Στο Smokey Joe’s, στα Μελίσσια, για κολασμένο brisket και γιγάντια μπέργκερ
Ένα κρυμμένο smokehouse στα Μελίσσια σιγοψήνει αργά και βασανιστικά κολασμένα brisket και γλασαρισμένα ribs που θα κάνουν το σαλάκι σου να τρέχει.
Ένα κρυμμένο smokehouse στα Μελίσσια σιγοψήνει αργά και βασανιστικά κολασμένα brisket και γλασαρισμένα ribs που θα κάνουν το σαλάκι σου να τρέχει.
Ξύλο, φωτιά, καπνός και εκλεκτό κρέας. Τα τέσσερα βασικά στοιχεία για ένα σωστό αμερικάνικο BBQ είναι απαραίτητα (στην σωστή αναλογία) για να μαγειρευτεί με τέτοιο τρόπο ένα κομμάτι μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος, ώστε να καταλήξει να λιώνει στο στόμα σου.
Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη τεχνική που αποκαλείται low and slow αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, όμως μέχρι στιγμής τα μέρη για να την απολαύσεις όπως πρέπει στην πόλη είναι λιγοστά.
Ένα εξ’ αυτών ανακαλύψαμε κρυμμένο σε μια στοά των Μελισσίων και η αλήθεια είναι πώς έκτοτε δεν έχουμε πάψει να το επισκεπτόμαστε.
Ο λόγος για το Smokey Joe’s, στο οποίο ο ακούραστος σεφ Genci, με δεκαετίες εμπειρίας (παλιά) στο Τέξας, έχει αποκτήσει όλη την γνώση για να καπνίσει και να μαρινάρει χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές από τον μίνιμαλ πλην νοστιμότατο κατάλογο.
Ο χώρος λιτός, με καλυμμένη αυλή και μερικά τραπέζια στο εσωτερικό χώρο ακριβώς απέναντι από την κουζίνα χωρίς να πρωτοτυπεί, είναι τόσο όσο άνετος και οικείος, με λιτή «αμερικάνικη» διακόσμηση ώστε να νιώσεις όμορφα και να επιδοθείς σε άνευ προηγουμένου κρεατοκατανάλωση.
Στα αργοκαπνισμένα κρέατα θα βρεις ένα εξαιρετικό Black Angus Brisket (26,5€), που συνοδεύεται από χειροποίητη BBQ σως και γαρνιτούρα της επιλογής σου (σαλάτα coleslaw ή τηγανιτές πατάτες country με μυρωδικά). Ψημένο τέλεια και μαριναρισμένο όσο πρέπει, λιώνει στο στόμα.
Τα Spare Ribs (27€), γλασάρονται με σάλτσα BBQ και έρχονται σε μια μεγάλη πιατέλα συνοδευόμενα τηγανιτές πατάτες country με μυρωδικά και χειροποίητη BBQ σως. Εδώ εννοείται βάζεις χέρι και τα βγάζεις ένα ένα, μιας και το κρέας που τα περιβάλλει έχει μαλακώσει και είναι σκέτο… βελούδο.
Η τετραλογία του low and slow κλείνει με ένα ωραιότατο Pork Neck (18€), μαλακό όσο δεν πάει το οποίο σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές, παρμεζάνα και σως Demi-Glace, και το σούπερ αρωματικό και τραγανό Pork Belly (16,50€) με χειροποίητη BBQ σως και γαρνιτούρα της επιλογής σου.
Όλα τα παραπάνω μπορούν κάλλιστα να μπουν στη μέση, αν θες να παίξεις δυνατή μπάλα και να δοκιμάσεις κάποιο από τα μπόλικα μπέργκερ του καταλόγου, τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους εξαιρετικά.
Αν πεινάς πολύ, το All in One Burger (15,50€) στο οποίο μπαίνουν όλα τα κρέατά τους, μαζί με τσένταρ και διπλό αυγό μάτι, απευθύνεται αποκλειστικά σε αρχοντικούς καλοφαγάδες. Έτσι και καταφέρεις και το φας όλο, τότε σε παραδεχόμαστε, είσαι άξιος. Αν θες κάτι κλασικό, τότε πας σφαίρα για το εξαιρετικό Cheeseburger (10,50€ χωρίς πατάτες) με ψωμάκι brioche χειροποίητο, μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά Black Angus, χειροποίητο bacon, διπλό τυρί cheddar, ντομάτα, πράσινη σαλάτα, ketchup και μαγιονέζα χειροποίητη.
Ενισχυμένο και αυθεντικά αμερικάνικο, το Oklahoma Double (12,50€) έχει διπλό μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά Black Angus, γλασαρισμένα κρεμμύδια, τετραπλό cheddar, χειροποίητη μαγιονέζα και χειροποίητη πίκλα, ενώ αν θες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, παράγγειλε ένα Pork Belly Pineapple (13,50€) με μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο Black Angus, καπνιστό pork belly, ψημένο ανανά, μαριναρισμένα κρεμμύδια, πράσινη σαλάτα, cheddar, χειροποίητη μαγιονέζα και χειροποίητη bourbon glaze.
Στο τέλος, ο σεφ/ψήστης/σιγοκαπνιστής Genci θα περάσει από το τραπέζι σου για να σε ρωτήσει αν όλα πήγαν καλά. Μη διστάσεις να του πεις τι δεν σου άρεσε, αν και δύσκολα θα βρεις κάτι. Τουλάχιστον εμείς δεν βρήκαμε.
Συνοδεία αναψυκτικών, ο λογαριασμός για ένα άκρως χορταστικό γεύμα στο Smokey Joe’s θα έρθει στα 25-30€ το άτομο.