Σε ένα σκεύος, δύο το πολύ
Η Αγάπη μάζεψε και μας δείχνει δέκα πεντανόστιμες συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα σκεύος για να κρατήσουμε πολύτιμη ενέργεια για τις φθινοπωρινές δουλειές που μας πιέζουν ασφυκτικά.
Η Αγάπη μάζεψε και μας δείχνει δέκα πεντανόστιμες συνταγές που μαγειρεύονται σε ένα σκεύος για να κρατήσουμε πολύτιμη ενέργεια για τις φθινοπωρινές δουλειές που μας πιέζουν ασφυκτικά.
Πώς σας βρήκε ο Σεπτέμβριος; Ελπίζω ανανεωμένους, ξεκούραστους, ηλιοκαμένους και κεφάτους. Και πώς αναμένεται να κυλίσει ο μήνας; Φαντάζομαι όπως για τους περισσότερους. Με επαναπροσδιορισμούς και σχέδια για ανακατατάξεις, συχνά με σημαντικές αλλαγές στον ορίζοντα και σίγουρα με πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Αν, δε, έχετε και παιδιά που ετοιμάζονται για το σχολείο, θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε! Κι αν το μυαλό τρέχει με χίλια, το σώμα ενδέχεται να έχει μείνει σε ρυθμούς αυγουστιάτικους, νωχελικούς και να δυσκολεύεται να ακολουθήσει το όποιο επιβεβλημένο πρόγραμμα και κατεπείγουσες υποχρεώσεις.
Μέσα σε όλο αυτό το κυνηγητό, πού χρόνος και ενέργεια για πολύωρα και μπελαλίδικα μαγειρέματα; Και ποιος θα πλύνει μετά τα στοιβαγμένα σκεύη και τα δεκάδες τσουμπλέκια; Μόνο που το σκέφτομαι, ανατριχιάζω. Γι’ αυτό και σήμερα μάζεψα δέκα συνταγές για φαγητά που μαγειρεύονται σε ένα ή δύο σκεύη το πολύ, σχετικά ξεκούραστα και γρήγορα αλλά σίγουρα νόστιμα και με υλικά της εποχής. Καλό φθινόπωρο να έχουμε!
ΑΛΜΥΡΗ ΤΑΡΤΑ ΤΑΤΕΝ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ & ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
Η διάσημη γαλλική ανάποδη μηλόπιτα σε αλμυρή, καλοκαιρινή εκτέλεση
Με ένα φύλλο σφολιάτας φτιάχνουμε δύο ατομικές τάρτες (σε 2 ταρτιέρες διαμέτρου 20 εκ.) ή 1 μεγάλη για 4-6 άτομα (σε ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ.). Για τις ατομικές τάρτες θα χρειαστούμε περίπου 700 γρ. ντοματίνια, ενώ για τη μεγάλη 1 κιλό. Πλένουμε, σουρώνουμε και σκουπίζουμε τα ντοματίνια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη (ελάχιστη, σαν να τα αλατίζαμε). Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο - ίσα ίσα να τα γυαλίσει - και λίγο πετιμέζι ή καλής ποιότητας βαλσαμικό ξίδι (το πετιμέζι ταιριάζει άψογα). Τα ανακατεύουμε καλά και τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα με το άλλο στον πάτο της ταρτιέρας. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200ο C στη λειτουργία του αέρα για περίπου 30’, μέχρι να σκάσουν, να μαυρίσουν κατά τόπους και να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, ενώ αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο. Τα πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα. Κόβουμε τη σφολιάτα σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο περιμετρικά από τη διάμετρο του ή των σκευών. Αλείφουμε τη μία πλευρά της σφολιάτας με πάστα ελιάς και την αναποδογυρίζουμε πάνω στα ψημένα ντοματίνια (η πλευρά με την πάστα ελιάς θα είναι από κάτω, πάνω δηλ. από τα ντοματίνια). Γυρίζουμε το φύλλο που προεξέχει προς τα μέσα, ανάμεσα από τα ντοματίνια και τον πάτο του σκεύους για να τα αιχμαλωτίσουμε μέσα στην περιφέρεια της ζύμης. Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με πιρούνι και φουρνίζουμε για άλλα 20΄ – 25΄ περίπου, μέχρι να χρυσίσει. Μόλις χλιάνει λίγο, προτού όμως κρυώσει εντελώς και δυσκολέψει το ξεφορμάρισμα, περνάμε τη μύτη ενός μαχαιριού γύρω γύρω για να ξεκολλήσουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα. Αναποδογυρίζουμε σε δύο πιάτα ή σε μία πιατέλα και τακτοποιούμε όσα ντοματίνια έχουν ενδεχομένως ξεφύγει από τη θέση τους. Απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Ταιριάζει υπέροχα με γιαούρτι.
Tips
ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΤΣΟΥΑΝ (SZECHUAN BEEF)
Όρκο δεν παίρνω ότι η συνταγή είναι αυθεντική κινέζικη, πλην όμως είναι πεντανόστιμη
Για 2 άτομα
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα για το κρέας, ανακατεύοντας σε ένα μπολ 2 κ.σ. soy sauce, 1 κ.σ. κινέζικο ξίδι ρυζιού (ή εάν δεν έχουμε, ξίδι από λευκό κρασί) και 1 κ.σ. κορνφλάουρ. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το κορνφλάουρ. Προσθέτουμε 1-2 φρέσκες πιπερίτσες chili (αφήνοντας ή όχι λίγα ή περισσότερα σπόρια, αναλόγως πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό), 1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο, 1 κ.γλ. κινέζικο μίγμα μπαχαρικών 5-spice (βλ. tips), 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη και 1 κ.γλ. sweet chili sauce (βλ. tips). Κόβουμε 1 μοσχαρίσιο φιλέτο σε λωρίδες πάχους 1-1,5 εκ. και μήκους 5 εκ. και μαρινάρουμε για λίγη ώρα, μέχρι να κόψουμε τα λαχανικά. Κόβουμε 3 πολύχρωμες πιπεριές (βλ. tips) και 1 καρότο σε λωρίδες ισομεγέθεις με αυτές του κρέατος, ένα κομμάτι ginger περίπου σαν το μεγάλο μας δάχτυλο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια καθώς και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές διαγώνιες λωρίδες (κρατάμε χωριστά το λευκό από το πράσινο μέρος: θα μαγειρέψουμε το λευκό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ενώ με το ωμό πράσινο θα πασπαλίσουμε το φαγητό στο σερβίρισμα). Ζεσταίνουμε πολύ καλά το wok ή ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε 1 κ.γλ. ασιατικό σησαμέλαιο (sesame oil) και μόλις κάψει καλά, βάζουμε τα λαχανικά και λίγη από τη μαρινάδα του κρέατος. Μόλις τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε το κρέας που βγάζουμε από τη μαρινάδα με τρυπητή κουτάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά τη μαρινάδα, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να έχουμε μια σχετικά πηχτή σάλτσα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να αφήσουμε το κρέας ζουμερό και τα λαχανικά τραγανά. Στο τέλος πασπαλίζουμε με το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών που κρατήσαμε και, προαιρετικά, με ελαφρώς καβουρδισμένο σουσάμι ή μαυροσούσαμο. Σερβίρουμε χωρίς χρονοτριβή και συνοδεύουμε είτε με noodles ρυζιού είτε με λευκό ρύζι (jasmine rice ή basmati).
Tips
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ & ΖΑΦΟΡΑ
Η πολύτιμη ζαφορά χαρίζει το υπέροχο χρώμα και το φίνο της άρωμα σε ένα φαγητό άκρως καλοκαιρινό κι ελαφρύ
Για 2-3 άτομα
Ξεκινάμε με το να μουλιάσουμε 1 πρέζα κρόκου Κοζάνης σε κλωστές σε ένα μπολ με 2 κ.σ. ζεστό νερό (ή διαλύουμε 1 φακελάκι κρόκου σε σκόνη, πάλι σε λίγο ζεστό νερό). Το μούλιασμα για περίπου μία ώρα βοηθάει στο να αναπτύξει το μπαχαρικό το άρωμά του σε όλη του την έκταση. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, 1 κλαρί σέλερι και 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένα. Αλατίζουμε ελαφρά για να βοηθήσουμε τα λαχανικά να αποβάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν, χωρίς να καούν. Μόλις μαλακώσουν και πριν πάρουν χρώμα προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου τριμμένη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Σβήνουμε με 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε 250 γρ. κριθαράκι (είχα στο ντουλάπι μου τρίχρωμο κριθαράκι που έδωσε ομορφιά αλλά και γεύση στο τελικό φαγητό), το γυρνάμε λίγο με ξύλινη κουτάλα για να γυαλίσει και σκεπάζουμε με 500 ml ζωμό ψαριών ή λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αρωματισμένο με ζαφορά νερό. Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το κριθαράκι να μαγειρευτεί για περίπου 5΄, μέχρι να μαλακώσει μεν, αλλά να κρατάει ακόμη αρκετά στο δόντι (το μαγείρεμα θα ολοκληρωθεί στο επόμενο στάδιο). Προσθέτουμε 750 γρ. μύδια, σκεπάζουμε το σκεύος και τα αφήνουμε για 3΄ περίπου, μέχρι να ανοίξουν. Δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε ότι το κριθαράκι έχει μαγειρευτεί όσο πρέπει (al dente για τα δικά μου γούστα) και εάν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, γνωρίζοντας ότι η κάθε μάρκα έχει διαφορετικό χρόνο βρασμού, το αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη (βλ. tips). Τέλος, προσθέτουμε 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 4 ή 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους. Αποσύρουμε από την εστία για να μην μαγειρευτούν οι ντομάτες. Πασπαλίζουμε με άνηθο, τρίβουμε μαύρο πιπέρι, στάζουμε λίγες σταγόνες εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως, γιατί όπως όλα τα ζυμαρικά, έτσι και το κριθαράκι, απορροφά τη σάλτσα πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να στεγνώνει.
Tips
ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ Α ΛΑ ΜΑΡΟΚΕΝ
Τα αγαπημένα ψαράκια σε μαροκινή, εξόχως αρωματική, συνταγή
Για 4 άτομα
Καθαρίζουμε 1 κιλό γαύρο: είτε κόβουμε τα κεφάλια και τις ουρές και καθαρίζουμε καλά το εσωτερικό, είτε αφήνουμε τα ψαράκια ολόκληρα, κάνοντας μια τομή στο πλάι για να καθαρίσουμε την κοιλιά τους. Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και τα ξεπλένουμε καλά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1-2 σκ. σκόρδου λιωμένες με το ειδικό εργαλείο ή πολύ ψιλοκομμένες, 1-2 πρέζες μπούκοβο, 1 μεγάλη χούφτα ξαρμυρισμένη κάππαρη, 1 μεγάλη χούφτα σταφίδες που έχουμε μουλιάσει για λίγη ώρα σε χλιαρό νερό και κατόπιν στραγγίξει, 1 μεγάλη χούφτα κουκουναρόσπορους και 1 παστό λεμόνι, αφού το ξεπλύνουμε και αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, κομμένο σε κυβάκια (βλ. tips). Προσθέτουμε μπόλικο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Στοιχίζουμε τα ψάρια σε μία ή δύο στρώσεις σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190-200ο C για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσουν τα ψάρια και οι κουκουναρόσποροι. Πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και απολαμβάνουμε. Το φαγητό τρώγεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
ΟΙ ΨΗΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΣ (TOMATES À LA PROVENÇALE)
Καλοκαίρι στη Μεσόγειο. Το φαγητό αυτό σερβίρεται είτε ως ορεκτικό είτε ως συνοδευτικό για ψάρι ή κρέας στη σχάρα.
Πλένουμε και κόβουμε κάθε ντομάτα στα δύο κατά πλάτος (υπολογίζουμε μία ή δύο ντομάτες για κάθε άτομο, αναλόγως του μεγέθους τους). Δεν τις αδειάζουμε αλλά τις αναποδογυρίζουμε για λίγη ώρα για να φύγουν τα πολλά ζουμιά. Κατόπιν τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά από πάνω. Τις αλατίζουμε, τις πιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (αν το ταψί δεν είναι αντικολλητικό, φροντίζουμε να αλείψουμε με ελαιόλαδο τον πάτο του). Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 30΄- 40΄ περίπου, αναλόγως του μεγέθους των ντοματών. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το αρωματικό μίγμα: Υπολογίζουμε μία λεπτή φέτα μπαγιάτικου ψωμιού και ¼ μικρής σκελίδας σκόρδου ανά τεμάχιο (κατά προσέγγιση και πάλι, αναλόγως του μεγέθους των ντοματών). Κόβουμε το ψωμί σε μικρότερα κομμάτια και το βάζουμε στον πολυκόφτη (multi) μαζί με το σκόρδο, προσθέτουμε μαϊντανό και βασιλικό (βλ. tips), αλατοπίπερο και προαιρετικά λίγη καυτερή πούδρα (π.χ. cayenne, πάπρικα, το βασκικό piment d’espelette, κλπ.) και δουλεύουμε το μηχάνημα με επαναλαμβανόμενες κοφτές κινήσεις μέχρι το ψωμί να γίνει ψίχουλα, αρκετά πιο χοντρά από τριμμένη φρυγανιά. Σταματάμε το μηχάνημα και προσθέτουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ίσα να γυαλίσει το μίγμα, χωρίς να λασπώσει. Βγάζουμε τις ντομάτες από τον φούρνο και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C. Μοιράζουμε το μίγμα σε κάθε μισό ντομάτας, ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ξαναφουρνίζουμε για περίπου 15΄ ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ψίχουλα. Απολαμβάνουμε τις ντομάτες χλιαρές.
Tips
ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ & ΟΥΖΟ
Το εθνικό μας ποτό σε μαγειρικό οργασμό
Για 2 άτομα
Αλείφουμε δύο φιλέτα σολομού με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε 2 μεγάλα φινόκιο σε ροδέλες. Κρατάμε στην άκρη τα πράσινα φυλλαράκια που μοιάζουν με άνηθο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά 1 κ.σ. μαραθόσπορους που έχουμε σπάσει στο γουδί. Μόλις μυρίσουν τους αφαιρούμε και τους βάζουμε σε πιατάκι, ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και ψήνουμε τα φιλέτα του ψαριού αρχίζοντας από τη μεριά της πέτσας, πιέζοντάς τα με μια σπάτουλα για να μην σηκωθούν. Μόλις η πέτσα ξεροψηθεί και ξεκολλάει εύκολα από τον πάτο του σκεύους, γυρίζουμε τα φιλέτα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά (θα ξαναμπούν στο τηγάνι, επομένως δεν θέλουμε να τα ψήσουμε μέχρι μέσα). Τα αφαιρούμε από το τηγάνι, στη θέση τους προσθέτουμε λίγο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και βάζουμε το κομμένο φινόκιο. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Σβήνουμε με 1 ποτήρι του κρασιού ούζο. Ξύνουμε τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσουν οι ουσίες και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας και τους καβουρδισμένους μαραθόσπορους. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για λίγο ακόμη μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, προσέχοντας βεβαίως να μην τα παραμαγειρέψουμε. Προσθέτουμε ελάχιστη κρέμα γάλακτος (όχι παραπάνω από 2 κ.σ.), ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και τέλος ξαναβάζουμε στο σκεύος τα φιλέτα του σολομού. Με ένα κουτάλι τα βρέχουμε με τη σάλτσα. Ελέγχουμε τον βαθμό ψησίματος, απομακρύνουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε στα πιάτα. Πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια του φινόκιο (αν δεν είναι αρκετά συμπληρώνουμε με λίγο άνηθο) και τρίβουμε μπόλικο ροζ πιπέρι.
Tips
ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΡΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
Όλα μαζί σε ένα ταψί
Για 4 άτομα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C. Σε ένα ταψί αραδιάζουμε 500 γρ. ολόκληρα ντοματίνια, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, 1 μεγάλο φινόκιο κομμένο σε φέτες και μισό κεφάλι σκόρδο, αξεφλούδιστο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε κλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή κάποιου άλλου φρέσκου βοτάνου όπως θυμάρι, λεμονοθύμαρο ή δενδρολίβανο, ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για περίπου 20’ μέχρι να αρχίσουν να «σκάνε» τα ντοματίνια και να μελώνουν τα κρεμμύδια. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180ο C, αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε λίγες ελιές της αρεσκείας μας (ένα ή περισσότερα είδη), ανακατεύουμε απαλά και πάνω από τα λαχανικά αραδιάζουμε 4 φιλέτα ψαριού που έχουμε αλατοπιπερώσει. Περιχύνουμε με ένα ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί, τον χυμό από μισό λεμόνι, ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και πάνω από κάθε φιλέτο ψαριού τοποθετούμε μία λεπτή φέτα λεμονιού. Ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για ακόμη 15’-20’ μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να καψαλιστούν οι φέτες του λεμονιού. Ίσως να χρειαστεί και λίγος χρόνος παραπάνω αν τα φιλέτα είναι χοντρά αλλά, σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε για να μην στεγνώσουν. Μια-δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε το ψάρι με τα ζουμιά. Μοιράζουμε στα πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με λίγα ακόμη φυλλαράκια του βοτάνου που χρησιμοποιήσαμε και απολαμβάνουμε.
Tips
ΤΟ ΜΠΡΙΑΜ ΤΗΣ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΣ (TIAN DE LÉGUMES À LA PROVENÇALE)
Φαγητό του ήλιου και της παρέας
Για 2 άτομα ως κυρίως φαγητό
Ψιλοκόβουμε 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και 2 κλωνάρια θυμάρι, βοηθώντας τα με λίγο αλάτι για να αποβάλουν τα υγρά τους, να μαλακώσουν και να αχνιστούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τα βότανα και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Κόβουμε σε λεπτές και όσο το δυνατόν ισομεγέθεις φέτες 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, 2 μελιτζάνες τσακώνικες, 2 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια και 4-5 ντομάτες (βλ. tips). Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε μία σκελίδα σκόρδου στη μέση και με την κομμένη πλευρά τρίβουμε τον πάτο ενός μικρού πήλινου σκεύους, κατά προτίμηση στρογγυλού, διαμέτρου περίπου 23 εκ. (βλ. tips). Στρώνουμε στον πάτο τα αχνισμένα κρεμμύδια και από πάνω αρχίζουμε να τοποθετούμε τις φέτες των λαχανικών σφιχτά, σχεδόν κάθετα και λίγο λοξά, ως εξής: εναλλάσσουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, αλλά βάζουμε από μία φέτα ντομάτας μετά από κάθε λαχανικό, δηλ. 1 φέτα μελιτζάνας φλάσκας, 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα μελιτζάνας τσακώνικης, 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού, 1 φέτα ντομάτας κ.ο.κ. Περιχύνουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια δενδρολίβανου και θυμαριού. Σκεπάζουμε σφιχτά το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 – 160ο C για περίπου 75’. Ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε το ψήσιμο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει χρώμα και να μελώσει. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να καψαλιστεί ελαφρά το μέρος των λαχανικών που εξέχει. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα αφού χλιάνει, πασπαλίζουμε με φυλλαράκια βασιλικού και ραντίζουμε με λίγες ακόμα σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Tips
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΥ & ΝΤΟΜΑΤΑ
Με έμπνευση μια παραδοσιακή συνταγή από τον Ινδικό Ωκεανό και συγκεκριμένα από το νησί της Réunion, φτιάχνουμε ένα μυρωδάτο κάρυ μπουκιά και συχώριο.
Για 4 άτομα
Επειδή οι σαρδέλες είναι ήδη μαγειρεμένες και διαλύονται εύκολα, πρώτα φτιάχνουμε τη σάλτσα και τις προσθέτουμε την τελευταία στιγμή. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 2 ψιλοκομμένα μέτρια ξερά κρεμμύδια σε λίγο coconut oil ή λάδι μουστάρδας (ή ελαιόλαδο, αν δεν έχουμε). Τα βοηθάμε με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό για να βγάλουν τα υγρά τους και να αχνιστούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Μόλις μαλακώσουν και δεν έχουν καθόλου υγρά προσθέτουμε 1 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη, 2 κ.γλ. ginger σε σκόνη (ή φρέσκο ψιλοτριμμένο), 1 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου (ή σε σκόνη), 2 κ.γλ. σπόρους σιναπιού, πιπέρι καγιέν στη μύτη του κουταλιού και μπούκοβο κατά βούληση. Σοτάρουμε για λίγο μέχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους και προσθέτουμε 1-2 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, μόλις μυρίσει και το σκόρδο, προσθέτουμε μία μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κύβους, παίρνοντας κι όλα της τα ζουμιά, καθώς και άλλη μία, τριμμένη στον λεπτό τρίφτη με όλα της τα ζουμιά, επίσης. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά και μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε 6 μεγάλες σαρδέλες ή 12 μικρές. Σερβίρουμε το φαγητό πάνω από λευκό ρύζι basmati και πασπαλίζουμε με μπόλικο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό για όσους δεν τον αγαπούν).
MAC’N’CHEESE MADE IN GREECE
Η απόλυτη αμερικανιά μιλά άπταιστα ελληνικά
Για 6 άτομα
Τα ζυμαρικά ψήνονται κατ’ευθείαν στον φούρνο, χωρίς να τα προβράσουμε. Ετοιμάζουμε το μίγμα των τυριών: λιώνουμε στο blender 2 φλ. τσ. φέτα, 200 γρ. ώριμο τριμμένο κασέρι και 4 φλ. τσ. γάλα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (λαμβάνοντας υπόψη και το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά), μαύρο πιπέρι και προαιρετικά κάτι καυτερό, όπως πάπρικα ή chili. Ανακατεύουμε το μίγμα με 500 γρ. σιουφιχτά μακαρόνια (ή κάποιο άλλο είδος κοντών ζυμαρικών) και στρώνουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ta ζυμαρικά πρέπει να σκεπάζονται εντελώς, εάν όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμη γάλα. Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με 50 γρ. τριμμένο κασέρι και ψήνουμε για άλλα 30΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
Tips