Good morning Vietnam!

της Αγάπης Μαργετίδη
Παρόλο που δεν θυμάμαι και πολλά από την διάσημη ταινία, ούτε και ο μακαρίτης ο Robin Williams ήταν από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς (μην βαράτε, γούστα είναι αυτά), η κραυγή “Good Morning Vietnam” έχει μείνει στην ιστορία του σινεμά. Κι αν με ρωτάτε αν έχω πάει στο Βιετνάμ, με μεγάλο καημό θα σας απαντήσω πως όχι‧ όχι ακόμα. Δυστυχώς δεν προβλέπω να πηγαίνω στο άμεσο μέλλον, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Το ίδιο έλεγα και για την Ιαπωνία, άλλο μεγάλο μου όνειρο, και εν τέλει τα κατάφερα.
Μέχρι να γίνει αυτό, έφερα το Βιετνάμ στο σπίτι μου, φτιάχνοντας τα υπέροχα φρέσκα ρολάκια. Τα πρωτοέφαγα στην Γαλλία, όπου τα Βιετναμέζικα εστιατόρια και καντίνες είναι άπειρα, λόγω της Ινδοκίνας (η Γαλλική Ινδοκίνα αποτελείτο από το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη και διαλύθηκε λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Τα ρολάκια ονομάζονται rouleaux de printemps (Gỏi cuốn στα Βιετναμέζικα), ήτοι ανοιξιάτικα ρολάκια, είναι όμως επίσης γνωστά και ως καλοκαιρινά, κυρίως στην Αμερική (summer rolls). Δεν είναι τηγανιτά όπως τα Κινέζικα και εξ αυτού του λόγου είναι πανάλαφρα και πιο-αρωματικά-δεν-έχει. Τηγανιτά ρολάκια φτιάχνουν και οι Βιετναμέζοι, ονομάζονται nem και προσωπικά τα βρίσκω πολύ πιο φίνα από τα Κινέζικα. Θα τα φτιάξω κι αυτά κάποια στιγμή και θα σας τα δείξω. Προς το παρόν χαρείτε τη δροσιά των φρέσκων. Τρώγονται με το χέρι και είναι πιο εθιστικά κι από τηγανιτές πατάτες (καθ’ υπερβολήν το έγραψα αυτό, εντάξει; Μην με κυνηγάτε και γι’ αυτό, μου φτάνει το ξύλο που θα φάω για τον Robin Williams!).
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ ΡΟΛΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ
Για 12 ρολά θα χρειαστούμε :