Οι πορτοκαλιές, βελουδένιες, φθινοπωρινές σούπες
Τρεις υπέροχες συνταγές για μοσχοβολιστές σούπες βελουτέ στο χρώμα των πεσμένων φύλλων.
Τρεις υπέροχες συνταγές για μοσχοβολιστές σούπες βελουτέ στο χρώμα των πεσμένων φύλλων.
Η χαρά μου από χτες είναι μεγάλη γιατί απέκτησα επιτέλους και πάλι πρόσβαση στην κουζίνα μου, αφού αποκατέστησα το χάος μετά το βάψιμο του σπιτιού. Μη νομίζετε, μερική είναι προς ώρας η αποκατάσταση γιατί έχω ακόμη κάμποσες εκκρεμότητες, αλλά τουλάχιστον έχω λειτουργική κουζίνα. Καλό είναι το ντελίβερι, δεν λέω, γιατί υπάρχουν πια πολλές επιλογές, αλλά να που με κούρασε.
Μια σουπίτσα είχα πεθυμήσει τόσον καιρό, μια σούπα βελουδένια, μυρωδάτη και spicy, νόστιμη και υγιεινή. Μια σούπα με καλούδια φθινοπωρινά, μια σούπα ντυμένη στα πορτοκαλιά, στα χρώματα των πεσμένων φύλλων. Κι αφού την ετοίμασα, κι αφού μας αντάμειψε με τη νοστιμιά και τη θαλπωρή της, σας δίνω τη συνταγή. Ψάχνοντας στη λίστα μου με τις ήδη δημοσιευμένες συνταγές, ξαναθυμήθηκα κι άλλες δύο με παρόμοια υλικά, όλα πορτοκαλιά. Ιδού, λοιπόν οι τρεις ομορφιές.
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΚΑΡΟΤΑ & ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ (ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ)
Για 6 άτομα
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Το βοηθάμε να μαλακώσει και να αχνιστεί, χωρίς να καεί, με ελάχιστο νερό και αλάτι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε τα μπαχαρικά σε σκόνη: 2 κ.γλ. ginger, 1 κ.γλ. κύμινο, 1 κ.γλ. κόλιανδρο, ½ κ.γλ. κουρκουμά, ½ κ.γλ. καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα και ¼-1/2 κ.γλ. chili. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 400 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες και 400 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να πάνε τα μπαχαρικά παντού και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. κόκκινες φακές, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή, εάν δεν έχουμε, με νερό (το υγρό να καλύπτει ίσα ίσα τα υλικά). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά. Επειδή οι φακές φουσκώνουν όσο μαγειρεύονται, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο ακόμη υγρό (το κάνουμε σταδιακά, ούτως ώστε τα υλικά να είναι πάντα καλυμμένα). Συνολικά το μαγείρεμα δεν θα πάρει πάνω από μισή ώρα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα είτε με το ραβδομπλέντερ απ’ ευθείας μέσα στην κατσαρόλα είτε στο μεγάλο blender. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε, εάν χρειάζεται, τη γεύση. Μοιράζουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με γιαούρτι και ηλιόσπορους που έχουμε καβουρδίσει ελαφρώς. Μπορύμε, επίσης, να προσθέσουμε λίγα φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου, εάν τον αγαπάμε, ο οποίος θα δώσει άρωμα και δροσιά.
Tips (ισχύουν και για τις παρακάτω συνταγές)
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ, GINGER, ΞΙΝΟΜΗΛΟ & ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 6 άτομα
Πλένουμε και καθαρίζουμε 3 μεγάλες γλυκοπατάτες. Τις κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κύβους. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο (ή, εάν έχουμε, σε λάδι καρύδας). Το βοηθάμε να μαλακώσει και να αχνιστεί, χωρίς να καεί, με ελάχιστο νερό και αλάτι. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο προσθέτουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ginger ψιλοκομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια και τα μπαχαρικά σε σκόνη: 1 κ.γλ. κύμινο, 1 κ.γλ. κόλιανδρο και ¼-½ κ.γλ. chili. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου. Ανακατεύουμε και πάλι για λίγο μέχρι να μυρίσει το σκόρδο και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες. Τις γυρίζουμε στην κατσαρόλα με ξύλινη κουτάλα, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή με νερό (το υγρό να καλύπτει ίσα ίσα τα υλικά). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες.
Προς το τέλος προσθέτουμε 1 ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το μήλο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα είτε με το ραβδομπλέντερ απ’ ευθείας μέσα στην κατσαρόλα είτε στο μεγάλο blender. Προσθέτουμε ½ κουτί γάλα καρύδας, τον χυμό από ½-1 μοσχολέμονο (lime), ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε, εάν χρειάζεται, τη γεύση.
Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με λεπτές φέτες ξινόμηλου που έχουμε τρίψει με lime για να μην μαυρίσουν.
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ, ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για 6 άτομα
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κ.γλ. σπόρους κύμινου, 1 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου, 1 κ.γλ. κουρκουμά σε σκόνη και 1 κομμάτι φρέσκο ginger ψιλοκομμένο (ή 1 κ.γλ. ginger σε σκόνη). Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι και μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένη, 6 μεγαλούτσικα καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες και 200 γρ. κόκκινες φακές. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών, τόσο ώστε να καλύπτονται τα υλικά από υγρό (σπιτικό ή εάν δεν έχουμε, σκέτο νερό). Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και οι φακές. Επειδή οι φακές φουσκώνουν όσο μαγειρεύονται, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο ακόμη υγρό. Πολτοποιούμε είτε στο μεγάλο blender είτε με το ραβδομπλέντερ κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό για όσους προτιμούν).