Ένα αμήν για το Amen

Amen όνομα και πράμα το νέο εστιατόριο του Γιώργου Στυλιανουδάκη που ήρθε να ομορφύνει κι άλλο την Παγκρατάρα με τις fine dining προτάσεις του.

Ένα αμήν για το Amen

To Amen (Ηρώνδα 8, Παγκράτι, τηλ.:21 0729 9612) είχε μπει εδώ και καιρό στα γαστρονομικά ραντάρ μας ειδικά μετά τα εξαιρετικά σχόλια που συνοδεύουν το μενού που επιμελήθηκε ο σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης μαζί με τη συνεργάτη του pastry chef Νικολέτα Τσαλίκη. Θέλοντας λοιπόν να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι μα πάνω από όλα ιδίοις στόμασι του λόγου το αληθές βρεθήκαμε στο υπέροχο κτίριο που φιλοξενεί το Amen κι είχε αποτελέσει το σπίτι του Alficon και του Dear Manouka παλαιότερα. Σε μια όμορφη γειτονιά του Παγκρατίου και σε απόσταση αναπνοής από τη θρυλική ταβέρνα του Καραβίτη το Amen μας υποδέχθηκε δίνοντάς μας τις καλύτερες πρώτες εντυπώσεις.

Τα διαδοχικά του δωμάτια είχαν φωτιστεί όσο έπρεπε κι όσο συνάδει σε ένα χαλαρωτικό δείπνο με τις φινετσάτες πινελιές να αναδεικνύουν τόσο τα σερβίτσια όσο και τη γενικότερη διακόσμηση ενός πολύ ζεστού και cozy χώρου. Κατευθυνθήκαμε προς το δωμάτιο της σάλας όπου βρισκόταν μια τεράστια ξύλινη τραπεζαρία να μας περιμένει υπό το φως των κεριών. Τα γήινα χρώματα κυριαρχούσαν τόσο στους τοίχους όσο και στα σερβίτσια δημιουργώντας το κατάλληλο comfort περιβάλλον για μια πολύ ιδιαίτερη κι ενδιαφέρουσα fine dining εμπειρία.

Το πολύ ευγενικό σέρβις μας υποδέχθηκε τονίζοντάς μας ότι το μενού έχει έντονες κυκλαδίτικες και κρητικές αναφορές δοσμένες μέσα από μοντέρνες και διεθνείς μαγειρικές. Αφού παραγγείλαμε μας συνέστησε να συνοδέψουμε τα πιάτα μας με λευκό κρασί, διαλέγοντας τη μαλαγουζιά από την πλήρως ενημερωμένη wine list η οποία μια μεγάλη αγάπη στον ελληνικό αμπελώνα. Ξεκινήσαμε ωμά μα πολύ δυναμικά αφού δοκιμάσαμε πρώτα την κοιλιά τόνου (25€) με λεμόνι, χαβιάρι, θυμάρι και μποράτζα η οποία ήταν εξαίσια με στιβαρή κι ισορροπημένη γεύση. Δεν γινόταν να αρνηθούμε την πρόσκληση του σέρβις να δοκιμάσουμε τα αυγά με στάκα (15€). Εδώ μιλάμε για ένα από τα signature πιάτα που Amen που έχουν ήδη συζητηθεί πολύ και πρόκειται για pave πατάτας λουσμένος με μια πηχτή κρέμα στάκας και ελαιόλαδο που επιβεβαιώνει το πανάρχαιο ρητό ουκ εν τω πολλώ το ευ.

Συνοδέψαμε με ένα βουνό τραγανές φλούδες πατάτας (11€) που ήταν εξίσου εθιστικές με τις street food ένοχες απολαύσεις μας. Μικρά chips από το δέρμα της πατάτας ροδελοκομμένα μαζί με μυρωδικά και μια λαχταριστή συνοδευτική σως που προσφερόταν για βούτηγμα δίχως αύριο. Έπειτα κάναμε μια δοκιμή στα μοσχαρίσια γλυκάδια (22€) με ραβιόλι, άγρια χόρτα και σάλτσα μοσχάρι σε ένα πιάτο που μύριζε Ελλάδα. Το παντζάρι (17€) ήταν το δροσιστικό break που χρειαζόμασταν πριν περάσουμε στο κυρίως. Σε μια γενναιόδωρη μερίδα συνυπήρχαν ψητό παντζάρι, μυζήθρα και φουντούκι σε τρίμμα κι ήδη είχαμε ξεκινήσει να διερωτόμαστε μήπως παραγγείλαμε πολλά.

Συνεχίσαμε ακάθεκτοι ωστόσο καθώς η μανέστρα (27€) που προσγειώθηκε στο τραπέζι μας δεν αστειευόταν και ερχόταν με πολλές αξιώσεις να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου πιάτου εξ όσων δοκιμάσαμε. Εδώ ο σιδηρόδρομος braise και το αρσενικό Νάξου ήρθαν σε αγαστή γευστική ισορροπία με το μανεστράκι και ξύπνησαν μνήμες από εκείνα τα αξέχαστα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια. Ακολούθησε άλλη μια σταρ του μενού η πολυχρονεμένη στα social media φραγκόκοτα (28€) με king oysters, καμένο πράσο και πατάτα baby. Εξαιρετικά μαγειρεμένη μας υπενθύμισε ότι αποτελεί μια υπέροχη και πολύ πιο θρεπτική και healty επιλογή αντί του κοτόπουλου που συνηθίζεται στα περισσότερα μενού.

Στο τραπέζι μας βρέθηκε κι ο Γιώργος Στυλιανουδάκης ο οποίος μας μίλησε για την αγαπημένη του Κρήτη αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα που αποτέλεσαν τις βασικές εμπνεύσεις του μενού. Όλες οι γεύσεις είχαν την οικειότητα ενός δείπνου μαγειρεμένου από καρδιάς που καταφέρνει να συμπεριλάβει πολλούς ελληνικούς γαστρονομικούς θησαυρούς και να τους παρουσιάσει με ένα μικρό twist που κλείνει πονηρά το μάτι στη διεθνή κουζίνα. Δεσμευτήκαμε ότι την επόμενη φορά θα δοκιμάσουμε το ημίπαστο φαγκρί (19€) με χυμό στρειδιού και αγγούρι, το χταπόδι (25€) με πουρέ κρεμμύδι και χλωροφίλη θάλασσας και φυσικά το θηριώδες κοντοσούβλι Wagyu (60€ για δύο άτομα).

Στο τέλος ήρθε κερασμένη μια φλαν παριζιέν με τραγανό φύλλο κρούστας και βανίλια που είχε μια έντονη essence αχνιστής γαλατόπιτας. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία ποτηριού κρασιού θα φτάσει στα 50€ το άτομο κι ίσως τα ξεπεράσει λίγο ωστόσο η comfort fine dining εμπειρία που σου προσέφερε το Amen θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω δεδομένης πάντα και της υψηλής ποιότητας και κόστους των υλικών που συναποτελούν το μενού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v