της Αγάπης Μαργετίδη
Ποιος δεν αγαπά το γιαούρτι; Αρκετοί. Ποιος δεν αγαπά το τζατζίκι; Σχεδόν κανένας. Αυτά είναι τα παράδοξα. Εγώ μια ζωή πάω ανάποδα, τώρα πια θα το έχετε αντιληφθεί! Αγαπώ σφόδρα το γιαούρτι ενώ δεν βάζω τζατζίκι στο στόμα μου. Τουλάχιστον όχι το τζατζίκι-βόμβα που φτιάχνουν οι περισσότεροι που για να το χωνέψεις θέλεις ένα κουτί αντιόξινα και για να μιλήσεις σε άνθρωπο σε νορμάλ απόσταση θα πρέπει να καταπιείς ένα πακέτο τσίχλες, να μασήσεις ένα μάτσο δυόσμο ή να περιμένεις κάνα διήμερο. Για φιλί ας μην το συζητάμε καν, από τριήμερο και πάνω!
Δείτε όμως πόσοι λαοί χρησιμοποιούν το γιαούρτι στην κουζίνα τους και συνοδεύουν άπειρα πράγματα. Στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή είναι πανταχού παρόν σε καθημερινή βάση, το ίδιο και στην Ινδία και σε πολλά άλλα μέρη της Ασίας. Στην Ανατολική Ευρώπη πάρα πολύ, ενώ στη Δυτική σχεδόν καθόλου. Στην Ελλάδα σε λίγες μόνο τοπικές κουζίνες. Σήμερα σας έχω τέσσερις παραλλαγές για να συνοδεύσετε τα ελληνικά ή έθνικ φαγητά σας, τα παραδοσιακά αλλά και τα διαφορετικά. Απ’ όλα έχει ο μπαξές, διαλέγετε και παίρνετε.
ΓΕΝΙΚΑ
* Επιλέξτε ένα γιαούρτι με χαρακτήρα. Αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο, στραγγιστό ή όχι, ο σημερινός πρωταγωνιστής πρέπει να λάμψει. Η γνώμη μου είναι πως επειδή θα το χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό, άρα σε μικρές σχετικά ποσότητες, να μην τσιγκουνευτούμε τα λιπαρά. Όπως και να το κάνουμε, το γιαούρτι με μειωμένα λιπαρά υπολείπεται σε γεύση. Βρίσκουμε σε πολλά πλέον μαγαζιά καταπληκτικά γιαούρτια από μικρούς παραγωγούς και σας συνιστώ να τα προτιμήσετε.
* Οι πρώτες τρεις από τις τέσσερις συνταγές έχουν μηδενικό κόπο. Αρκεί να ανακατέψετε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά και να σερβίρετε. Η τέταρτη χρειάζεται μεν blender (ή multi), αλλά είναι εξίσου γρήγορη και εύκολη.
* Δεν έχω γράψει συγκεκριμένες ποσότητες. Δεν χρειάζεται : προσθέτετε τα υλικά σταδιακά για να φτάσετε τη γεύση εκεί ακριβώς που εσείς επιθυμείτε.
* Όπου υπάρχει σκόρδο, εάν είστε κι εσείς σαν εμένα που δεν το πολυσυμπαθεί, κυρίως ωμό, χρησιμοποιείστε πολτό ψημένου σκόρδου, που είτε θα φτιάξετε μόνοι σας, είτε θα αγοράσετε σε βαζάκι.
* Τέλος, όπως πολύ συχνά σας προτρέπω, πειραματιστείτε και φτιάξτε τα μίγματα που σας αρέσουν, προσθαφαιρώντας υλικά.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ & ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
Για όλα τα ψητά ή τηγανιτά λαχανικά. Για τα κλασσικά γεμιστά αντί για φέτα. Για τα γιαπράκια και παντός είδους ντολμαδάκια, αντί για το σκέτο γιαούρτι που συνηθίζεται. Για όλους τους κεφτέδες, ψητούς ή τηγανιτούς.
- Γιαούρτι
- Αλάτι
- Ταχίνι
- Χυμός λεμόνι
- Τριμμένο σκόρδο
- Καβουρδισμένο σουσάμι
- Βασιλικός, δυόσμος, άνηθος
- Γιαούρτι
- Αλάτι
- Τριμμένο αγγούρι
- Κύμινο
- Φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος
- Γιαούρτι
- Αλάτι
- Καπνιστή πάπρικα
- Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
- Γιαούρτι
- Αλάτι
- Sesame oil ή εάν προτιμάτε, ελαιόλαδο
- Πιπερίτσες chili
- Σκόρδο
- Τριμμένο ginger
- Φρέσκος κόλιανδρος