της Αγάπης Μαργετίδη
Το ότι το αβοκάντο είναι μία από τις καλύτερες τροφές, είναι πια πασίγνωστο. Το ότι έχει γίνει κάτι σαν φετίχ, κυρίως των vegetarians και των vegans, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Κυκλοφορούν άπειρες συνταγές και πολλές από αυτές είναι για γλυκά, όπου αντικαθιστά το βούτυρο. Φιγουράρει σε μους σοκολάτας, σε κέικ, παγωτά και πολλά άλλα.
Συγγνώμη καλοί μου φίλοι, καθόλου δεν μου αρέσει το αβοκάντο σε γλυκό, ούτε το αβοκάντο με σοκολάτα. Πειράζει; Όχι απλώς δεν μου αρέσει, αλλά βρίσκω τον συνδυασμό απαίσιο (μπορώ να βρω κι άλλες λέξεις, αλλά δεν επιτρέπεται να τις γράψω!). Και μην νομίζετε, έχω δοκιμάσει μους και κέικ πάνω από μία φορά και από διαφορετικά μέρη, για να μην μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για δογματική, αντιρρησία, πνεύμα αντιλογίας κι άλλους τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς.
Το αβοκάντο όμως έχει πάντα μια θέση στο σπίτι μου και μάλιστα σε διάφορα στάδια ωρίμανσης για να έχω ανά πάσα στιγμή μια λύση για τα καθημερινά γεύματά μας, αλλά και για απρογραμμάτιστα τσιμπολογήματα με φίλους.
Σήμερα σας ετοίμασα τρεις συνταγές στις οποίες συνδύασα το αβοκάντο με θαλασσινά και ψάρι. Και οι τρεις είναι υπέροχες! Είναι ελαφριές, απόλυτα καλοκαιρινές και πολύ πολύ νόστιμες. Είναι και εύκολες και δεν απαιτούν πολλή ώρα στις καυτές κουζίνες.
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ & ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Ένα χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες.
Για 2 άτομα. Καθαρίζουμε ένα ώριμο αβοκάντο, το λιώνουμε με ένα πιρούνι, φροντίζοντας να μην γίνει εντελώς λεία αλοιφή, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό από ένα μοσχολέμονο (lime). Ζεματάμε 12 γαρίδες σε βραστό νερό, τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε. Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε λίγο σουσάμι (άσπρο και μαυροσούσαμο ή μόνο ένα είδος). Το αφαιρούμε και προσθέτουμε στο σκεύος λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τις γαρίδες, τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 ψιλοκομμένη πιπερίτσα chili (ή ξερό μπούκοβο) και τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Τις ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον χυμό από ½ μοσχολέμονο και μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό ή βασιλικό). Ψήνουμε δύο χοντρές φέτες ψωμιού (προζυμένιου κατά προτίμηση) και όσο είναι ζεστές τις τρίβουμε με μία σκελίδα σκόρδου. Μοιράζουμε στις φέτες του ψωμιού το λιωμένο αβοκάντο, από πάνω βάζουμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, πασπαλίζουμε με το σουσάμι, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιολάδου και απολαμβάνουμε.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΠΟΝΙ, ΜΥΔΙΑ & ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Αναπάντεχος συνδυασμός, απίθανη γεύση και δροσιά.
Για 2 άτομα. Ζεματάμε σε βραστό νερό 20 μύδια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο μπαλάκια από την ψίχα μισού πεπονιού (αν δεν έχουμε το εργαλείο κόβουμε την ψίχα σε μικρούς κύβους). Ανακατεύουμε τα μύδια και το πεπόνι με αλατοπίπερο, λίγο καυτερό πιπέρι ή σταγόνες Tabasco, ελαιόλαδο, 2 ψιλοκομμένα μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, τον χυμό από ½ μοσχολέμονο (lime), λίγες σταγόνες ξυδιού από sherry Xérès (ή ξύδι από λευκό κρασί) και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες 1 αβοκάντο. Το αλατοπιπερώνουμε και το ραντίζουμε με τον χυμό από ½ μοσχολέμονο. Σε ένα μπολ βάζουμε κάποιο σαλατικό της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα βαλεριάνα), το αρτύζουμε με αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο, από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε.
Tips
- Η ιδέα μού κατέβηκε γιατί είχα λίγα μύδια στην κατάψυξη που δεν ήξερα τι να τα κάνω. Τη μέρα που πήγα στον μανάβη πέτυχα ένα τέλειο αρωματικό πεπόνι. Μέχρι που γεύτηκα την ιδέα μου, δεν ήμουν και τόσο σίγουρη για τον συνδυασμό. Αποδείχτηκε απίθανος. Αν δεν αγαπάτε τα μύδια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με γαρίδες.
- Μην σας ξενίζει η ιδέα να βάλετε και lime και ξύδι. Το αντίθετο, το ένα συμπληρώνει το άλλο και η τελική γεύση είναι απόλυτα ισορροπημένη.