της Αγάπης Μαργετίδη
Σαν να σας ακούω. Κι άλλη σαλάτα; Δεν μας λυπάσαι πια; Όχι, δεν σας λυπάμαι ούτε στο τόσο. Άλλωστε είμαι μια άκαρδη, αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Δεν φτάνει που σκέφτομαι την καλή σας υγεία, θα μου την πείτε κι από πάνω; Αν την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν φάμε σαλάτες, πότε θα τις φάμε; Κι έπειτα, σαλάτα από σαλάτα διαφέρει. Το ίδιο είναι η μαρουλοσαλάτα με την τονοσαλάτα, ή η αγγουροντομάτα με την μακαρονοσαλάτα; Όχι βέβαια.
Η σαλάτα που βάζω στα πιάτα σήμερα έχει τα πάντα. Και ζαρζαβατικά έχει, άλλα ωμά κι άλλα μαγειρεμένα, και όσπρια έχει, και πρωτεΐνη και φυτικές ίνες έχει και γιαούρτι έχει. Και νοστιμιά και φρεσκάδα, βεβαίως. Είναι και χορταστική. Μήπως κατάφερα να σας πείσω; Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε, αφού όμως την φτιάξετε και την φάτε, δεν θέλω ζαβολιές!
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
ΜΕ DRESSING ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Για 2-3 άτομα ως κυρίως φαγητό
Βράζουμε 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μπολ και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
Ζεματάμε 1 μάτσο λεπτά πράσινα σπαράγγια σε άφθονο αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά μέχρι ίσα ίσα να μαλακώσουν οι κορυφές τους, παραμένοντας σχετικά τραγανές (βλ. tips). Τα αφαιρούμε από το σκεύος και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα φασόλια. Στο ίδιο σκεύος και χωρίς να αλλάξουμε νερό, ζεματάμε μια χούφτα στρογγυλά λεπτά φασολάκια και μια χούφτα μπιζέλια (βλ. tips). Θέλουμε πάλι να μαλακώσουν λίγο αλλά να μείνουν τραγανά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το παγωμένο νερό κι αφού τα στραγγίσουμε, τα προσθέτουμε στο ίδιο μπολ με τα φασόλια και τα σπαράγγια. Κόβουμε σε λεπτές φέτες λίγα ραπανάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο, το ξύσμα από δύο λεμόνια, τον χυμό από το ένα, αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Για το dressing ανακατεύουμε 1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι με 1 μικρή σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη, λίγες σταγόνες λεμονιού, λίγο αλάτι, ψιλοκομμένο δυόσμο και άνηθο. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο sumac (βλ. tips) και ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Tips
- Το έχω ξαναγράψει, όμως σας υπενθυμίζω πως όταν βράζω όσπρια, κυρίως όταν πρόκειται για σαλάτα όπου θέλω να μείνουν ατόφια χωρίς να διαλυθούν ούτε στο ελάχιστο, το κάνω σε μέτρια κι όχι πολύ δυνατή φωτιά (στην 6η σκάλα από τις 9).
- Εάν βρείτε τα περίφημα ασπρομύτικα φασολάκια της Λήμνου, μην διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε αντί των μαυρομάτικων. Είναι πολύ νόστιμα.
- Αν τα σπαράγγια είναι πολύ λεπτά αρκεί το πολύ σύντομο ζεμάτισμα, όπως το περιγράφω πιο πάνω. Υπάρχει και η εναλλακτική να τα αφήσετε ωμά, εάν σας αρέσουν. Επειδή όμως η εποχή των λεπτών άγριων σπαραγγιών βαίνει προς το τέλος της, μάλλον θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε με τα κοινά που είναι πιο χοντρά. Γι’ αυτά η διαχείριση είναι λίγο διαφορετική : πρώτον θα πρέπει να καθαρίσετε τον κορμό τους με αποφλοιωτή και, δεύτερον, καλό είναι να τα βάλετε στην κατσαρόλα όρθια όπως είναι δεμένα σε μάτσο, με τις κορυφές να εξέχουν από το νερό, ούτως ώστε τα στελέχη να μαλακώσουν όσο πρέπει από τον ατμό, χωρίς να παραβράσουν οι ντελικάτες κορυφές.
- Ευθαρσώς αναφέρω, με κίνδυνο να με μαλώσετε, πως τα λεπτά πράσινα φασολάκια και τα μπιζέλια είναι εισαγωγής. Ενώ σε γενικές γραμμές προσπαθώ να αγοράζω ντόπια υλικά στην εποχή τους, ενίοτε υποκύπτω στον πειρασμό. Τώρα την άνοιξη δεν έχουμε πολλές επιλογές σε φασολάκια, επομένως, είτε θα τα αγοράσετε κατεψυγμένα, είτε θα διπλασιάσετε την ποσότητα των σπαραγγιών. Σε λίγο καιρό θα βγουν τα καταπληκτικά αμπελοφάσουλα και τότε δεν θα υπάρχει πλέον θέμα.
- Το sumac ταιριάζει απόλυτα στο dressing της συγκεκριμένης σαλάτας λόγω της ελαφρώς όξινης γεύσης του και του λεπτού του αρώματος. Το βρίσκουμε σε καταστήματα μπαχαρικών. Εάν δεν έχουμε, αυξάνουμε το λεμόνι.
Ευελπιστώντας πως κατόρθωσα να σας βάλω στον ίσιο δρόμο της διατροφής, σας χαιρετώ για σήμερα και σας δίνω ραντεβού μέχρι την επόμενη… σαλάτα! Είχατε κάποια αμφιβολία;