Ροβίτσα η Καλαματιανή

της Αγάπης Μαργετίδη
Όποιος γνωρίζει τι είναι η ροβίτσα να σηκώσει το χέρι του. Δεν βλέπω πολλά χέρια. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν την έχουν καν ακούσει κι αυτό είναι μεγάλο κρίμα, αφού και μεγάλη διατροφική αξία έχει, είναι και ομορφούλα. Είναι και καλόβολη, αφού βράζει στο πι και φι, και μάλιστα χωρίς μούλιασμα. Όσπριο είναι η ροβίτσα, πράσινα φασολάκια μικρά σαν φακές και το άλλο της όνομα είναι ψιλοφάσουλα. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα όσπρια στην Ινδία και τις γύρω χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και στην Κίνα. Το αγγλικό όνομα είναι mung beans. Τώρα, γιατί καλλιεργείται μόνο στην Καλαμάτα (και πολύ λιγότερο στα Καλάβρυτα), δεν γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω είναι πως μου αρέσουν πάρα πολύ, ίσως πιο πολύ και από τις φακές.
Σήμερα η ροβίτσα θα φύγει από την Καλαμάτα και θα κάνει δύο μεγάλα μαγειρικά ταξίδια, το πρώτο στον Λίβανο και το δεύτερο πολύ πιο μακριά, στην Ταϋλάνδη. Οι συνταγές είναι ιδιαιτέρως αρωματικές και νόστιμες, εύκολες, υγιεινές και, όλως τυχαίως, νηστίσιμες. Με μία συσκευασία του μισού κιλού θα έχετε ένα ορεκτικό/σνακ και ένα κυρίως γεύμα για κάμποσα άτομα. Πάμε; Φύγαμε.
ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΡΟΒΙΤΣΑ & SUMAC
Άρωμα Λιβάνου
Για 6 άτομα. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε 250 γρ. ροβίτσα, φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30΄-40΄ μέχρι η ροβίτσα να μαλακώσει εντελώς και να χυλώσει. Την στραγγίζουμε αλλά φυλάμε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασε. Όσο είναι ζεστή την πολτοποιούμε στο blender με 1 σκ. σκόρδου, 2 κ.σ. ταχίνι, τον χυμό από 1,5-2 λεμόνια, αλατοπίπερο και 1 κ.γλ. sumac. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο από το νερό που φυλάξαμε. Διορθώνουμε τη γεύση και τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, αφού την πασπαλίσουμε με λίγο ακόμη sumac και την περιχύσουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με αραβικές πίτες που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, τα έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίσει με λίγο za’atar και ψήσει, εν συνεχεία, στη λαμαρίνα του φούρνου σε λαδόκολλα για περίπου 10΄- 15΄, μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν κριτσανιστές.
Tips
Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού