Τα ψητά παντζάρια είναι μούρλια!
Η Αγάπη, αφού μας εξηγήσει γιατί τα ψητά παντζάρια είναι απείρως νοστιμότερα από τα βραστά, μας ετοιμάζει δύο συνταγές για να τα χαρούμε.

Η Αγάπη, αφού μας εξηγήσει γιατί τα ψητά παντζάρια είναι απείρως νοστιμότερα από τα βραστά, μας ετοιμάζει δύο συνταγές για να τα χαρούμε.
Δεν είναι μόνο ότι τα παντζάρια κάνουν χίλια καλά στον οργανισμό μας, είναι ότι έχουν και πολλά πρόσωπα, χώρια που είναι και κουκλάκια. Εδώ, όμως, έρχονται οι δικές μου παραξενιές. Στις ανάμικτες βραστές σαλάτες, ούτε που πλησιάζω τα παντζάρια. Μόνο για τα χόρτα τους τρελαίνομαι. Αντιθέτως, μου αρέσουν ωμά, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες ή τριμμένα σε διάφορες σαλάτες, πλην όμως όχι στη δημοφιλέστερη όλων, αυτή με σκόρδο, γιαούρτι και καρύδια. Ούτε με σφαίρες, φίλοι μου! Μην ψάχνετε το γιατί, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, εν προκειμένω η δική μου.
Όταν, όμως, ψήνονται και καραμελώνουν, αλλάζουν προφίλ και υπόσταση, γεύση, άρωμα και υφή και γίνονται δέκα φορές νοστιμότερα από τα βραστά. Αυτό ισχύει και για πλείστα όσα άλλα λαχανικά, πόσο μάλλον για τα παντζάρια, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σε σάκχαρα που στο ψήσιμο «βγαίνουν» πολύ πιο έντονα. Γι’ αυτό και σήμερα σας έχω δύο συνταγές με ψητά παντζάρια που ελπίζω να σας κάνουν κλικ και να τις δοκιμάσετε.
ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΨΗΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΤΖΙΝΤΖΕΡ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ & ΞΙΝΟΜΗΛΟ
Για 6 - 8 άτομα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C. Αφαιρούμε από 8 παντζάρια τα δύο άκρα και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, βουρτσίζοντάς τα, για να απομακρύνουμε όλο το χώμα. Όπως είναι αξεφλούδιστα τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, τα τυλίγουμε ένα ένα σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να τρυπιούνται μέχρι μέσα. Μόλις κρυώσουν λίγο τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο, ένα κομμάτι τζίντζερ περίπου σαν το μεγάλο μας δάχτυλο κομμένο σε λεπτές φέτες ή τριμμένο στον χοντρό τρίφτη, ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (ή τσίλι που καίει λίγο λιγότερο), 1 κ.γλ. σκόνη κόλιανδρο και 1 κ.γλ. μαραθόσπορους ελαφρώς κοπανισμένους. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο και μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους, ένα ξινόμηλο κομμένο σε κύβους και τα ψημένα παντζάρια. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσει εντελώς η πατάτα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι και ένα μοσχολέμονο (lime). Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση.
Μοιράζουμε σε πιάτα και προσθέτουμε μία κουταλιά γιαούρτι και φουντίτσες άνηθου ή μάραθου. Από το τυποποιημένο στραγγιστό, προτιμώ το γιαούρτι σακούλας που βρίσκουμε σε παραδοσιακά γαλακτοπωλεία. Άλλες επιλογές είναι η ξινή κρέμα, το ξινόγαλο αλλά και τα αλειφωτά λευκά τυριά, όπως το τσαλαφούτι και το κατίκι. Τελευταία έχω ανακαλύψει και την αλειφωτή φέτα, ένα προϊόν γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, που βρίσκουμε σε όλα τα σουπερμάρκετ.
Tips
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΨΗΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & DRESSING ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Για 6 - 8 άτομα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C. Αφαιρούμε από 8 παντζάρια το κάτω μέρος στην ένωση με τα χόρτα αλλά αφήνουμε άθικτο το πάνω μέρος (βλ. tips). Τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, βουρτσίζοντάς τα για να απομακρύνουμε το χώμα και τα ξεφλουδίζουμε με τον αποφλοιωτή, όπως κάνουμε με τις πατάτες. Τα κόβουμε στα δύο (ή στα τέσσερα τα μεγαλύτερα) και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Προσθέτουμε και δύο μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα. Αλείφουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, να μελώσουν και να «αρπάξουν» κατά τόπους. Τα αφήνουμε να χλιάνουν και τα βάζουμε σε μπολ.
Όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά ετοιμάζουμε το dressing ανακατεύοντας με το σύρμα λίγη μουστάρδα, ξίδι από κόκκινο κρασί, λίγο κύμινο σε σκόνη, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Κόβουμε 1 πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο μπολ με τα παντζάρια και τα κρεμμύδια. Περιχύνουμε με το dressing, γαρνίρουμε με λίγα από τα πιο τρυφερά φύλλα των παντζαριών και απολαμβάνουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips