Φουλ στις βιταμίνες και τα χρώματα

της Αγάπης Μαργετίδη
Όταν πριν δύο περίπου χρόνια, με αφορμή την κρύα και βροχερή άνοιξη που μας είχε χαλάσει τη διάθεση, είχα αστειευτεί με τον τίτλο ενός άρθρου «δεν είναι άνοιξη φέτος αυτή», δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ το φετινό χουνέρι. Ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά και να έχετε προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που ζούμε.
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στη λίστα με τις δημοσιευμένες συνταγές μου κι έχοντας κατά νου πως η αναγκαστική μα αναγκαία κλεισούρα δεν είναι μόνο επικίνδυνη για την ψυχική μας υγεία αλλά και για τη σωματική μας κατάσταση, αποφάσισα να ξαναμοιραστώ μαζί σας πέντε υπέροχες συνταγές για σαλάτες και για μπόνους, μια δροσερή και υγιεινή σούπα. Σκίζουν από γεύση, είναι φουλ στις βιταμίνες κι έτσι όμορφες που είναι, μάς φτιάχνουν και το κέφι. Εμπρός λοιπόν, τι περιμένετε;
Α, και προσοχή στα σουπερμάρκετ και τις αγορές. Διάβασα πως θα λάβουν κι εκεί μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού. Δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω, νομίζω πως όλοι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Νιώθω μόνο πως οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν με πολλαπλάσιο από τον δικό μας κίνδυνο για την υγεία τους. Για την κόπωσή τους, δεν το συζητώ καν. Μαζί με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όσους ξενυχτούν για να ελέγξουν τα ανεξέλεγκτα, οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ αξίζουν τον σεβασμό και τους καλύτερούς μας τρόπους.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΚΑΡΟΤΑ, RADICCHIO & ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Εκθαμβωτική και απίθανα νόστιμη
Για 4 άτομα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε σε μονή στρώση 4 καρότα που έχουμε κόψει σε μπαστούνια και 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα. Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου με την φλούδα του, πατημένη με τη λάμα του μαχαιριού. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγα κλαράκια φρέσκου θυμαριού (ή ξερό θυμάρι αν δεν έχουμε φρέσκο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200ο C για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και να αρπάξουν ελαφρώς τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε το θυμάρι και το σκόρδο, μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όσο ψήνονται τα λαχανικά καβουρδίζουμε ελαφρώς λίγους κουκουναρόσπορους και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες 1 μέτριο πορτοκάλι. Ψιλοκόβουμε 1 χούφτα μαϊντανό. Ετοιμάζουμε την vinaigrette με 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι, 1 κ.γλ. μέλι, 1 κ.σ. ξύδι Xérès (ή ξύδι από λευκό κρασί), αλατοπίπερο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Χωρίζουμε τα φύλλα από ένα μικρό σφιχτό radicchio και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέτουμε το radicchio, τις ροδέλες του πορτοκαλιού, τους κουκουναρόσπορους και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά με την vinaigrette και απολαμβάνουμε.
Tips