Άλλη μια σαλάτα

της Αγάπης Μαργετίδη
Σαν να σας ακούω. Κι άλλη σαλάτα; Δεν μας λυπάσαι πια; Όχι, δεν σας λυπάμαι ούτε στο τόσο. Άλλωστε είμαι μια άκαρδη, αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Δεν φτάνει που σκέφτομαι την καλή σας υγεία, θα μου την πείτε κι από πάνω; Αν την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν φάμε σαλάτες, πότε θα τις φάμε; Κι έπειτα, σαλάτα από σαλάτα διαφέρει. Το ίδιο είναι η μαρουλοσαλάτα με την τονοσαλάτα, ή η αγγουροντομάτα με την μακαρονοσαλάτα; Όχι βέβαια.
Η σαλάτα που βάζω στα πιάτα σήμερα έχει τα πάντα. Και ζαρζαβατικά έχει, άλλα ωμά κι άλλα μαγειρεμένα, και όσπρια έχει, και πρωτεΐνη και φυτικές ίνες έχει και γιαούρτι έχει. Και νοστιμιά και φρεσκάδα, βεβαίως. Είναι και χορταστική. Μήπως κατάφερα να σας πείσω; Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε, αφού όμως την φτιάξετε και την φάτε, δεν θέλω ζαβολιές!
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
ΜΕ DRESSING ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Για 2-3 άτομα ως κυρίως φαγητό
Βράζουμε 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μπολ και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
Ζεματάμε 1 μάτσο λεπτά πράσινα σπαράγγια σε άφθονο αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά μέχρι ίσα ίσα να μαλακώσουν οι κορυφές τους, παραμένοντας σχετικά τραγανές (βλ. tips). Τα αφαιρούμε από το σκεύος και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια. Τα στραγγίζουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα φασόλια. Στο ίδιο σκεύος και χωρίς να αλλάξουμε νερό, ζεματάμε μια χούφτα στρογγυλά λεπτά φασολάκια και μια χούφτα μπιζέλια (βλ. tips). Θέλουμε πάλι να μαλακώσουν λίγο αλλά να μείνουν τραγανά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το παγωμένο νερό κι αφού τα στραγγίσουμε, τα προσθέτουμε στο ίδιο μπολ με τα φασόλια και τα σπαράγγια. Κόβουμε σε λεπτές φέτες λίγα ραπανάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο δυόσμο, το ξύσμα από δύο λεμόνια, τον χυμό από το ένα, αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Για το dressing ανακατεύουμε 1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι με 1 μικρή σκ. σκόρδου ψιλοτριμμένη, λίγες σταγόνες λεμονιού, λίγο αλάτι, ψιλοκομμένο δυόσμο και άνηθο. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγο sumac (βλ. tips) και ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Tips
Ευελπιστώντας πως κατόρθωσα να σας βάλω στον ίσιο δρόμο της διατροφής, σας χαιρετώ για σήμερα και σας δίνω ραντεβού μέχρι την επόμενη… σαλάτα! Είχατε κάποια αμφιβολία;