της Αγάπης Μαργετίδη
Θέλοντας να σας προσφέρω λίγη δροσιά εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης που ζούμε αυτό το καλοκαίρι, θα σας πω με το νι και με το σίγμα ό, τι έμαθα για τις γρανίτες. Δεν θα μπορούσα να βρω πιο ταιριαστό τίτλο από το «Γρανίτα από λεμόνι», που ήταν ο τίτλος μιας παλιάς ταινίας, γκραν σουξέ των σέβεντις. Δεν μπορώ να πω ότι θυμάμαι πολλά από αυτήν, παρά μόνον αμυδρά τη μουσική, που ήταν ένα ποτ πουρί από rock & roll τραγούδια, καθώς και ότι ήταν μια χαζοχαρούμενη αμερικανιά για εφήβους (ή μια αμερικανιά για χαζοχαρούμενους εφήβους, το ίδιο κάνει), κάτι σαν το Grease, όμως πολύ λιγότερο χαριτωμένο, στα όρια της χοντροκοπιάς, κι ας είχε έναν τόσο πετυχημένο τίτλο.
Δεν αξίζει λοιπόν να επεκταθώ περισσότερο στα περί της ταινίας, άλλωστε έχουμε δουλειές με φούντες. Εντάξει, μην φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερα κοπιαστικό, όμως μια βόλτα από τον μανάβη ή τη λαϊκή δεν την γλιτώνετε, κι ας σκάει ο τζίτζικας. Διαλέξτε τα φρούτα που σας αρέσουν και φροντίστε να είναι ώριμα και μυρωδάτα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε άφθονα παγάκια στην κατάψυξη.
Η αγγλική ονομασία της γρανίτας είναι slushy ή slurpy, προφανώς από το σλουρπ που ακούγεται όταν προσπαθείς να την ρουφήξεις και δεν περνάει από το καλαμάκι, επειδή είναι ακόμα πολύ παγωμένη. Άψογο όνομα, συμφωνείτε; Μια περιήγηση στο διαδίκτυο για το πώς φτιάχνουμε γρανίτες με μπέρδεψε αρκετά, αφού, όχι μόνον υπάρχουν πολλές μέθοδοι, αλλά συν τοις άλλοις φαίνεται πως άλλο η γρανίτα, άλλο το σορμπέ, άλλο το σερμπέτι. Οι διαφορές όμως είναι αμελητέες, επομένως δεν χρειάζεται να ζαλίσω κι εσάς. Βρήκα τρεις μεθόδους, πειραματίστηκα και με τις τρεις και ιδού τα αποτελέσματα.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΩΤΗ : Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ
Εκτός από κλασσική είναι και η καλύτερη, αφού το αποτέλεσμα είναι η γρανίτα όπως την ξέρουμε, δηλ. παγωμένο φρούτο που έχει δημιουργήσει λιλιπούτειους κρυστάλλους, σαν χρωματιστό χιόνι. Συν τοις άλλοις είναι και η πιο εύκολη, αλλά και εκείνη που γίνεται ακόμα και στο απλό multi που δεν έχει τη δύναμη του blender. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε τα φρούτα σε κύβους, να τα πολτοποιήσετε, να βάλετε τον πολτό σε μεταλλικό δοχείο και να τον παγώσετε στην κατάψυξη. Μόλις παγώσει, ξύνετε με ένα πιρούνι την επιφάνεια του παγωμένου πολτού και βάζετε το «χιόνι» σε ποτήρι. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε με τον πολτό θήκες για παγωτό ξυλάκι, οπότε θα έχετε γρανίτα ξυλάκι.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΥΤΕΡΗ
Εύκολη μέθοδος, όμως απαιτεί δυνατό blender που θρυμματίζει πάγο. Δεν έχετε παρά να θρυμματίσετε παγάκια και λίγο πριν θρυμματιστούν εντελώς, να προσθέσετε πολτοποιημένα φρούτα και να χτυπήσετε λίγο ακόμη, έως ότου να έχετε την υφή και την όψη της γρανίτας.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΡΙΤΗ
Επίσης εύκολη, όμως κι αυτή απαιτεί δυνατό blender που θρυμματίζει πάγο. Κόβετε τα φρούτα σε μικρούς κύβους, τους παγώνετε στην κατάψυξη και κατόπιν τους σπάτε στο μηχάνημα. Εδώ όμως υπάρχει το εξής πρόβλημα : η υφή της γρανίτας θυμίζει περισσότερο smoothie παρά γρανίτα, επειδή κάποια φρούτα, όπως το ροδάκινο ή το mango, έχουν πολλή σάρκα και μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα, όπως το καρπούζι επί παραδείγματι. Επομένως, αυτή η μέθοδος είναι καλή μόνο για το καρπούζι, το πεπόνι ή τις φράουλες και τα άλλα φρούτα του δάσους, όσα δηλαδή έχουν πολύ νερό.
Όποια μέθοδο και αν διαλέξετε τελικά, το σίγουρο είναι πως θα έχετε ένα υπέροχα δροσερό και αγνό σε υλικά επιδόρπιο. Ανάλογα με την οξύτητα των φρούτων, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε κάποιο γλυκαντικό. Αντί για ζάχαρη, προτείνω το μέλι ή το σιρόπι αγαύης.
Αυτά όσον αφορά τις απλές γρανίτες. Σας έχω όμως κι άλλες ιδέες, πιο χαριτωμένες, πιο διασκεδαστικές, πιο σέξι. Γιατί όχι; Καλοκαίρι είναι, όλα επιτρέπονται! Θα ανακατέψετε τα φρούτα με κάποιο αλκοόλ για να κάνετε drunken slushies. Ιδού οι αγαπημένοι μου συνδυασμοί, όσο για την ποσότητα του αλκοόλ, προσθέτετέ το σταδιακά για να τα κάνετε όσο drunken θέλετε. Για μένα μια ιδανική αναλογία είναι 3 μέρη φρούτου προς 1 μέρος αλκοόλ.
- Ροδάκινα/γλυκό ή ημίγλυκο επιδόρπιο λευκό κρασί
- Ροδάκινα/σμέουρα (framboises)/ροζέ ημίγλυκο ή ξηρό κρασί
- Φράουλες ή φρούτα του δάσους/βότκα/λίγες σταγόνες ροδόνερου
- Καρπούζι/τεκίλα/lime
- Καρπούζι/λικέρ μαστίχα
- Πεπόνι/grappa ή τσίπουρο
- Πεπόνι/prosecco
- Mango/βότκα/lime
- Mango/ανανάς/ρούμι/lime