Τα πιο ζουμερά κλέφτικα της Αθήνας σε περιμένουν

Πού τρώμε το καλύτερο κλέφτικο στην Αθήνα και παραέξω; Ο απόλυτος οδηγός για τους λάτρεις του εκλεκτού αυτού εδέσματος.

Τα πιο ζουμερά κλέφτικα της Αθήνας σε περιμένουν

Είσαι κρεατολάγνος; Τότε σίγουρα αγαπάς το κλέφτικο, είτε στην αρνίσια είτε στην πιο μοντέρνα, χοιρινή του εκδοχή.

Όπως διαβάζουμε εδώ, ο όρος «κλεφτικο» προήλθε από τις ζωοκλοπές, ένα παλιό έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Κύπρο μεταξύ των βοσκών. Αυτοί έκλεβαν αρνιά και τα έψηναν σε πρόχειρους φούρνους που έσκαβαν μέσα στη γη, για να κρύψουν την μυρωδιά από το ψήσιμο. Το κρέας ψηνόταν για ώρες και ήταν ένα μαλακό και νοστιμότατο φαγητό, το οποίο οι ζωοκλέφτες το απολάμβαναν καθισμένοι σε πέτρες, με τη συνοδεία κονιάκ.

Δε χρειάζεται να γίνεις ζωοκλέφτης όμως, ούτε να ξεκινήσεις να σκάβεις, μιας και κλέφτικο μπορείς να βρεις σε πολλές ταβέρνες και της Αθήνας, οι οποίες είτε το ψήνουν με τις ώρες στη λαδόκολλα μαζί με πιπεριές και τυράκι, είτε το βάζουν σε σούβλες για να γυρνάει.

Παραδοσιακό

Κολοκοτρώνη 59, Αθήνα, τηλ.:21 0323 1700


Όνομα και πράγμα στην Κολοκοτρώνη, αυτή η ταβέρνα με ρετρό άρωμα ψητοπωλείου από τα παλιά, γεμίζει από τουρίστες μέχρι ντόπιους, οι οποίοι σε καθημερινή βάση πιάνουν θέση στην μικρή της σάλα και έξω για να δοκιμάσουν τα εκλεκτά της κρέατα. Η σούβλα εδώ δίνει πόνο, με τρυφερό κλέφτικο χοιρινό και κοντοσούβλι να γυρνάνε και να μας κολάζουν, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα σωρό παραδοσιακά κρεατικά, όπως μπριζόλες, μπιφτέκια, παϊδάκια, συκώτι και σουβλάκια κοτόπουλο. Στα των ορεκτικών, τζατζίκι, φάβα, χαλούμι σχάρας και φέτα ψητή επιβάλλονται, ενώ για ένα πλήρες γεύμα με κρασί ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-20€ το άτομο.

Ταβέρνα Παππάς

Θεσσαλονίκης 2, Αχαρνές, τηλ: 21 0243 1232


Στους πρόποδες της Πάρνηθας, ο Παππάς εδώ και 50 χρόνια, προσφέρει, σε μοντέρνο διώροφο κτίριο με ρουστίκ ατμόσφαιρα όλα τα καλούδια που λαχταράμε από μια σωστή χασαποταβέρνα και κάτι παραπάνω. Το αρνάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα με το τυράκι του είναι σίγουρα χιτ του καταλόγου, και αν το πετύχεις δε θα χάσεις, ενώ στον υπόλοιπο κατάλογο δοκιμάζουμε παραδοσιακές κρεατογεύσεις, όπως μπιφτέκια προβατίνας με σάλτσα γιαουρτιού, μοσχάρι στιφάδο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και κρεμμυδάκια, κεμπάμπ και λουκάνικο σε χορταστικές μερίδες με πατάτες, κοτόπουλο σχάρας και πανσέτα ψημένη άψογα. Έχει και αρκετά πιάτα ημέρας, κυρίως μαγειρευτά. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Φιλίππου

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216390


Ένα από τα πλέον ξακουστά κι αριστοκρατικά της Αθήνας, ο Φιλίππου  λειτουργεί με ανοιχτή κουζίνα από το 1968 και πολλοί οι επώνυμοι και μη θαμώνες έχουν περάσει ανά τις δεκαετίες από τα τραπέζια του απολαμβάνοντας σπιτικό, ποιοτικό μαγειρευτό φαγητό. Σταθερή θέση στον κατάλογο έχει το κλέφτικο αρνάκι στη λαδόκολλα με σκόρδο, ντοματούλα και τυρί, που συνοδεύεται με ψητές πατάτες. Μιας και πιάσαμε τα αρνιά, εξαιρετικό και το αρνί λαδορίγανη στην κατσαρόλα, αλλά και το ριγανάτο αρνάκι στην κατσαρόλα με σκόρδο και ρίγανη. Κατά τα λοιπά, τα μαγειρευτά του αλλάζουν καθημερινά με πληθώρα επιλογών για κάθε γευστικό γούστο. Λογαριασμός με κρασί, από 20€ το άτομο.

Το Τρίγωνο

Αθηνών 36, Καλύβια, τηλ: 2299 048540


Αγαπημένο στέκι κρεατοφάγων, αθηναίων και μη, το Τρίγωνο στο χωριό των Καλυβιών είναι η χωριάτικη ταβέρνα που ονειρεύεσαι για να πέσεις με τα μούτρα σε κάθε λογής εκλεκτά κρεατικά, και ορεκτικά, σε μια μονοήμερη εξόρμηση για καλοφαγάδες. Η σούβλα του γυρνάει ανελλιπώς και βγάζει πέρα από εξαιρετικό κοκορέτσι και ένα από τα κορυφαία κλέφτικα της Αττικής, πολύ δυνατό εξοχικό και προβατίνα στα κάρβουνα που είναι… μέλι. Οι μερίδες είναι γενναίες, επομένως μην το παρακάνεις με τις παραγγελίες, 1-2 ορεκτικά (τζατζίκι και τυροκαυτερή οπωσδήποτε), ένα κυρίως και μια πληθωρική σαλάτα αρκούν για να χορτάσεις. Λογαριασμός με κρασί στα 20-25€ το άτομο.

Μαρτίνης

Πατησίων 289, Πατήσια, τηλ.: 2102111063


Σε ένα ιστορικό κτίριο των Πατησίων, που χτίστηκε το 1888 και λειτούργησε αρχικά ως καφενείο,ο Μαρτίνης είναι ένα παραδοσιακό μαγειρείο και ψησταριά, δύο σε ένα, και συγκεντρώνει καθημερινά στις βιτρίνες του κόσμο και κοσμάκη για τα φοβερά του μαμαδίσια πιάτα και ψητά. Το κλέφτικο το βάζουν στη σούβλα και το κάνουν γεμιστό και πολύ καλά κάνουν, ενώ δίπλα του… γυρνάνε, γουρουνόπουλα, κοντοσούβλια, κοκορέτσια, πανσέτες και κοτόπουλα σαν να μην υπάρχει αύριο. Τις Κυριακές υποδέχεται τον κόσμο με έξτρα μερακλίδικα πιάτα, όπως κουνέλι σαλμί, ελάφι με δαμάσκηνα κι άλλα σπάνια διαμάντια της ελληνικής και όχι μόνον, κουζίνας. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Το Μαύρο Πρόβατο

Αρριανού 31-33, Παγκράτι και Σωκράτους & Ζαΐμη 2, Μελίσσια


Ξεκίνησε στην παγκρατιώτικη Πλατεία Προσκόπων, και συνέχισε στα Μελίσσια για να μας ταΐσει μοντέρνες γεύσεις, αλλά και παραδοσιακές που ανανεώνονται διαρκώς. Τα δύο Μαύρα Πρόβατα προτείνουν πολλά πιάτα με ελληνομεσογειακό χρώμα και σύγχρονη διάθεση, όμως εμείς επιμένουμε παραδοσιακά και παραγγέλνουμε εξ’ αρχής το κλέφτικό τους, που είναι φοβερό και μαγειρεύεται με φέτα, μυρωδικά και πιπεριές στη λαδόκολλα, ενώ συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές. Κατά τα λοιπά, σταθερή αξία αποτελούν το Χουνκιάρ Μπεγιεντί, τα κοτομπριζολάκια σχάρας            και το ψαρονέφρι που συνοδεύεται με ψητά μανιτάρια πλευρώτους. Λογαριασμός με κρασί στα 20€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v