Η Αυγουστιάτικη μινεστρόνε σερβίρεται παγωμένη

Η μινεστρόνε του Αυγούστου είναι ελαφριά αλλά χορταστική και παραπάνω από δροσιστική.

Η Αυγουστιάτικη μινεστρόνε σερβίρεται παγωμένη

Δεν λέω, αγαπώ πολύ τις σούπες τύπου gazpacho, υποθέτω κι εσείς, και μάλιστα κατά καιρούς σας έχω δώσει ουκ ολίγες συνταγές (δείτε εδώ κάποιες από αυτές). Τις ονομάζω «τύπου» γιατί το αυθεντικό Ανδαλουσιανό gazpacho είναι ένα και μοναδικό και είναι ντοματένιο. Όλες οι υπόλοιπες κρύες βελουτέ μόνο κατ’ επίφαση ονομάζονται gazpacho.

Παρόλο, λοιπόν, που μία gazpacho είναι πάντα καλοδεχούμενη, πού και πού χρειάζεται και μια σούπα με δάγκωμα, να έχει υπόσταση, να είναι πιο χορταστική και να αποτελεί κανονικό γεύμα. Γι’ αυτόν τον σκοπό η μινεστρόνε είναι ό,τι πρέπει. Τη μινεστρόνε του Αυγούστου τη φαντάστηκα πιο ελαφριά κι έτσι τα φρέσκα φασολάκια πήραν τη θέση των ξερών φασολιών και τη θέση του καρότου και του σέλερι κατέλαβε πανάξια το καλαμπόκι που τώρα είναι στην καλύτερη εποχή του. Τα ζαρζαβατικά, μαγειρεμένα στο ελάχιστο, είναι τραγανά κι ολοζώντανα, η ντομάτα είναι σχεδόν ωμή και η σούπα πλημμυρίζει άρωμα από το θυμάρι και τον βασιλικό. Βεβαίως, σερβίρεται παγωμένη κι η δροσιά της είναι ανακουφιστική. Το ότι πέρα από νόστιμη είναι και υγιεινή, είναι ηλίου φαεινότερο. Το τελευταίο της, σπουδαίο, πλεονέκτημα είναι ότι πιο πολλή ώρα παίρνει μέχρι να κρυώσει παρά για να μαγειρευτεί. Ορίστε, λοιπόν.

ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΣΟΥΠΑ ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ

Για 4 άτομα    

Προετοιμασία
Τυλίγουμε σε μία γάζα 2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, 2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό, 1 σκ. σκόρδου με τη φλούδα της και ελαφρώς κοπανισμένη με τη λάμα ενός μαχαιριού και μία μεγαλούτσικη φλοίδα παρμεζάνας. Κόβουμε τα λαχανικά και τα κρατάμε χωριστά, είτε σε στοίβες πάνω στο ξύλο κοπής είτε το καθένα σε μπολ, γιατί δεν θα μπουν στην κατσαρόλα όλα μαζί (αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε για να μείνουν τα λαχανικά ζωντανά και διακριτά). Τα λαχανικά είναι τα εξής: Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, 1 γερή χούφτα φρέσκα φασολάκια της αρεσκείας μας σε κομμάτια μήκους περίπου 3-4 εκ.: πλατιά μπαρμπούνια ή τσαουλιά ή λεπτά αμπελοφάσουλα, 3 μετρίου μεγέθους κολοκυθάκια σε κύβους περίπου 3x3 εκ. Ξεφλουδίζουμε 2 ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, αφαιρούμε όσα σπόρια μπορούμε και τις κόβουμε σε κομμάτια ίσου περίπου μεγέθους με τα κολοκυθάκια. Οι ώριμες ντομάτες ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα, χωρίς καν να χρειαστεί ζεμάτισμα. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σύριζα σε κάθετες λωρίδες ένα μεγάλο φρέσκο καλαμπόκι και χωρίζουμε τους σπόρους.

Μαγείρεμα
Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι σε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βοηθώντας το με λίγο αλάτι και λίγο νερό για να μαλακώσει και να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι αρκετά γενναιόδωρα λόγω των ζυμαρικών που θα προστεθούν αργότερα) και τα γυρνάμε λίγο. Προσθέτουμε βραστό νερό - όχι πολύ, ίσα να σκεπάζονται - και τη γάζα με τα μυρωδικά. Σιγοβράζουμε για λίγη ώρα μέχρι να μαλακώσουν, να τρυπιούνται αλλά όχι περισσότερο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το καλαμπόκι και 100 γρ. κοντά ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω ούτως ώστε τα ζυμαρικά να μαλακώσουν από την ήδη υπάρχουσα θερμότητα. Οπωσδήποτε θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο βραστό νερό, όσο τα ζυμαρικά φουσκώνουν και το απορροφούν. Για να μην γίνει όμως η σούπα πολύ νερουλή το κάνουμε σταδιακά και με μέτρο. Αποσύρουμε από το μάτι αμέσως μόλις τα ζυμαρικά μαλακώσουν, όμως θα πρέπει ίσα ίσα να μπορούν να δαγκωθούν (δηλαδή σαφώς λιγότερο από al dente), έχοντας υπόψη ότι θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται όσο η σούπα κρυώνει. Αφαιρούμε τη γάζα με τα μυρωδικά. Μόλις η σούπα χλιάνει δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλάτι και βάζουμε στο ψυγείο.

Σερβίρισμα
Φροντίζουμε να βγάλουμε τη σούπα από το ψυγείο περίπου 15΄ πριν να την φάμε. Εάν την έχουμε παγώσει για πολλή ώρα, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να την αραιώσουμε με λίγο κρύο νερό. Τη μοιράζουμε σε πιάτα και σε κάθε μερίδα προσθέτουμε 1 κ.γλ. πέστο βασιλικού. Επειδή η ποσότητα είναι πολύ μικρή, δεν πειράζει να είναι από αγοραστό βαζάκι. Ανακατεύουμε, στάζουμε λίγες σταγόνες ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα, φύλλα βασιλικού και φρεσκοτριμμένο στον μύλο πιπέρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v