Καυτό Σαββατοκύριακο

της Αγάπης Μαργετίδη
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη γνωστή και αγαπητή σε όλους Ε.Μ.Υ., ο πρώτος καύσωνας για το σωτήριον έτος 2018 έρχεται καλπάζων. Έτσι διάβασα, αυτό σας μεταφέρω.
Έχετε ελέγξει τα κλιματιστικά σας; Τους έχετε κάνει σέρβις; Σας το λέω γιατί την έχω πατήσει στο παρελθόν κι άντε να βρείτε τεχνικό το σαββατοκύριακο. Αποκλείεται, σας το υπογράφω. Το ποτιστικό σας δουλεύει καλά; Το ρυθμίσατε για καλοκαίρι; Η μπαταρία είναι εντάξει; Κι εδώ μιλάει η πείρα η πικρή.
Όλα καλά λοιπόν, ας φτιάξουμε την πρώτη μας καλοκαιρινή σαλάτα για φέτος. Τι σαλάτα δηλαδή, εδώ πρόκειται για ολόκληρο, κανονικό, χορταστικό, πλήρες και υγιεινό γεύμα. Και νόστιμο, εξυπακούεται.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ, ΚΟΥΣΚΟΥΣ, ΦΑΚΕΣ & ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Για 4 άτομα ως κυρίως φαγητό. Βράζουμε 1 φλ. τσ. φακές σε άφθονο νερό, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν (βλ. tips). Ετοιμάζουμε 1 φλ. τσ. κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε να κρυώσει (βλ. tips). Κόβουμε σε μικρά καρεδάκια 2 μικρά αγγούρια και ½ ξερό κρεμμύδι και σε λίγο μεγαλύτερους κύβους μία κονσέρβα τόνου (βλ. tips). Ψιλοκόβουμε μπόλικο δυόσμο και βασιλικό. Ετοιμάζουμε το dressing με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλατοπίπερο και προαιρετικά κάτι καυτερό (π.χ. κοκκινοπίπερο, chili σε σκόνη ή φρέσκα ψιλοκομμένα). Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές, το κουσκούς, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τον τόνο. Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, διορθώνουμε τη γεύση. Σερβίρουμε και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο από μισό αβοκάντο που το έχουμε τρίψει με λεμόνι για να μη μαυρίσει και αρτύσει με αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.
Tips