της Αγάπης Μαργετίδη
Παρόλο που δεν θυμάμαι και πολλά από την διάσημη ταινία, ούτε και ο μακαρίτης ο Robin Williams ήταν από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς (μην βαράτε, γούστα είναι αυτά), η κραυγή “Good Morning Vietnam” έχει μείνει στην ιστορία του σινεμά. Κι αν με ρωτάτε αν έχω πάει στο Βιετνάμ, με μεγάλο καημό θα σας απαντήσω πως όχι‧ όχι ακόμα. Δυστυχώς δεν προβλέπω να πηγαίνω στο άμεσο μέλλον, αν και ποτέ δεν ξέρεις. Το ίδιο έλεγα και για την Ιαπωνία, άλλο μεγάλο μου όνειρο, και εν τέλει τα κατάφερα.
Μέχρι να γίνει αυτό, έφερα το Βιετνάμ στο σπίτι μου, φτιάχνοντας τα υπέροχα φρέσκα ρολάκια. Τα πρωτοέφαγα στην Γαλλία, όπου τα Βιετναμέζικα εστιατόρια και καντίνες είναι άπειρα, λόγω της Ινδοκίνας (η Γαλλική Ινδοκίνα αποτελείτο από το Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη και διαλύθηκε λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο).
Τα ρολάκια ονομάζονται rouleaux de printemps (Gỏi cuốn στα Βιετναμέζικα), ήτοι ανοιξιάτικα ρολάκια, είναι όμως επίσης γνωστά και ως καλοκαιρινά, κυρίως στην Αμερική (summer rolls). Δεν είναι τηγανιτά όπως τα Κινέζικα και εξ αυτού του λόγου είναι πανάλαφρα και πιο-αρωματικά-δεν-έχει. Τηγανιτά ρολάκια φτιάχνουν και οι Βιετναμέζοι, ονομάζονται nem και προσωπικά τα βρίσκω πολύ πιο φίνα από τα Κινέζικα. Θα τα φτιάξω κι αυτά κάποια στιγμή και θα σας τα δείξω. Προς το παρόν χαρείτε τη δροσιά των φρέσκων. Τρώγονται με το χέρι και είναι πιο εθιστικά κι από τηγανιτές πατάτες (καθ’ υπερβολήν το έγραψα αυτό, εντάξει; Μην με κυνηγάτε και γι’ αυτό, μου φτάνει το ξύλο που θα φάω για τον Robin Williams!).
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ ΡΟΛΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ
Για 12 ρολά θα χρειαστούμε :
- 12 φύλλα ρυζιού (τα βρίσκουμε στα ράφια με τα εξωτικά προϊόντα μεγάλων σουπερμάρκετ ή σε εξειδικευμένα μαγαζιά, ενώ στα tips έχω δύο πιο απλές εκδοχές, χωρίς τα φύλλα ρυζιού)
- 36 μετρίου μεγέθους γαρίδες, βρασμένες και καθαρισμένες
- 1 χούφτα βρασμένα λεπτά noodles ρυζιού (vermicelli)
- 2 καρότα, τριμμένα
- 1 αγγούρι, τριμμένο
- ¼ από ένα μικρό κόκκινο λάχανο, τριμμένο
- 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- ½ ώριμο μάνγκο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
- 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή μέντα και 1 μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
- Sweet chili Σε ένα μπολ βάζουμε 1 φλ. τσ. ζεστό νερό και προσθέτουμε 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη. Ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου λιωμένη ή λεπτοτριμμένη, 2 πιπερίτσες chili πολύ ψιλοκομμένες (ξεσποριασμένες ή όχι, αναλόγως με τα γούστα μας στα πικάντικα), 4 κ.σ. fish sauce ή soy sauce, 2 κ.σ. χυμό lime και λίγο καρότο λεπτοτριμμένο.
- Φιστικοβούτυρο ή ταχίνι Σε ένα μπολ βάζουμε 1 γεμάτη κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίγες σταγόνες sesame oil, 1 σκ. σκόρδου λιωμένη ή πολύ λεπτοτριμμένη, λίγες σταγόνες από κάποια καυτερή σος (π.χ. Tabasco ή Sriracha), χυμό από 1 lime, 2 κ.γλ. ξύδι από ρύζι και 1 κ.σ. soy sauce. Αραιώνουμε με λίγο νερό.
- Ginger Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κομμάτι ginger ίσο περίπου με 2 δάχτυλα λεπτοτριμμένο, χυμό από 1 ½ lime, 1 κ.σ. soy sauce, 1-2 πιπερίτσες chili πολύ ψιλοκομμένες και προαιρετικά λίγο σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο.
- Εάν βαριέστε να τυλίγετε, ή ακόμα αν δεν βρείτε φύλλα ρυζιού, μπορείτε να τυλίξετε τα υλικά σε ένα φύλλο σαλάτας, άλλωστε έτσι μου τα έχουν σερβίρει σε αρκετά βιετναμέζικα εστιατόρια. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν το κάνετε μόνοι σας, αλλά βάζετε τα υλικά σε πιατέλα στη μέση του τραπεζιού και ο καθένας κάνει το δικό του παιχνίδι.
- Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα με noodles και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και λίγα χοντροσπασμένα peanuts για το τραγανό της υπόθεσης. Διαλέξτε μία από τις πιο πάνω σάλτσες, ανακατέψτε την με τα υλικά της σαλάτας και είστε έτοιμοι για άλλη μια βουτιά στην δροσιά.
- Τα ανοιξιάτικα ρολά σερβίρονται κυρίως ως ορεκτικό, όμως επειδή είναι αρκετά χορταστικά, μπορείτε κάλλιστα να έχετε μόνο αυτά στο τραπέζι για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο, τώρα που άρχισαν οι ζέστες.