Πού τρώμε το καλύτερο αρνάκι σούβλας στην Αττική για το Πάσχα

Βρήκαμε τις καλύτερες ταβέρνες για το Πάσχα στην Αττική, με αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι και παϊδάκια που απογειώνουν την πατροπαράδοτη γιορτή της κρεατοφαγίας.

Πού τρώμε το καλύτερο αρνάκι σούβλας στην Αττική για το Πάσχα

Ξέμεινες λαμπριάτικες ημέρες στην Αθήνα; Καθόλου μη στεναχωριέσαι.

Το Πάσχα στην Αττική είναι αφορμή για γιορτή — και τι καλύτερο από το να το γιορτάσεις σε αυθεντικές ταβέρνες που τιμούν τη σούβλα και την κρεατοφαγία;

Από τα θρυλικά Καλύβια μέχρι τα Βλάχικα της Βούλας, και από τις σούβλες στον Άγιο Μερκούριο μέχρι το ρετρό στέκι του Ζήση στον Πειραιά, σε οδηγούμε στις καλύτερες διευθύνσεις για αρνάκι λουκούμι, κοκορέτσι και λαχταριστά παϊδάκια που μοσχοβολάνε.

Η κράτηση απαραίτητη, κάνε ένα τηλέφωνο οπωσδήποτε για να τσεκάρεις αν έχει τραπέζι και καλή όρεξη.

Στα Καλύβια αδερφές μου!

Στα Καλύβια, ταβέρνες με παράδοση δεκαετιών όπως ο Χριστόφορος, ο Μουρούζης και το Τρίγωνο αποθεώνουν την παράδοση της σούβλας, με το αρνάκι να πρωταγωνιστεί. Το κρέας ψήνεται αργά, με μαεστρία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, ενώ μπιφτέκια γίγαντες και κλασικά ορεκτικά συμπληρώνουν το τσιμπούσι. Εδώ το Πάσχα διαρκεί όλο τον χρόνο, και το αρνί στη σούβλα δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά ιεροτελεστία. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολόγισε περί τα 20-25€ ανά άτομο, με κρασί, ανάλογα με το πόσο αντέχεις να φας.


Και στα Βλάχικα

Στα «Βλάχικα» της Βάρης, η παράδοση του καλού κρέατος κρατάει γερά, με τις ταβέρνες της περιοχής να σερβίρουν αρνάκι σούβλας όπως το προστάζει το έθιμο: αργό ψήσιμο, ζουμερό κρέας και τραγανή πέτσα που σπάει με το πιρούνι. Σε κλασικά στέκια όπως ο Τσολιάς και η Βοσκοπούλα σούβλες γυρίζουν νωρίς, γεμίζοντας τσίκνα τον δρόμο και προκαλώντας την όρεξη πριν καν κάτσεις στο τραπέζι. Παϊδάκια, μοσχαρίσιες γάλακτος, πατάτες τηγανιτές και τζατζίκι συμπληρώνουν ιδανικά το γεύμα. Λογαριασμός περίπου στα 20-25€ το άτομο, για ένα ωραιότατο πασχαλινό γεύμα.


Άγιος Μερκούριος – μεγάλη η χάρη του

Στον Άγιο Μερκούριο, που στέκεται αγέρωχος από το 2009 στη Βαρυμπόμπη, ανάμεσα στη δροσιά της πυκνής βλάστησης με θέα πιάτο την Αθήνα, η όρεξή σου θα ξυπνήσει πριν καν ανοίξεις το μενού. Κι όταν το ανοίξεις, ξέρεις ήδη ότι θα φύγεις χορτασμένος και ευχαριστημένος. Όλα τα καλούδια μιας αυθεντικής χασαποταβέρνας είναι εδώ: φρέσκες σαλάτες, τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, σπιτικό λουκάνικο, χειροποίητη τυροκαυτερή και στριφτάρι με μπόλικη φέτα. Το αρνάκι στη σούβλα είναι σκέτο λουκούμι και θα έχει αυτές τις μέρες την τιμητική του, τα παϊδάκια αρνίσια κομμένα στην εντέλεια, αφρός που λιώνει στο στόμα, το κοκορέτσι ψημένο όπως πρέπει, και το μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος και το κότσι απλώς απογειώνουν την εμπειρία. Με 20-25€ το άτομο, θα φύγεις με το χαμόγελο και με κερασμένο γλυκάκι.


Σπανός δια παντός

Στον Σπανό νιώθεις πως το Πάσχα κρατάει όλο τον χρόνο. Μια νησιώτικη, φροντισμένη αυλή σε καλωσορίζει, για να σε οδηγήσει στην καρδιά του μαγαζιού: τις σούβλες που γυρίζουν αργά, ψήνοντας αρνάκι όπως το ονειρεύεσαι. Το κρέας έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και ψήνεται στην εντέλεια, ζουμερό και τρυφερό, με ροδοψημένη πέτσα που σπάει απολαυστικά στο στόμα. Στη ζεστή σάλα, ανάμεσα σε βιβλία, κεντήματα και λαογραφικά αντικείμενα, απολαμβάνεις και το ξακουστό κοκορέτσι από το Αγρίνιο, αρνίσια μπόλια για μερακλήδες, ζουμερά μπιφτέκια και ωραίους κολοκυθοκεφτέδες. Με περίπου 20€ το άτομο, και συνοδεία κρασιού, το γιορτινό τσιμπούσι είναι εγγυημένο.


Στο Τζάκι στο Πολυδένδρι

Στο Τζάκι στο Πολυδένδρι η κρεατοφαγία είναι υπόθεση σοβαρή — και την υπηρετούν με τιμιότητα από το 1975. Στην άνετη σάλα ή στην αυλή, όταν το επιτρέπει ο καιρός, το αρνάκι πρωταγωνιστεί, ψημένο με μεράκι για να λιώνει στο στόμα, αλλά και ζουμερό κοντοσούβλι χοιρινό που καίει καρδιές. Πλάι του, κορυφαία παϊδάκια αρνίσια και προβατίνας, γιγαντιαία μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα, ζουμερά μπιφτέκια, χωριάτικο λουκάνικο και φιλέτο κοτόπουλο για τους πιο… light της παρέας. Συμπληρώνεις το γιορτινό τραπέζι με φέτα λαδορίγανη, φρεσκότατο τζατζίκι και τηγανητές πατάτες που δε χορταίνεις. Ο λογαριασμός παραμένει τίμιος, γύρω στα 25€ το άτομο, με χύμα κρασί που ρέει άφθονο.


Το Στέκι του Ζήση το αρνάκι θα μας ζήσει

Στο στέκι του Ζήση στον Πειραιά, η κρεατοφαγία συναντά την αυθεντική ρετρό αύρα μιας ταβέρνας των '70s — και αυτό είναι που το κάνει μοναδικό. Από τον Φλεβάρη του 1980, όταν και άνοιξε το μαγαζί, τίποτα δεν έχει αλλάξει: η μεγάλη τζαμαρία, η λιτή σάλα με τα τετράγωνα τραπέζια, η ψησταριά στο βάθος και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο που γεμίζουν με παρέες. Στη σούβλα γυρίζει αρνάκι τυλιγμένο σε λαδόκολλα, που σιγοψήνεται αργά για να κρατήσει όλους τους χυμούς του. Πλάι του, κοκορέτσι με σωστό τύλιγμα και παϊδάκια γάλακτος κομμένα έτσι ώστε να κρατάνε ψαχνό και αρκετό λιπάκι τραγανό. Εδώ, ακόμα και η θάλασσα στα λίγα μέτρα μακριά μοιάζει να απολαμβάνει τις μυρωδιές από το ψήσιμο. Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v