Γιατί ξαφνικά τρώει όλη η Αθήνα smash burgers;

Τι είναι το smash burger, σε τι διαφέρει από το κλασικό, και πού θα δοκιμάσεις τα καλύτερα; Ο απόλυτος οδηγός για τα smash burgers της Αθήνας.

Γιατί ξαφνικά τρώει όλη η Αθήνα smash burgers;

 

Η νέα αθηναϊκή μπεργκερομανία ακούει στο όνομα smash burgers, και αν μας ρωτάς πιστεύουμε πως έρχεται ως απάντηση στο αιώνιο πια ερώτημα «πώς υποτίθεται ότι θα το φάω αυτό;» που προκύπτει μπροστά σε μπεργκερ-ο-πύργους με 28 μπιφτέκια, 250 υλικά και ψωμάκια με πάχος 25 εκατοστά που δεν πατικώνονται. Ναι υπερβάλουμε λίγο, σύμφωνοι, πάντως κατάλαβες για τι ακριβώς μιλάμε.

Στον αντίποδα αυτών, τα smash burgers είναι μικρά και μανιτζέβελα, κρατιούνται ακόμα και με δύο δάχτυλα, και δεν χρειάζονται μαχαιροπήρουνα για να αναμετρηθείς μαζί τους. Δεν είναι, βέβαια, αυτή η μόνη τους διαφορά με τα κλασικά: Το μπιφτέκι που πατικώνεται επάνω στην πλάκα ψησίματος για να γίνει… αυτό που λέει το όνομά του, smash, απελευθερώνει προς τα έξω το λίπος του, που λιώνει και απλώνεται σχηματίζοντας την χαρακτηριστική καραμελωμένη κρούστα στο μπιφτέκι. Μια μόνο δοκιμή, και πολύς κόσμος δεν ξαναγυρίζει πίσω στα παραδοσιακά μπέργκερ.

Άλλη διαφορά είναι ότι συνήθως το smash δεν έχει ιδιαίτερα υλικά: Ψωμί, μπιφτέκι, τυρί (κι αυτό όχι πάντα), σάλτσα, άντε καμιά πίκλα αν είσαι μερακλής, τέλος. Η υπερ-νοστιμιά της απλότητας, και αν δεν μας πιστεύεις πέρνα μια βόλτα από τις παρακάτω διευθύνσεις για να πειστείς ιδίοις στόμασι.

The Burger Dudes
Θέτιδος 1, Βριλήσσια, τηλ.: 21 0803 5326


Σου τα είπαμε και πρόσφατα, στο Burger Dudes θα βρεις κολασμένα smash burger σαν το Double Cheese Smashed, με potato bun ψωμάκι και διπλό μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά, διπλό αμερικάνικο τσένταρ, χειροποίητη πίκλα αγγούρι, σάλτσα δική τους και φρέσκο κρεμμυδάκι λευκό (12€ με πατάτες). Έχει κι άλλες πολλές επιλογές, και τέλεια κοκτέιλ για να τις συνοδεύσεις.

Περισσότερα εδώ - Φάγαμε smash burger στο Burger Dudes στα Βριλήσσια και… Paloma να συνέλθουμε! 

Smash’n Bun
Πατριάρχου Ιωακείμ 48, Κολωνάκι, τηλ. 210 724 9802


«Ο Μιχάλης Νουρνόγλου που είχε την έμπνευση και έστησε αυτό το διαφορετικό concept της street food λιχουδιάς και ο σεφ Κλάιντι Κρόσι που τόσο καλά το φέρνει εις πέρας, δίνουν, ως οφείλουν, τεράστια σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Από τον εκλεκτό ελληνικό μοσχαρίσιο κιμά ωρίμασης 40 ημερών, στο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, στα βιολογικά λαχανικά, στο καταπληκτικό πατατόψωμο του bun, στο εξαιρετικής ποιότητας cheddar, στις σάλτσες και στις πίκλες. Όλα ανεξαιρέτως είναι homemade κι αυτό, φαίνεται» έγραφε πριν από δύο χρόνια η foodie μας, Αγάπη Μαργετίδη, κι εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο.

Θα σε παραπέμψουμε εδώ - Smash'n Bun: Τα καλοαναθρεμμένα burgers 

RAW Street Burger
Υμηττού 130, Παγκράτι, τηλ: 21 1015 4553


Από τη Λάρισα με αγάπη, το ξακουστό και κοσμαγάπητο μπεργκεράδικο του Παγκρατίου, ετοιμάζει κλασικά, αμερικάνικα smash burgers, σε τιμές ωραιότατες: 4,90€ θα πληρώσεις για ένα Cheese BBQ, με smashed μπιφτέκι, τσένταρ, μαγιονέζα και BBQ sauce και 4,80€ για ένα Little Rascal με μπιφτέκι, cheddar, iceberg και κέτσαπ.

Hanky Panky
Δεινοχάρους 1, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 345 3783


Ο σεφ Γρηγόρης Κίκης, τον οποίο ίσως ξέρεις από το Hervé, μεγαλουργεί εδώ και εκτός fine dining πεδίου, φτιάχνοντας συναρπαστικά smashed burger με χειροποίητο, έξτρα βουτυρένιο μπριός, μοσχαρίσιο κρέας με λίπος kobe και γλυκόξινες πίκλες αγγουριού που καίνε καρδιές. Εδώ, όπως πιθανότατα μαντεύεις, ο κανόνας «λίγα υλικά» καταστρατηγείται και πολύ καλά κάνει, γιατί ας πούμε το To the moon burger (13€) με διπλό smashed μπιφτέκι, κρέμα κατσικίσιου τυριού, κρέμα μανιταριών με τρούφα, πίκλες αγγουριού και κρεμμυδιού και μαγιονέζα με κάππαρη θα σου μείνει αξέχαστο. Αν επιμένεις, βέβαια, υπάρχει πάντα και η κλασική εκδοχή του Cheeseburger (7,50€) με δύο smashed μπιφτέκια, cheddar, πίκλα και μαγιονέζα.

Four Hands
Κεραμεικού 111, Μεταξουργείο


Δύσκολα, πολύ δύσκολα δεν θα πήρε το αυτί σου πέρυσι το καλοκαίρι ότι οι δύο σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin Delta, φτιάχνουν μπέργκερ σε μια καντίνα. Κομμάτι του Athens Street Hub, ενός ανοιχτού και ανοιχτόκαρδου χώρου στο Μεταξουργείο (Κεραμεικό, αν προτιμάς) που θυμίζει food festival με τις καντίνες του περιμετρικά και τους παρεΐστικους πάγκους στο κέντρο, το Four Hands ξεχωρίζει για τα συναρπαστικά smash burgers του με 100% Black Angus και χειροποίητο πατατόψωμο γλασαρισμένο με βούτυρο και ζωμό από κρεμμύδια σε ζύμωση. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 10€ έως 13€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v