Τα αυγά τουρσί και ο τάφος του Τουταγχαμών

της Αγάπης Μαργετίδη
Για την παμπάλαιη ιστορία των τουρσιών σας είχα ξαναγράψει. Σήμερα έχουν σειρά τα αυγά. Οι τεράστιες γυάλες με αυγά τουρσί ήταν ένα συνηθισμένο θέαμα στις μπυραρίες, τις pub, τα μπαρ και τα σαλούν της Ευρώπης και της Αμερικής και τα πικλαρισμένα αυγά επιτελούσαν το θεάρεστο έργο να προκαλούν ακατάσχετη δίψα στους πελάτες, οι οποίοι κατέβαζαν τη μια μπύρα μετά την άλλη. Εκπληκτικό εμπορικό κόλπο των ιδιοκτητών, δεν τα χρέωναν, αφού τα τσέπωναν από το αλκοόλ, ακριβώς όπως γίνεται σήμερα με τους ξηρούς καρπούς και τα τσιπς. Λέγεται ότι στην Αμερική τα πρωτοπήγαν οι Γερμανοί μετανάστες και ότι γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, πρώτα τα μπαρ της Νέας Ορλεάνης άρχισαν να διαφημίζουν δωρεάν γεύματα, για να τσιμπήσουν πελατεία. Μεταξύ των προσφερόμενων εδεσμάτων, τα αυγά τουρσί είχαν την πρωτοκαθεδρία.
Ο Αμερικανός συγγραφέας Duane Swierczynski, γράφει στο βιβλίο του “The Big Book O’ Beer” : “… Εάν δεν έχετε ποτέ βρεθεί σε μπαρ που να έχει γυάλες γεμάτες με αυγά τουρσί, τότε δεν έχετε ποτέ περπατήσει στην άγρια πλευρά της ζωής … υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο στους ανθρώπους που έχουν φάει ένα αυγό τουρσί από μια γυάλα που ανταγωνίζεται σε σκόνη τον Τάφο του Τουταγχαμών … ”. Νομίζω πως αυτό το βιβλίο θα είναι η επόμενη αγορά μου!
Υποτίθεται ότι τη συνταγή για τα αυγά τουρσί θα σας την έδινα ως λύση για τα περισσευούμενα πασχαλινά αυγά. Όμως, όπως ίσως θυμόσαστε, το πρώτο βάζο που είχα ετοιμάσει έγινε θρύψαλα και έκανε την κουζίνα μου γης μαδιάμ. Ουδόλως πτοήθηκα, έφτιαξα ένα δεύτερο και σήμερα είμαι πανέτοιμη. Δεν πειράζει που δεν έγινε με κόκκινα αυγά, αφού τα σφιχτά αυγά είναι πάντα καλοδεχούμενα στις κουζίνες των περισσοτέρων μας. Όσο για το πόσο μπορούμε να τα κρατήσουμε, όλοι λένε πως ακόμα και μετά από ένα δωδεκάμηνο, είναι τέλεια. Προσωπικά δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσω, μην πάω άρον άρον στον τάφο μου σαν τον Τουταγχαμών!
ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΣΙ
Για 12 αυγά
Με την ευκαιρία, σάς γράφω και όλα τα κόλπα για το σωστό βράσιμο των αυγών, αλλά και για το όσο το δυνατόν ευκολότερο και τελειότερο ξεφλούδισμά τους. Αυτό το τελευταίο είναι και ο μεγαλύτερος κόπος, ενώ απαιτείται υπομονή και ψυχραιμία. Αλλά τι, δεν μασάμε, εδώ περάσαμε δυο μήνες καραντίνα, στα αυγά θα κολλήσουμε;
Βράσιμο και ξεφλούδισμα