Να βάζουμε ή όχι ζάχαρη στις φράουλες;

Γλυκές και αρωματικές, οι φράουλες είναι αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο. Πρέπει όμως να τις τρώμε σκέτες ή επιτρέπεται λίγη ζαχαρίτσα; Η επιστήμη απαντά.

Να βάζουμε ή όχι ζάχαρη στις φράουλες;

Οι φράουλες είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο αγαπημένα φρούτα της άνοιξης. Γλυκές, δροσερές, με υπέροχο άρωμα, καταναλώνονται ευχάριστα είτε σκέτες είτε ως μέρος ενός επιδόρπιου.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που συνηθίζουν να τις πασπαλίζουν με ζάχαρη. Και κάπως έτσι προκύπτει το φλέγον ερώτημα: κάνει καλό ή κακό να προσθέτουμε ζάχαρη στις φράουλες;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η διατροφική αξία της φράουλας

Οι φράουλες είναι εξαιρετικά θρεπτικές και χαμηλές σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι (περίπου 150 γρ.) φράουλες περιέχει μόνο 50 θερμίδες, λιγότερα από 8 γρ. φυσικών σακχάρων και πάνω από 100% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C. Επιπλέον, περιέχουν:

Φυτικές ίνες

Φλαβονοειδή (κυρίως ανθοκυανίνες)

Αντιοξειδωτικά

Κάλιο και μαγγάνιο

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση φράουλας συνδέεται με βελτίωση της υγείας της καρδιάς, καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στα φυτοχημικά που περιέχουν (Basu et al., 2010). 

Τι αλλάζει όταν προσθέτουμε ζάχαρη;

Η προσθήκη ζάχαρης, είτε λευκής είτε καστανής, αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη της φράουλας και οδηγεί σε πιο απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι επιβαρυντικό ιδιαίτερα για άτομα με προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ADA, 2023). 

Επιπλέον, η περίσσεια πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και λιπώδους νόσου του ήπατος. Ακόμα και μικρές καθημερινές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης, όπως αυτή που μπορεί να ρίξουμε στις φράουλες, αθροίζονται μέσα στη μέρα.

Υπάρχουν εναλλακτικές;

Αν θέλουμε κάτι πιο γλυκό χωρίς τις επιπτώσεις της ζάχαρης, μπορούμε να επιλέξουμε:

Στέβια ή ερυθριτόλη: Φυσικά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες.

Γιαούρτι ή μέλι σε μικρή ποσότητα: Συνδυάζοντας τις φράουλες με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά (π.χ. γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς), επιβραδύνεται η απορρόφηση των σακχάρων.

Αρωματικά βότανα: Όπως δυόσμος που αναδεικνύουν τη φυσική γλύκα.

Συμπερασματικά

Αν και μια μικρή ποσότητα ζάχαρης δεν είναι καταστροφική, η προσθήκη της στις φράουλες «θολώνει» τα οφέλη ενός κατά τα άλλα θρεπτικότατου φρούτου. Ιδανικά, ας απολαύσουμε τις φράουλες στην πιο φυσική τους μορφή, αναδεικνύοντας τη γεύση τους με εναλλακτικούς τρόπους.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v