Από υπερβολική ενέργεια σφύζω σπανίως, αυτή είναι η φύση μου. Για να ξεκουνηθώ χρειάζομαι σοβαρά κίνητρα. Αυτό όμως που μου συμβαίνει εδώ και λίγους μήνες με προβληματίζει. Αισθάνομαι μια ανεξήγητη κόπωση (μια χαρά εξήγηση έχω, αλλά πού να σας τα λέω τώρα) που αν μου είχε κοπεί και η όρεξη, θα είχα ανησυχήσει σοβαρά και ίσως να έφτανα μέχρι τον γιατρό‧ ίσως, λέω, γιατί δεν τα πάω καλά με δαύτους. Από μακριά κι αγαπημένοι. Πλην όμως, καλώς, ή μάλλον πολύ κακώς, η όρεξή μου βαίνει αυξανόμενη, άρα ο γιατρός δεν παίζει. Τι χρειάζεται; Αποτοξίνωση χρειάζεται.
Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από τη μέρα που η Νίκη, σπουδαία δασκάλα της yoga, μου έστειλε ένα mail με την πρότασή της για αγιουρβεδική αποτοξίνωση. Η Νίκη κι εγώ έχουμε φιλία μακρόχρονη και πολύτιμη, μας δένουν βαθιά συναισθήματα και εμπειρίες αξέχαστες. Όπως όμως μπορείτε να φανταστείτε, η yoga δεν είναι μία από αυτές! Παρακολουθώ βέβαια με ενδιαφέρον την πρόοδό της, την καμαρώνω κιόλας, αλλά μέχρις εκεί. Ως πασίγνωστο πνεύμα αντιλογίας που είμαι, έχουμε ρίξει και κάμποσους ψευτοκαυγάδες περί διατροφικών συνηθειών και τάσεων και το διασκεδάζουμε δεόντως.
Παρόλα αυτά, αφού διάβασα προσεκτικά αυτά που μου έστειλε κι αφού είδα κι αποείδα με την συνεχιζόμενη χρόνια κόπωση που με έχει καταλάβει και καταβάλει, είπα ως εδώ και μη παρέκει. Κάτι πρέπει να κάνω. Το πρόγραμμα είναι συν τοις άλλοις πανεύκολο και ενώ απέχει μακράν από το να μου είναι ταιριαστό, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ως απωθητικό. Στα συν είναι ότι κρατάει δυο μέρες, δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου. Στο κάτω κάτω, τι έχω να χάσω; Ξεκινάω.
Δυο μέρες μετά και με ελάχιστη ταλαιπωρία, έχω να σας πω πως κάτι αρχίζει να γίνεται. Το πρήξιμο έχει λίγο υποχωρήσει και η διάθεσή μου είναι κατά τι καλύτερη. Ήδη αυτά είναι σπουδαία. Κι έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το πρόγραμμα όπως το προτείνει το εξειδικευμένο site της αγιουρβεδικής αποτοξίνωσης. Πώς θα γίνει αυτό; Μία φορά τον μήνα θα κάνω την διήμερη αποτοξίνωση και τις υπόλοιπες θα φροντίσω να τρέφομαι λίγο πιο σωστά, χωρίς υπερβολές ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Επίσης κάπως θα πρέπει να λύσω το θέμα με όλα αυτά τα αμαρτωλά που μαγειρεύω για χάρη σας. Μήπως να σας ειδοποιώ και να έρχεστε με τα ταπεράκια σας; Είναι κι αυτό μια λύση.
Τέλος πάντων, δεν θα σας απασχολήσω άλλο με τα δικά μου. Μόνο θα σας πω πως ακόμα και όταν τρώμε σχετικά σωστά, η αποτοξίνωση κατά καιρούς είναι απαραίτητη. Κατ’ αρχάς, θα σας εξηγήσω με λίγα λόγια την φιλοσοφία του πράγματος. Η Αγιουρβέδα, που είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα ιατρικής, σημαίνει κυριολεκτικά «επιστήμη της ζωής». Το σύστημα, ορθώς, λαμβάνει υπ’ όψιν του τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και είναι βεβαίως πολύπλοκο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούν να ακολουθηθούν από όλους μας.
Η Αγιουρβέδα και η Δυτική Ιατρική δεν είναι συμβατές, όμως συμφωνούν πως ό, τι βλάπτει ή δεν είναι χρήσιμο για τον οργανισμό θεωρείται τοξίνη. Κάποιες από αυτές τις γνωρίζουμε, όπως τα παρασιτοκτόνα, τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων, κ.α. Η Αγιουρβέδα πάει ένα βήμα παραπέρα και θεωρεί ως τοξίνη αυτό που ονομάζει Ama, ό, τι δηλαδή δεν χωνεύεται με τον σωστό τρόπο. Πιστεύουν επίσης πως η Ama εκκρίνεται και από αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα (μάλλον δίκιο έχουν). Εάν λοιπόν δώσουμε την ευκαιρία στο πεπτικό μας σύστημα να αναπαυθεί, το σώμα θα αποκτήσει την απαραίτητη ενέργεια για να αποβάλλει τις τοξίνες.
Η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται με πολύ απλά πράγματα : χυμό λεμονιού, ακατέργαστο μέλι, μπαχαρικά και βότανα, λαχανικά και ένα όσπριο αγαπημένο που λίγοι όμως γνωρίζουν, τα ψιλοφάσουλα ή πράσινα φασολάκια ροβίτσα. Σας είχα ξαναμιλήσει γι αυτά σε μία καταπληκτική συνταγή που σας είχα δώσει στο παρελθόν, που αγιουρβεδική δεν την λες, είναι όμως αρκετά υγιεινή. Η αγγλική τους ονομασία είναι mung beans από την αντίστοιχη ινδική, αφού φύονται και καταναλώνονται κατά κόρον στην Ινδία και τις γύρω χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Κίνα. Στην πατρίδα μας καλλιεργούνται στην Καλαμάτα, δεν έχουν όμως καταφέρει να μπουν στα σπίτια μας στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Εγώ τα έχω αγαπήσει χρόνια τώρα. Θα τα βρείτε σε κάποια σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Επιλέξτε τα βιολογικά.
Πάμε τώρα στο πρόγραμμα γιατί βραδιάσαμε. Όπως έγραψα στην αρχή, αυτό είναι πρόγραμμα δύο ημερών, που προτείνεται να ακολουθείται μια φορά τον μήνα, μπορούμε όμως να το ακολουθήσουμε και μόνο για μία ημέρα, πάντα άπαξ μηνιαίως.
ΠΡΩΙΝΟ ΡΟΦΗΜΑ
Το πίνουμε μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι και γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που το πίνουν συστηματικά για χρόνια. Το κάνω κι εγώ κατά διαστήματα. Σε περιόδους κανονικής διατροφής, καλό είναι να πίνουμε το ρόφημα και να αφήνουμε λίγη ώρα να περάσει πριν φάμε το πρωινό μας γεύμα.
Ζεσταίνουμε ένα φλιτζάνι νερό και μόλις χλιάνει προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού και προαιρετικά λίγο μέλι. Όταν λέω λίγο, εννοώ 1 μικρό κουταλάκι του espresso. Δώστε επίσης προσοχή ώστε το μέλι να είναι ακατέργαστο.
ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΟ ΑΦΕΨΗΜΑ
Το πίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εγώ το πίνω όποτε διψώ, αντί για νερό.
Για 4 φλιτζάνια. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε μέτρια φωτιά 4 φλ. τσ. νερό με 2 φέτες ginger (δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσουμε), 1 μπαστούνι κανέλας, 4 καρφάκια γαρύφαλλο, ½ κ.γλ. κόκκους μαύρου πιπεριού, ½ κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου και ½ κ.γλ. σπόρους κύμινου. Σιγοβράζουμε για 5΄, απομακρύνουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κάτσει για 5΄ ακόμη. Σουρώνουμε.
ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ
Αυτό είναι το κύριο γεύμα που μπορούμε να φάμε οποιαδήποτε στιγμή πεινάσουμε. Καλό είναι να την μαγειρέψουμε ξεχωριστά για την πρώτη και ξεχωριστά για την δεύτερη μέρα, ώστε να είναι φρέσκια.
Για 4 μερίδες. Ξεπλένουμε και σουρώνουμε 1 φλ. τσ. φασολάκια ροβίτσα. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες 2 καρότα ή/και 2 κολοκύθια. Βάζουμε τα φασολάκια και τα λαχανικά σε κατσαρόλα με 8 φλ. τσ. νερό. Πιπερώνουμε και αρωματίζουμε με 1 κ.γλ. κουρκουμά, 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη, 2 κ.γλ. ginger σε σκόνη και 1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη. Η συνταγή θέλει και 1 κ.γλ. asafoetida (βλ. tips), όμως επειδή είναι ένα μπαχαρικό καθόλου συνηθισμένο, μπορείτε να το παραλείψετε. Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και τα λαχανικά. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε σταδιακά νερό. Προσθέτουμε 2 χούφτες σπανάκι και βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Πολτοποιούμε τη σούπα στο blender και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να την αραιώσουμε με λίγο νερό. Σερβίρουμε με λίγα φύλλα σπανακιού ή/και μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο. Εγώ προσέθεσα και λίγες σταγόνες λεμονιού που αντιστάθμισαν την έλλειψη του αλατιού και την πασπάλισα με λίγο κοκκινοπίπερο.
Tips
Λίγα λόγια για την asafoetida : είναι ένα μπαχαρικό από ένα φυτό που φύεται στο Ιράν και το Αφγανιστάν, καλλιεργείται όμως πολύ στην Ινδία, αφού χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ινδική κουζίνα. Διάβασα πως ο Μέγας Αλέξανδρος το έφερε στην Ευρώπη από το Ιράν, όμως σήμερα έχει παντελώς ξεχαστεί. Η μυρωδιά του πριν μαγειρευτεί είναι πολύ δυνατή και μάλλον όχι πολύ ευχάριστη, όμως στα κάρυ προσθέτει μεγάλη νοστιμιά. Είναι γνωστό για τις χωνευτικές του ιδιότητες, εξ ου και χρησιμοποιείται στην αποτοξινωτική σούπα. Επειδή μαγειρεύω συχνά ινδικά έχω πάντα στο σπίτι, δεν έχω όμως καμία απαίτηση να το έχετε στο δικό σας. Αν θελήσετε, το βρίσκετε σε σκόνη σε ενημερωμένα μπαχαράδικα.
Καλό είναι, στο μέτρο του εφικτού, να προετοιμαστούμε λίγες μέρες πριν, περιορίζοντας τα βλαβερά πράγματα, όπως την ζάχαρη, τους πολλούς καφέδες, τα λίπη και τα βιομηχανικά τρόφιμα, το αλκοόλ και το τσιγάρο.
Είναι επίσης καλό κατά τη διάρκεια του διημέρου να είμαστε όσο το δυνατόν ήρεμοι, σωματικά και ψυχικά. Αυτό το βρίσκω λίγο πιο δύσκολο, αλλά ας προσπαθήσουμε.
Σας πληροφορώ ότι το αφέψημα είναι πολύ νόστιμο και αρωματικό. Η σούπα δεν είναι ό, τι νοστιμότερο έχετε φάει, κυρίως λόγω της έλλειψης αλατιού, εξ ου και προσέθεσα λίγο λεμόνι. Πάντως τρώγεται, σας διαβεβαιώνω.
Και μια τελευταία συμβουλή : όπου βρεθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, βεβαιωθείτε ότι έχετε εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε τουαλέτα!