Υπάρχουν πολλές και διάφορες αντιδράσεις στο τέλος των γιορτών. Από ανακούφιση μέχρι μελαγχολία. Η φυσική κατάσταση παίζει κι αυτή. Άλλοι είναι ξεκούραστοι κι άλλοι κατάκοποι. Ένα είναι το βέβαιο. Για να πάρουμε πάλι τα πάνω μας, απαιτείται θέληση και θετική σκέψη. Η επιστροφή στη δουλειά, είναι κι αυτή μια κάποια λύση…
Όσο για το φαγητό, τι να πω, όλα εδώ πληρώνονται! Γι’ αυτό, προσπερνώ όλες τις πιθανές και απίθανες συνταγές για ανακύκλωση των γλυκών που έχουν περισσέψει. Καλές είναι, δεν λέω, αλλά με αυτές προκοπή δεν βλέπω. Γυρίζω σελίδα και το ρίχνω στα υγιεινά. Όχι όμως όποια κι όποια, με έχετε μάθει πια, νερόβραστο σπανάκι δεν θα με υποχρεώσει κανείς να καταπιώ, ελπίζω ούτε κι εσάς.
Δύο συνταγές για κουνουπίδι σας έχω ετοιμάσει σήμερα. Αυτό το λαχανικό που είναι πραγματική ασπίδα υγείας, έχει κι άλλα, πολλά, συν. Μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους, κάνει πουρέδες, σούπες, γίνεται σαλάτα, πρώτης τάξεως συνοδευτικό, αλλά και κυρίως χορτοφαγικό πιάτο. Αγαπάει όλα τα μπαχαρικά και φιγουράρει σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Βρίσκω επίσης πως χορταίνει ικανοποιητικά. Εντάξει, όχι σαν τα μακαρόνια με κιμά, μην υπερβάλλουμε κιόλας.
Στην πρώτη συνταγή το κουνουπίδι ψήνεται ολόκληρο και σερβίρεται σαν χλιαρή σαλάτα. Με λίγο ψητό κοτόπουλο ή ψάρι, το υγιεινό γεύμα ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Στη δεύτερη συνταγή, το κουνουπίδι, αφού ψηθεί για να νοστιμίσει, γίνεται μια υπέροχη σούπα, βάλσαμο για το κρύο που κάνει αυτές τις μέρες. Με δύο βραστά αυγά ή δύο φέτες άπαχου ζαμπόν, έχουμε και πάλι ένα νόστιμο και ελαφρύ δείπνο. Άντε, κουράγιο!
ΨΗΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Πλένουμε ένα μετρίου μεγέθους κουνουπίδι, κόβουμε την βάση για να στέκεται όρθιο και το βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, λίγη μουστάρδα της αρεσκείας μας, κύμινο, μπούκοβο και αλατοπίπερο. Αλείφουμε το κουνουπίδι με τη μαρινάδα, το σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 1 ώρα. Κατόπιν το ξεσκεπάζουμε, δοκιμάζουμε εάν έχει μαλακώσει με ένα πιρούνι (εάν όχι το ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, προσέχοντας βεβαίως να μην λιώσει) και ψήνουμε, ξεσκέπαστο πλέον, για λίγη ώρα ακόμη, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρουμε με λίγο ακόμη ωμό ελαιόλαδο, ίσως και λίγο έξτρα χυμό λεμονιού και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tips • Εάν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, μπορούμε να ζεματίσουμε το κουνουπίδι σε βραστό νερό για 10΄ πριν το φουρνίσουμε. Αυτό θα μειώσει λίγο τον χρόνο στον φούρνο. Μην κάνετε όμως το λάθος να το βράσετε για πολλή ώρα, γιατί η παρατεταμένη παραμονή στο νερό θα αφαιρέσει νοστιμιά. • Θεωρήστε αυτή τη συνταγή περισσότερο ως βάση και ως τεχνική. Από κει και πέρα, μπορείτε να συνδυάσετε άπειρα μπαχαρικά και έτσι, κάθε φορά, το κουνουπίδι θα έχει άλλα αρώματα.
ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΨΗΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Για 4 άτομα. Πλένουμε ένα μετρίου μεγέθους κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, κύμινο και καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στη λειτουργία του αέρα, για περίπου 25΄- 30΄, μέχρι να «αρπάξουν» κατά τόπους και να τρυπιούνται, μένοντας όμως σχετικά τραγανά. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε μια μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα ψημένα μπουκετάκια του κουνουπιδιού, αφού κρατήσουμε μερικά για το γαρνίρισμα, και σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα για 30΄ περίπου. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν εντελώς, πολτοποιούμε τη σούπα και προσθέτουμε 200 ml ξινόγαλα (ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι). Δοκιμάζουμε και εάν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.