Πού θα δοκιμάσεις τα καλύτερα κρέατα ωρίμανσης στην Αθήνα
Κρέατα ωρίμανσης που απογειώνουν τη γεύση σε άλλο επίπεδο. Premium κοπές, άριστες τεχνικές και εμπειρία που αξίζει να ζήσεις, έστω και μία φορά, στα κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας.

Κρέατα ωρίμανσης που απογειώνουν τη γεύση σε άλλο επίπεδο. Premium κοπές, άριστες τεχνικές και εμπειρία που αξίζει να ζήσεις, έστω και μία φορά, στα κορυφαία εστιατόρια της Αθήνας.
Υπάρχει μια κατηγορία εμπειριών που δεν είναι για κάθε μέρα — αλλά όταν τις ζήσεις, ξέρεις ότι άξιζαν κάθε ευρώ. Το κρέας ωρίμανσης ανήκει σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία.
Με ώρες, μέρες και εβδομάδες φροντίδας σε ελεγχόμενες συνθήκες, αποκτά βάθος γεύσης που δύσκολα θα βρεις αλλού: umami νότες, φίνα λιπαρότητα, μεταξένια υφή και αρώματα που θυμίζουν γη και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Ναι, το κόστος του είναι υψηλό — όπως κάθε τι σπάνιο και ποιοτικό— αλλά είναι εμπειρία που οφείλεις στον εαυτό σου έστω και μια φορά.
Στα εστιατόρια που ακολουθούν, το κρέας ωρίμανσης μετατρέπεται σε γαστρονομικό τελετουργικό, με κοπές που απογειώνονται από την τέχνη του ψήστη και φτάνουν στο τραπέζι σου για να σε πείσουν ότι η απόλαυση είναι ένα… πιάτο που τρώγεται άψογα ψημένο.
Brutus Τavern
Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ: 210 7240453
Με ατμόσφαιρα που θυμίζει private club με μακριές κόκκινες κουρτίνες και μια μακρόστενη, επιβλητική σάλα με ανοιχτή κουζίνα στο φόντο, το Brutus Tavern είναι εμπειρία από την πρώτη ματιά (και μπουκιά). Ο Μιχάλης Νουρλόγλου επιμελείται το μενού, με τον Στέφανο Ρίζο να προσθέτει τις δικές του πινελιές, σε μια κουζίνα που τιμά το κρέας ωρίμανσης όπως του αξίζει. Το δείπνο ξεκινά ιδανικά με την «Crust» – μοσχαρίσια ουρά, μανιτάρια και μπεσαμέλ comté κάτω από τραγανό φύλλο που σπάνε μπροστά σας, αποκαλύπτοντας πλούσια γεύση. Τα sliders με dry aged κιμά είναι το comfort twist που δεν πρέπει να χάσεις, ενώ το rib eye από Rubia Gallega κλέβει την παράσταση: άψογα σιτεμένο, ζουμερό, με συνοδεία τηγανητών πατατών και ένα αμαρτωλό mac ’n cheese με panko. Αν το σηκώνει το μπάτζετ, τότε παίζει και ένα ελληνικό Chateaubriand μαγειρεμένο σε beurre noisette – στα 63€. Υπολογίστε γύρω στα 50-70€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.
Τηλέμαχος Athens
Πανεπιστημίου (Ελευθέριου Βενιζέλου) 10, Αθήνα, τηλ: 210 3613 300-1
Αν αγαπάς το κρέας, στον Τηλέμαχο Athens θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου με οικοδεσπότες τους Γιώργο και Κώστα Τσιλιγκίρη – πραγματικούς βετεράνους του είδους. Εδώ, το κρέας ωρίμανσης πρωταγωνιστεί, με premium κομμάτια όπως rib eye και T-bone Black Angus ή Rubia Gallega, αλλά και ελληνικό μοσχάρι σιτεμένο στην εντέλεια, όλα ψημένα στα κάρβουνα και προτεινόμενα medium rare για να τα απολαύσεις όπως πρέπει. Θα σε εντυπωσιάσει η σάλα με τη θερμή πολυτέλεια του ξύλου, τον πελώριο πολυέλαιο στην είσοδο και τον διάχυτο μητροπολιτικό αέρα στην πάλαι ποτέ Στοά Απότσου. Ο χώρος είναι ιδανικός για να μαζέψεις την παρέα σου και να μοιραστείτε πλούσιες γεύσεις γύρω από το τραπέζι. Μην παραλείψεις τα μερακλίδικα κλασικά, όπως τα παιδάκια αρνιού γάλακτος ή το κεμπαπάκι πρόβατο. Ο λογαριασμός θα κινηθεί γύρω στα 50€ το άτομο, ανάλογα τις επιλογές σου, με ποτήρι κρασί.
Meat the Stars
Λεωφ. Μαραθώνος 63, Πικέρμι, τηλ: 21 0603 9417
Στο Meat the Stars στο Πικέρμι θα νιώσεις σαν να έχεις πάει εξοχή, ειδικά αν επιλέξεις τον ατμοσφαιρικό εξωτερικό χώρο. Αν πάλι προτιμήσεις τον εσωτερικό, το ξύλο, το δέρμα και η πέτρα σε υποδέχονται ζεστά από την πρώτη στιγμή. Κατέβα οπωσδήποτε στο κελάρι του κάτω ορόφου: θα ανακαλύψεις πάνω από 70 ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιών και, αν το θες, μπορείς να ζήσεις εκεί μια private dining εμπειρία, με exclusive μενού και προσωπικό service. Στην κουζίνα, ο καταξιωμένος Chef Ferdinand Kamberaj και η ομάδα του φέρνουν στα πιάτα σου ξεχωριστές κοπές από Ισπανία, ΗΠΑ και Ελλάδα, που ωριμάζουν σε ψυγείο με κρυστάλλους αλατιού Ιμαλαΐων. Μια ισπανική Chuletόn de vaca mayor Gallega, ένα New York steak - Porter House Gallega, Prime rib eye USA, Picanha BA USA και ελληνικές σταβλίσιες σε περιμένουν τέλεια ψημένα, να τα απολαύσεις με κρασί και καλή παρέα. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, από 40€ το άτομο.
Base Grill
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64 και Αμμοχώστου, Περιστέρι, τηλ: 210 5757 455
Αν έχεις αδυναμία στο ψαγμένο και εκλεκτό κρέας, το Base Grill στο Περιστέρι είναι ο απόλυτος προορισμός σου, με ιστορία από το 2005 πριν το κρέας γίνει μόδα. Εδώ το μενού είναι γιορτή για κάθε κρεατοφάγο, με πληθώρα επιλογών από φάρμες μικρών παραγωγών, ελληνικά αρχέγονα ζώα και κρέατα ωρίμανσης 60-80 ημερών που ανεβάζουν τον πήχη σταθερά ψηλά. Θα ανακαλύψεις από T-bone και rib-eye, μέχρι porterhouse και πικάνια family size, όλα άψογα ψημένα και κομμένα στα μέτρα της όρεξής σου. Το ψυγείο ωρίμανσης είναι must-see, ενώ τα homemade αλλαντικά και λουκάνικα του Metameat, από μαύρο ελληνικό χοίρο και πρόβατο ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση τους. Ξεκίνα με βοδινό ταρτάρ ή μεδούλι, βάλε δίπλα φρέσκες σαλάτες και πατάτες τσακιστές με πάπρικα και ετοιμάσου για ένα απολαυστικό, γενναιόδωρο γεύμα που δύσκολα θα ξεχάσεις. Λογαριασμός από 50 ευρώ το άτομο, με κρασί.
Wood
Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Κηφισιά, τηλ: 21 0807 4416
Αν ψάχνεις τον ιδανικό συνδυασμό ρουστίκ γοητείας και σύγχρονης κρεατοφαγικής τέχνης, στο Wood στην Κηφισιά θα τον βρεις με το παραπάνω. Ο χώρος είναι πανέμορφος και προσεγμένος, με ευγενικό και πρόθυμο προσωπικό που σε υποδέχεται με ζεστά ψωμάκια και ένα απολαυστικό ντιπ παντζαριού. Ξεκίνα με τη σαλάτα ντοματίνια βελανίδια με τρίμμα φέτας ή την πράσινη με χειροποίητο παστράμι και συνέχισε με τη σφαίρα φέτας σε κρούστα με μαρμελάδα σύκο. Μη χάσεις το καρπάτσιο ελληνικής μοσχίδας, τα καραμελωμένα spare ribs και φυσικά το σιγομαγειρεμένο οσομπούκο. Αν αγαπάς τις δυνατές κοπές και έχεις το ανάλογο μπάτζετ, δοκίμασε τη New York steak, το rib-eye Αμερικής 45 ημερών ή το Rubia Gallega 90 ημερών από την Ισπανία. Όλα σερβίρονται γενναιόδωρα, με φρέσκα υλικά και άψογη παρουσίαση. Για φινάλε, το κανταΐφι για επιδόρπιο είναι ωραιότατο. Λογαριασμός από 50€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.