Στο «κρυμμένο» Mayan για αυθεντικά ιαπωνοπερουβιανά πιάτα σε προσιτές τιμές
Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις την μαγεία της περουβιανής κουζίνας στο Mayan, ένα κρυμμένο Nikkei εστιατόριο στην Στοά Πεσμαζόγλου.
Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις την μαγεία της περουβιανής κουζίνας στο Mayan, ένα κρυμμένο Nikkei εστιατόριο στην Στοά Πεσμαζόγλου.
Δροσερά σεβίτσε, μυρωδάτα, πολύχρωμα ταρτάρ και tiradito, πληθωρικά gyoza, tataki και πικάντικα sushi.
Η ιαπωνοπερουβιανή -Nikkei αγγλιστί- κουζίνα, αποτελεί ένα πανέμορφο «πάντρεμα» Ιαπωνίας και Λατινικής Αμερική. Ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τους Ιάπωνες μετανάστες στο Περού και σιγά σιγά κατέκτησε όλον τον κόσμο.
Μέχρι εδώ καλά. Το ζήτημα με ετούτη την υπέροχη κουζίνα είναι πως στοιχίζει αρκετά, ψάρι γαρ και τεχνικές υψηλής γαστρονομίας, αλλά και ενίοτε υπερτίμηση.
Όμως, σε μια στοά της Αθήνας, την Στοά Πεσμαζόγλου, μπορείς να την γευτείς σε έναν εξαιρετικό λόγο ποιότητας, ποσότητας και κόστους.
Δίπλα σε μαγαζιά με βινύλια και μουσικά όργανα, το Mayan του σεφ Σταμάτη Τσίλια σε περιμένει σε ατμόσφαιρα ιδανική για γαστριμαργικά τετ α τετ, οριακά πριβέ, με λίγα τραπεζάκια στο μίνιμαλ εσωτερικό του, και μερικά ακόμα στο ιδιόμορφο αίθριο, σαν μικρή αυλίτσα.
Εμείς στη θέση σου βέβαια θα πιάναμε θέση στην όμορφη μπάρα, ακριβώς απέναντι από την κουζίνα, εκεί όπου ο σεφ ετοιμάζει με μαεστρία όλες τις παρασκευές μόνος του και σου τις σερβίρει. Τίποτα εδώ δεν είναι έτοιμο, και αυτό βγαίνει προς τα πιάτα.
Εν αρχή ην το σεβίτσε (16€), πιάτο σήμα κατατεθέν του καταλόγου. Εδώ φτιάχνεται με ψάρι που αγοράζει ο σεφ καθημερινά από την Βαρβάκειο, και «μαγειρεύεται» μέσα σε όξινους χυμούς από λάιμ και λεμόνι. Σερβίρεται με πουρέ γλυκοπατάτας αρωματισμένο με κανέλλα και αστεροειδή γλυκάνισο, καλαμπόκι choclo, σέλερι, «γάλα τίγρη» αρωματισμένο με μανταρίνι, κόλιανδρο και κρεμμύδι «μαγειρεμένο» στον πάγο, συνδυασμός που ανάβει πυροτεχνήματα στον ουρανίσκο.
Συνεχίζουμε με takoyaki (14€), ήτοι λουκουμάδες θαλασσινών με κρέμα περουβιανής πιπεριάς aji panca, χειροποίητη σάλτσα shriracha από πιπεριες jalapeños και επίσης χειροποίητη σάλτσα unagi, με βάση σόγια, sake και mirin. Οι προαναφερθείσες γεύσεις μπλέκονται αρμονικά σε κάθε τραγανή μπουκιά, και το ζουμάκι επιβάλλει… σκούπισμα με χειροποίητο ψωμάκι που σου φέρνουν στην αρχή.
Σειρά παίρνουν τα gyoza (15€), ιαπωνικά «πιτάκια», με γέμιση από πάπια, κρέμα aji panca και σάλτσα από σπόρους μουστάρδας, miso και σησαμέλαιο, τραγανά απ’ έξω τρυφερά από μέσα, με την πάπια να συνδυάζεται όμορφα με την πικάντικη κρέμα της πιπεριάς.
Ξέρεις από ταρτάρ; Εδώ θα το δοκιμάσεις με black Angus μοσχάρι (16€), χειροποίητο kimchi (καυτερό κορεάτικο τουρσί) και παγωτό wasabi, το οποίο με την ήπια κάψα του αλλά και τη γλυκάδα ντύνει αρμονικά το ποιοτικό αυτό κρέας.
Η γευστική και οπτική πανδαισία δια χειρός Σταμάτη Τσίλια συνεχίζεται με το ταρτάρ πάπιας (18€), το οποίο φτιάχνει με χαβιάρι και πούδρα από κακάο Περού που ψήνεται και αλέθεται στην ανοικτή κουζίνα. Νέα προσθήκη στον κατάλογο, που αναμφίβολα αξίζει να παραμείνει για καιρό.
Τη γαστρονομική εμπειρία στο Mayan συνοδεύει μια προσεκτικά επιλεγμένη και πλούσια λίστα κρασιών σε προσιτές τιμές (από 20€ η φιάλη και μπράβο τους), αλλά και ιδιαίτερα κοκτέιλ δια χειρός Άρη Χατζηαντωνίου, όπως το Black Mamba (12€), μια «σκοτεινή» βερσιόν της κλασικής Μαργαρίτας, με τεκίλα, λάιμ και καπνιστό μαύρο αλάτι.
Με κέρασμα λικέρ wasabi και μάνγκο, για ένα πλήρες γεύμα στο Mayan με φιάλη κρασί, υπολόγισε να πληρώσεις περί τα 40€ με 50€ το άτομο.