Στην Αρτζεντίνα στο Καλέντζι θα φας τις μπριζόλες της ζωής σου
Χρόνια στο Καλέντζι και στη σχάρα, η Αρτζεντίνα είναι η ταβέρνα που έμαθε στην Αττική να τρώει (καλό) κρέας. Και συνεχίζει ακάθεκτη.
Χρόνια στο Καλέντζι και στη σχάρα, η Αρτζεντίνα είναι η ταβέρνα που έμαθε στην Αττική να τρώει (καλό) κρέας. Και συνεχίζει ακάθεκτη.
Πριν από 30 χρόνια στην Αττική δεν υπήρχαν ψαγμένες κοπές μοσχαρίσιου κρέατος. Ο κόσμος δεν πλήρωνε μια περιουσία για να φάει T-bone γάλακτος και ο μέσος κρεατοφάγος δεν ήξερε περί medium rare και τα ρέστα.
Τότε, η Αρτζεντίνα, μια οικογενειακή ταβέρνα στο «άγνωστο» Καλέντζι του Μαραθώνα με τα ψημένα α λα Αργεντινή κρέατα (asado) που έβγαζε από τη σχάρα της, έκανε τον κοσμάκη να παραμιλάει και να μάθει ότι το μοσχάρι δεν το τρως καλοψημένο επουδενί γιατί μόνο έτσι μπορείς να απολαύσεις το έπακρο τη γεύση του.
Έκτοτε πολλά άλλαξαν. Μοντέρνα κρεατοταβερνεία - λέγε με steak house - άνοιξαν ολούθε, οι εκλεκτές κοπές ακρίβυναν μιας και ο κόσμος τις αποζητούσε ολοένα και περισσότερο και το εκλεκτό κρέας έγινε της μόδας.
Όλες αυτές τις δεκαετίες, το εστιατόριο της οικογένειας Μυλωνά συνέχιζε με προσήλωση να ψήνει αριστοτεχνικά κρέατα από την Αργεντινή, πιστό στην τέχνη του και με σεβασμό σε όσους έκαναν ημερήσια εκδρομή για να το τιμήσουν.
Σήμερα, παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές για να φας πολύ καλό κρέας στην Αττική, έχοντας ενισχύει τον κατάλογό του με περισσότερες επιλογές κοπών, κάποιες περισσότερο άλλες λιγότερο προσιτές για το μέσο μπάτζετ και διατηρώντας την ποιότητα και τον σεβασμό στον πελάτη ψηλά.
Ο χώρος ελάχιστα έχει αλλάξει, θυμίζει ακόμα ταβέρνα των 90s, όμως είναι άνετος με αρκετή άνεση μέσα και έξω, και μπόλικα τραπέζια τα οποία όμως γίνονται τα Σαββατοκύριακα ανάρπαστα και η κράτηση είναι απαραίτητη.
Μην σε αγχώνει η εξυπηρέτηση πάντως, σταθερά από την αρχή, το σέρβις είναι σβέλτο, ευγενέστατο και χαμογελαστό.
Απαραίτητη αν μας ρωτάς είναι και η «κράτηση» στο κρέας σου, μιας και οι μπριζόλες «θηρία» του καταλόγου θένε τον χρόνο τους για να γίνουν οπότε καλό θα ήταν να τις παραγγείλεις εγκαίρως.
Ξεκίνημα με ορεκτικά, λίγα και καλά, δεν είναι απαραίτητα σε μεγάλη ποσότητα μιας και το κρέας θα σε χορτάσει με το παραπάνω. Δοκίμασε όμως τα εμπανάδας, αυτά τα παραδοσιακά αργεντίνικα πιτάκια τα οποία γεμίζονται με κοτόπουλο ή τυρί ή κιμά (1,80€ το τεμάχιο) και τα ωραία τηγανιτά κολοκυθάκια που σερβίρονται σε καλαμάκι (σόρι Σαλονικείς) (4,50€) και συνδυάζονται ωραία με το τζατζίκι (4,50€). Ωραία και η φακοσαλάτα, με μαύρες φακές beluga, φινόκιο και πιπεριές αν θες να βάλεις και λίγη φυτική ίνα στο στομάχι σου (8,20€).
Πάμε τώρα στο δια ταύτα, στο κρέας. Bife de Chorizo ήτοι T-Bone χωρίς κόκκαλο (52€/κιλό), Costoleta Sin Lomo ήτοι Rib-eye με κόκκαλο (40€/κιλό) και Costoleta Redonda ήτοι Σπαλομπριζόλα (40€/κιλό) είναι σίγουρα η «αγία τριάδα» που οφείλει να μπει στο τραπέζι σου. Φυσικά στον κατάλογο θα βρεις και άλλες εκλεκτές κοπές, όπως κιλότο, φιλέτο και παϊδάκια, όμως τα τρία προαναφερθέντα ξεχωρίζουν. Έχουν και ωραία μπιφτέκια black angus με πατατούλες (13€) και λουκάνικο χωριάτικο (5,50€) αν θες να βάλεις κατιτίς στη μέση για να τσιμπολογάς.
Όλες οι μερίδες είναι γενναίες, πάνω από 300 γρ., οπότε χορταίνουν ακόμα και τους πιο πεινασμένους, ενώ ιδιαίτερη βάση δίνεται και στο κρασί, με αρκετές επιλογές σε λευκά, ροζέ και κόκκινα. Προφανώς και θα κινηθείς προς τα τελευταία αν θες το ιδανικό ταίριασμα, στα οποία θα βρεις και αρκετές ετικέτες από την Αργεντινή.
Στα του λογαριασμού, υπολόγισε περί τα 30-40€ το άτομο, με κρασί, ανάλογα με το πόσο θες να καλοφάς και να σκάσεις ή να έχεις χώρο για το κερασμένο επιδόρπιο.