Το Little Ginger σε καλεί για ινδικό στον Πειραιά και πώς να του αρνηθείς;

Κι αν είναι έθνικ το Little Ginger στο Πασαλιμάνι καθόλου μην το φοβάσαι αφού στα τραπεζάκια του θα δοκιμάσεις κάποιες από τις πιο νόστιμες ινδικές λιχουδιές της πόλης.

Το Little Ginger σε καλεί για ινδικό στον Πειραιά και πώς να του αρνηθείς;

Κάποτε, το πιο εξωτικό που μπορούσε να συναντήσει κανείς στα τραπέζια της Αθηναϊκής γαστρονομίας ήταν ένα κινέζικο μενού με τηγανητό ρύζι και γλυκόξινη σάλτσα. Σήμερα, η εικόνα αυτή μοιάζει σχεδόν γραφική. Η πόλη –κι ο Πειραιάς μαζί της– έχει ανοίξει το ουρανίσκο της στον κόσμο, κι ο κόσμος απαντά με αρώματα κάρυ, κύμινο, γκαράμ μασάλα και κάρδαμο.

Η έθνικ κουζίνα δεν είναι πια τάση. Είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από τις τρύπες στον τοίχο με φαλάφελ μέχρι τα ανεπιτήδευτα περουβιανά και τα βιετναμέζικα εστιατόρια που επελαύνουν, οι κουζίνες του κόσμου βρήκαν φωνή, χρώμα και κοινό. Αν όμως υπάρχει μια κουζίνα που κέρδισε την καρδιά της πόλης με τη θέρμη των καρυκευμάτων της, αυτή είναι η ινδική.

Και πώς να μην το κάνει; Η ινδική κουζίνα είναι εμπειρία – μια συμφωνία αρωμάτων και υφών που απευθύνεται ταυτόχρονα στον ουρανίσκο και τη μνήμη. Είναι street food με αξιοπρέπεια και τελετουργία με χιούμορ. Είναι οικεία και πικάντικη περιπέτεια. Και κυρίως, είναι προσβάσιμη: με λίγα ευρώ, μπορείς να φας πιάτα που μυρίζουν Δελχί, χωρίς να χρειάζεται να περάσεις από το αεροδρόμιο.

Σε αυτό το πνεύμα –και στο σωστό σημείο του χάρτη– έρχεται να προστεθεί το Little Ginger στο Πασαλιμάνι. Μικρό στο όνομα, αλλά μεγάλο σε χαρακτήρα, το μαγαζί αυτό δεν προσποιείται την αυθεντικότητα –την κατέχει. Και την παντρεύει με μία αβίαστη κοσμοπολίτικη αύρα, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ουσία των γεύσεων. Δεν είναι «ινδικό» για Instagram. Είναι ινδικό για να τρως και να σκουπίζεις με το naan μέχρι και την τελευταία σταγόνα.

Η ανάσα του Πειραιά μυρίζει θάλασσα –αλλά κάποιες φορές, μυρίζει και tikka masala. Κι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που συνέβησαν ποτέ στον γαστρονομικό του χάρτη. Εμείς ένα ήσυχο βράδυ του Απρίλη αφού κάναμε την απαραίτητη παραλιακή μας βόλτα, καταλήξαμε στο Little Ginger και με υψηλές προσδοκίες το ρίξαμε στην ανάγνωση του μενού. Είχαμε πάρει θέση στη γλυκύτατη εξωτερική μα θερμαινόμενη σάλα του η οποία γεμίζει με κόσμο χειμώνα, καλοκαίρι επομένως την κράτηση μην την φοβηθείς.

Στη θέα της ανοιχτής κουζίνας απέναντί μας ξεκινήσαμε τη γευστική μας δοκιμή με τις χειροποίητες τυροκουλούρες (7€) με γλυκόξινη σως κατόπιν σχετικής σύστασης από το πολύ ευγενικό προσωπικό του Little Ginger. Τραγανές, γλυκάλμυρες και πεντανόστιμες, αποτέλεσαν την ιδανική αρχή του γεύματός μας. Oι γλυκοπατάτες (7€) και η μους φέτας (5€) με μυρωδικά είναι τα άλλα δύο best seller από τον κατάλογο των ορεκτικών όμως ας μη γελιόμαστε ένας από τους βασικότερους λόγους για να επισκεφθείς το έθνικ εστιατόριο στο Πασαλιμάνι είναι τα υπέροχα naan rolls του. Στο μενού υπήρχαν αρκετές επιλογές που μας έβαλαν σε δίλημμα περί της επιλογής μας μιας και όλες τους φαίνονταν έξτρα λιμπιστικές.

Αποφασίσαμε να το πάμε ινδικά πατροπαράδοτα και να δοκιμάσουμε το Tikka Masala (7€) με τραγανή σαλάτα, ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και σως γιαουρτιού raita και δικαιωθήκαμε μιας και ήταν ένα από τα καλύτερα που είχαμε δοκιμάσει πρόσφατα, απόλυτα ισορροπημένο και ήπια πικάντικο για να μην μουτρώσουν ακόμα κι οι ιδιότροποι στο spiciness ουρανίσκοι. Η γήινη, πλούσια ζύμη συνάντησε το ζωηρό κάρυ, το ψημένο κοτόπουλο και κάπου ανάμεσα τρυπώνουν μαριναρισμένα λαχανικά, τραγανά κρεμμύδια, μυρωδικά και μια δροσερή σος που έδωσε το δικό της γευστικό στίγμα.

Για να κρατήσουμε κάπως τις ισορροπίες στη συνέχεια δοκιμάσαμε το Greek Suvlaki (6,5€) με ψιλοκομμένο χοιρινό μπριζολάκι , ντομάτα, κρεμμύδι, σως γιαουρτιού και πατάτες που ήταν μια πετυχημένη σύμπραξη των δύο αγαπημένων μας κουζινών. Όλη τη διαφορά αν μας ρωτάς την έκανε αυτός ο γευστικός κύλινδρος, που μοιάζει να εφευρέθηκε από κάποιον θεό των καρυκευμάτων με ένστικτο street food σε μεγαλούπολη των Ιμαλαΐων, είναι ό,τι πιο σοφά απλό έχει προσφέρει η ινδική κουζίνα στο πεινασμένο στομάχι του σύγχρονου ανθρώπου.

Έπειτα συνεχίσαμε με τα κυρίως πιάτα και το Tandoori Chicken Tikka (10,90€), με μαριναρισμένα κομμάτια κοτόπουλο σε πικάντικο μείγμα γιαουρτιού με μπαχαρικά, ψημένα σε Ινδικό φούρνο tandoori, με τηγανιτό ρύζι μπασμάτι και δροσερή raita σως γιαουρτιού. Πολύ ωραία ψημένο και αντίστοιχα ήπια spicy ήταν άλλο ένα σιγουράκι του μενού. Last but not least το λαχταριστό Βutter Chicken (10,90€) που κέρδισε στο νήμα τον τίτλο του πιο αγαπημένου πιάτου εξ’ όσων δοκιμάσαμε. Μαεστρικά μαγειρεμένο κι έξτρα πικάντικο θα σε κάνει να πεις χαλάλι για το μπόλικο νερό που θα πιείς μετά.

Για το γλυκό μεταφερθήκαμε νοητά από την Ινδία στο Ντουμπάι για χάρη του Pistachio Cheesecake (7,60€) με πραλίνα φιστικιού και τραγανό κανταΐφι μια γλυκιά αμαρτία που αξίζει μέχρι τελευταίας τις θερμίδες της.

Ο λογαριασμός για γεύμα με ποτήρι κρασί στα 20-25€ το άτομο.

 

Little Ginger

Άγγελου Μεταξά 13, τηλ.:21 1001 8999

Facebook

Instagram

Efood παραγγελίες

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v