της Αγάπης Μαργετίδη
Εδώ και πολύν καιρό ήθελα να σας μιλήσω για ένα φαγητό που δεν είναι ακριβώς φαγητό, αλλά δεν είχα βρει ακόμη την ευκαιρία. Τελικά, όλα έχουν την ώρα τους και ήρθε η ώρα του Βούδα, του Γελαστού Βούδα όμως, ο οποίος Βούδας δεν ήταν, ή, για να το θέσω σωστά, δεν ήταν ο υπέρτατος Βούδας‧ αυτός ήταν ο Siddhartha Gautama, ασκητική και πνευματική μορφή. Στον αντίποδα, ο Γελαστός Βούδας ήταν ένας παχουλός φαλακρός καλόγερος, ο Budai με τ’ όνομα. Τον έλεγαν και Χοντρό Βούδα, ουδόλως όμως τον πείραζε αυτό. Γυρνούσε από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό και διάβαζε τη μοίρα των ανθρώπων. Υποθέτω πως έκρυβε τα κακά μαντάτα κι έλεγε μόνο τα ευοίωνα. Έτριβε γελώντας τη μεγάλη του κοιλιά και διασκέδαζε τα παιδιά που τον λάτρευαν. Ήταν φτωχός, μα ευτυχής. Έτρωγε ό, τι τον κέρναγαν οι «πελάτες» του κι επειδή ήταν καλόκαρδος, τον μπούκωναν με ό, τι εκλεκτότερο είχαν στα σπίτια τους. Κι έτσι χόντραινε συνεχώς και γελούσε ασταμάτητα. Τι ωραίος τύπος!
Όσοι παρακολουθείτε τα της γαστρονομίας, έχετε σίγουρα ακούσει για τα περίφημα Buddha Bowls. Φρούτο του 21ου αιώνα, πρωτολανσαρίστηκαν το 2013 κι έγιναν τρελή μόδα το 2017. Λίγο η ανάγκη για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, λίγο ο βεγκανισμός που εξαπλώνεται ραγδαία, μα και η ευχαρίστηση του να βάζεις μπροστά σου ένα όμορφο πιάτο, γέννησαν τα Buddha Bowls.
Τι είναι λοιπόν το Buddha Bowl κι από πού πήρε το όνομά του; Στην ουσία είναι ένα μεγάλο μπολ γεμισμένο με πολλά υλικά, κατά βάση χορτοφαγικά, ταχτοποιημένα όμορφα κι ωραία. Για την ονομασία του υπάρχουν δύο εκδοχές : η πρώτη έχει να κάνει με την φιλοσοφία του Βουδισμού περί ισορροπίας, Ζεν και Νιρβάνας, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τον Γελαστό Βούδα και το γεγονός ότι το μπολ του ήταν πάντα φίσκα με τα καλούδια που του έδιναν οι χωρικοί. Μεταξύ μας, νομίζω πως το Buddha Bowl ήρθε για να γεμίσει το Instagram με όμορφες φωτογραφίες!
Παρόλα αυτά, ένα όμορφα στημένο Buddha Bowl είναι εξαιρετική ιδέα για την παρούσα κατάσταση του εγκλεισμού και της μειωμένης κινητικότητας. Είναι επίσης και άσκηση υπομονής, γιατί το να στοιχίσεις τα ολόιδια κομμένα φασολάκια ένα ένα, δεν είναι μικρό πράγμα! Και τρελή διασκέδαση για κάποιους σαν εμένα που βρίσκονται στα όρια της ιδεοληψίας με τα χρώματα και την τακτοποίηση των πραγμάτων. Θα το ονόμαζα και ψυχοθεραπεία, κάτι σαν το κέντημα δηλαδή, στο οποίο είμαι παντελώς άχρηστη.
Δείτε τώρα τι πρέπει να περιέχει ένα Buddha Bowl :
Δημητριακά : Κατά προτίμηση βιολογικά και αναποφλοίωτα : ρύζι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, φαγόπυρο, κινόα, πλιγούρι, κλπ.
Όσπρια : Κατά προτίμηση βιολογικά : ρεβίθια, φακές, φασόλια, κλπ.
Λαχανικά : Κατά προτίμηση βιολογικά : γλυκοπατάτες, καρότα, φασολάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, παντζάρια, λάχανο, ραπανάκια, ρέβες, κλπ. Αν και το αβοκάντο είναι φρούτο, το συμπεριλαμβάνω σ’ αυτή την κατηγορία γιατί το καταναλώνουμε ως λαχανικό.
Ξηροί καρποί και σπόροι : Άψητοι κι ανάλατοι : κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, κλπ.
Ζωικές πρωτεΐνες : Εδώ αντικρούονται οι δύο θεωρίες/σχολές του Βουδισμού : η πρώτη, βασιζόμενη στην εντολή «ου φονεύσεις», απαγορεύει ρητά το κρέας, ενώ η δεύτερη επιτρέπει την κατανάλωσή του, γιατί οι βουδιστές μοναχοί που τρέφονται από τις προσφορές των άλλων, επιβάλλεται να αποδέχονται οτιδήποτε τους προσφέρεται. Το ίδιο ισχύει και για το Buddha Bowl, δηλ. ενώ είναι κατά βάση χορτοφαγικό, πολλοί προσθέτουν ζωικές πρωτεΐνες, κυρίως όμως θαλασσινά, όπως γαρίδες, καραβίδες, μύδια, κλπ., σε κάποιες περιπτώσεις και κοτόπουλο, όχι όμως κόκκινο κρέας και βεβαίως, επ' ουδενί αλλαντικά.
Vinaigrette : Οι συνδυασμοί είναι άπειροι, ακολουθώντας την ισορροπία μεταξύ λιπαρού, όξινου και προαιρετικά, πικάντικου. Για το λιπαρό στοιχείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο (πάντα έξτρα παρθένο) ή ταχίνι, φιστικοβούτυρο, κλπ., ή πουρέ από αβοκάντο. Όξινο μας δίνουν τα εσπεριδοειδή και το ξύδι, ενώ πικάντικο η μουστάρδα, το μπούκοβο, το ginger, κλπ.
Βράζουμε ή ζεματίζουμε, κατά περίπτωση, τα αντίστοιχα υλικά, ενώ προτιμούμε να μην μαγειρέψουμε όσα τρώγονται ωμά. Στον πάτο του μπολ βάζουμε το ρύζι ή/και τα όσπρια και από πάνω τακτοποιούμε τα λαχανικά ανά είδος, κομμένα ή τριμμένα προσεκτικά και ομοιόμορφα. Σερβίρουμε την vinaigrette σε ξεχωριστό μπολ. Αφού θαυμάσουμε το εργόχειρό μας, προχωράμε στην … καταστροφή του και πλέουμε σε πελάγη, αν όχι ευτυχίας, σίγουρα καλλιτεχνικής ανησυχίας!
Αυτά ήταν, χονδρικά, όσα πρέπει να γνωρίζετε για την δημιουργία ενός πετυχημένου Buddha Bowl. Ευελπιστώντας πως σας βοήθησα να χαμογελάσετε, σας εύχομαι καλή όρεξη και ελπίζω το τέλος του εγκλεισμού να μας βρει γελαστούς, μα όχι χοντρούς. Ο Βούδας μαζί σας!