα τη νερώσει. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v