Σουβλακότσαρκα σε Κορυδαλλό και Νίκαια

Οι ρομπέν των τυλιχτών ξαναχτυπούν και βαράνε διπλοβάρδια για να δοκιμάσουν τα καλύτερα σουβλάκια σε Νίκαια και Κορυδαλλό.

Σουβλακότσαρκα σε Κορυδαλλό και Νίκαια

H αγάπη μας για το σουβλάκι είναι αγνή, αμόλυντη κι αδιαπραγμάτευτη για αυτό όσο βαστάνε τα πόδια μας και τα σαγόνια μας δεσμευόμαστε ότι θα τριγυρνάμε σε κάθε γειτονιά για να βρούμε κάθε σουβλατζίδικο που ασκεί απρόσκοπτα και με μεράκι την τέχνη του απόλυτου ελληνικού εδέσματος. Ο δρόμος που λες μας έβγαλε πάλι προς Νίκαια και Κορυδαλλό δύο περιοχές που φημίζονται για τα θρυλικά τους σουβλατζίδικα κι ευτυχώς ακόμη κρατάνε το τυλιχτό ή το καλαμάκι τους αληθινό και πεντανόστιμο. Όσο το παιδί ετοιμάζει την παραγγελία μας έχεις χρόνο να αποθηκεύσεις τη λίστα μας.

Αγανάκτηση

Ταξιαρχών και Σερρών 44, Κορυδαλλός, τηλ.: 21 0495 2441

Αυτό το ιστορικό σουβλατζίδικο που πρωτοάνοιξε το πολύ μακρινό 1955 βρίσκει πάντα τον τρόπο και τρυπώνει στις λίστες των καλύτερων σουβλατζίδικων της πρωτεύουσας κι αν σε καμία από αυτές δεν το πάρει το μάτι σου είναι λογικό να σε πιάσει μια κάποια Αγανάκτηση.

Το τιμημένο όνομά της έγινε σλόγκαν χάρη στην ανυπομονησία των Κορυδαλλιωτών για να δοκιμάσουν το πολυπαινεμένο μπιφτέκι του Κυρ Νίκου. Εδώ προσκυνούμε τη χάρη του μπιφτεκιού με την πεντανόστιμη γλυκοπικάντικη –και με μυστική συνταγή- σάλτσα, το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτα ένα από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου. Οι πίτες ξεκινούν από 3,30€.

Παναγιώτης 1970

Γρηγορίου Λαμπράκη 104, Κορυδαλλός, τηλ.: 210-56.22.355


Από το 1970 όταν κι άνοιξε για πρώτη φορά απέναντι από το γήπεδο της Προοδευτικής ο Παναγιώτης και μοσχομύρισε η γειτονιά, κρίνεται επιβεβλημένη η στάση στο σουβλατζίδικό του για να δοκιμάσεις τα εκλεκτά εδέσματά του. Τα τελευταία χρόνια οι επιλογές στον κατάλογο αυξήθηκαν για να καλύπτονται κι οι πιο περίεργοι της παρέας, οι οποίοι σίγουρα θα έχουν έναν καλό λόγο να πουν για τα ζουμερά καλαμάκια του. Αυτοί που ξέρουν ωστόσο κι είναι πιο σουβλακουποψιασμένοι, στήνονται αδιαμαρτύρητα στην ουρά του Παναγιώτη για το μπιφτέκι με τη «μυστηριωδούς προελεύσεως» σάλτσα του και το τζατζικάκι που είναι πιο απαλό κι από την καρδιά ενός μαρουλιού. Οι πίτες ξεκινούν από 3,30€.

Έντυ

Δημ. Καρακουλουξή 4, Νίκαια, τηλ.:21 0492 6117

Ο Έντυ έχει γράψει το δικό του, ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του σουβλακίου αυτού του τόπου αφού από το 1946 μέχρι και σήμερα κρατά Θερμοπύλες ετοιμάζοντας καθημερινά τις περίφημες σουβλακάρες του. Το χοιρινό ψαρονέφρι σε καλαμάκι ή τυλιχτό είναι must, όπως και το κεμπάπ ή πολίτικο σουτζούκι που βάζει φωτιά στον ουρανίσκο μας και πολύ καλά του κάνει. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο χειροποίητο μπιφτέκι του που συγκαταλέγεται στα καλύτερα της πιάτσας χάρη την αδιαπραγμάτευτη ποιότητά του. Τα τυλιχτά ξεκινούν από 3,20€.

Μπίλης

Προύσσης 22, τηλ.: 210 4916164

Κάθε φορά που περνάμε από τον Μπίλη τον χειροκροτούμε όρθιο γιατί επί 47 συναπτά έτη φτιάχνει χειροποίητο γύρο, αντιστεκόμενος στην προκάτ γυρόλαίλαπα που επελαύνει στη μεγάλη πλειοψηφία των σουβλατζίδικων της χώρας. Όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις εδώ γίνεται του τυλιχτού το κάγκελο με τους θαμώνες να κάνουν ουρά για ένα από δαύτα. Αν μας ρωτάς, το μυστικό είναι στο διαολεμένα νόστιμο πικάντικο κρεατάκι το οποίο αγκαλιάζει μια ελαφρώς λαδωμένη πιτούλα. Προσθέτεις κόκκινη σαλτσούλα, κρεμμύδι με μαϊντανό και τζατζικάκι κι είσαι έτοιμος. Χτύπα κι ένα μπιφτέκι ή μπριζολάκι σε πίτα και θα μας θυμηθείς. Οι τιμές στις πίτες από 3,40€.

Ο Μάκης

Παναγή Τσαλδάρη 262, τηλ.: 210 4927658

Ο Μάκης, γνωστός και ως Χαρίκλεια στους ντόπιους της περιοχής (η ονοματοδοσία προέκυψε από τους δύο πρώτους ιδιοκτήτες που άνοιξαν αυτό το σουβλατζίδικο το 1965 στη Νίκαια), παραμένει πιστός στην παράδοση, προσφέροντας λαχταριστό ντονέρ, νοστιμότατο χειροποίητο γύρο και τέλεια ψημένα καλαμάκια, διαθέσιμα σε κομμάτια, μερίδες και τυλιχτά. Στα τυλιχτά, οι πατάτες απουσιάζουν, αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν –ούτε εμάς φυσικά-, καθώς το κρέας είναι εξαιρετικής ποιότητας και γενναιόδωρα γεμίζει τις αφράτες πιτούλες του. Συνοδεύεται από ζουμερή ντομάτα, χοντροκομμένο κρεμμύδι και χειροποίητο τζατζίκι, που ολοκληρώνουν την σωστή, την ορθόδοξη εμπειρία της σουβλακοφαγίας. Οι πίτες κοστίζουν 3,80€.

Αιγυπτιακόν

Πέτρου Ράλλη 168, Νίκαια, τηλ.: 2104182920


Κάμερα σε εμάς τώρα, γιατί θα σου κάνουμε μαθήματα κεμπάπ ιστορίας. Στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, το σουβλάκι ξεκινάει επίσημα την ένδοξη ιστορία του όταν το 1924 ο Ισαάκ Μερακλίδης –είχε το όνομα, αλλά ευτυχώς είχε και τη χάρη- ήρθε στη Νίκαια και άνοιξε το πρώτο σουβλατζίδικο, το Αιγυπτιακόν. Το σουβλάκι του έχουν τιμήσει όλοι οι λαϊκοί αστέρες του ελληνικού πενταγράμμου μέχρι και ο Πελέ κατά τον αστικό θρύλο που επιβεβαιώνουν οι απόγονοι του πρώτου ιδιοκτήτη. Εδώ το κεμπάπ φτιάχνεται από πρόβειο κρέας κι αναπαύεται σε μια αφράτη πιτούλα, συνοδεία ντοματούλας. Όλα τους στα κάρβουνα όπως παλιά έχουν ένα φανατικό κοινό που πίνει νερό στο ιστορικό όνομα του Αιγυπτιακόν. Δυνατά και τα καλαμάκια, ενώ αν θες να αποδειχτείς έξτρα μερακλής ζήτα ένα τυλιχτό με παστουρμά. Οι πίτες ξεκινούν από 3,30€.

Το Κοχύλι

Αγίου Γεωργίου 82Α, Κορυδαλλός, 21 0495 4039

To πρώτο Κοχύλι άνοιξε το 1966 επί της οδού Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό, ωστόσο οι επόμενες γενιές το έμαθαν και το αγάπησαν στην Αγίου Γεωργίου όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να σερβίρει το καλύτερο καλαμάκι της πόλης. Η φήμη του ξεκίνησε κι επεκτάθηκε στόμα με στόμα χάρη στα XL τυλιχτά του, που έφεραν πλήθος κόσμου στο Κοχύλι για να δοκιμάσει την περίφημη πραμάτεια του. Ας επανέλθουμε ωστόσο στα καλαμάκια του (χοιρινό και κοτόπουλο) τα οποία είναι τελείως άλιπα, καλοψημένα και έξτρα ζουμερά αναγκάζοντάς σε να στοκάρεις μπόλικα σε κάθε παραγγελία καθώς ένα ποτέ δεν είναι αρκετό.

 

 

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v