Πού τρώμε τα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας;

Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται κι εμείς βρήκαμε αφορμή να δοκιμάσουμε ξανά τα πιο αφράτα και φρεσκοφουρνιστά εδέσματα της πόλης.

Πού τρώμε τα καλύτερα τσουρέκια της Αθήνας;

Εμείς εδώ έχουμε μάθει να τα λέμε νέτα, σκέτα και ξεκάθαρα κι αυτό θα πράξουμε ακόμη μια φορά.  Πάσχα χωρίς τσουρέκι υφίσταται κι όποιος το αρνηθεί του αξίζει να του πεις «ως εδώ και μη τσουρέκι» για να σωπάσει για πάντα. Καλό το αρνί, τα αυγά οι λαμπάδες και τα δώρα στα βαφτιστήρια, αλλά αυτή η φρεσκοφουρνιστή λιχουδιά που τερματίζει την απόλαυση σε λίγες μπουκιές, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Πιστοί στο μαστιχωτό κι αφράτο ραντεβού μας κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεχυθήκαμε στα καλύτερα και πιο φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για το τσουρέκι ημών το επιούσιον.

Μαξίμ

Τσακίρογλου 23 και Κοραή, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2109324603

Το Μαξίμ είναι ο τσουρεκό-ναός της Νέας Σμύρνης, με άπειρους πιστούς να θέλουν να γλυκοφιλήσουν τα χεράκια του κυρίου Κώστα, που εξασκεί την τέχνη του για περισσότερα 40 χρόνια. Εδώ, καθημερινά αποθεώνεται το κλασικό πολίτικο τσουρέκι που μοσχομυρίζει σε όλη την γειτονιά, ενώ οι μερακλήδες ας σπεύσουν για το λατρεμένο γεμιστό με φυστικόπαστα αυθεντικό τσουρέκι. Εξίσου υπέροχη κι η σοκολατένια εκδοχή του.

Βelle Vue

Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109344064

Αν ψάχνεις την «πατρίδα» του παραδοσιακού τσουρεκιού, τότε επίτρεψέ μας να σου μιλήσουμε για τη Νέα Σμύρνη, αφού πέρα από το Maxim, ούτε το Belle Vue γίνεται να λείψει από τη λίστα με τα καλύτερα τσουρέκια της πόλης. Από το 1975 κόσμος και κοσμάκης συρρέει στην Ελευθερίου Βενιζέλου για να προμηθευτεί ένα από τα πολυπαινεμένα τσουρέκια του Belle Vue, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση, εξαιρετικά αφράτα κι ιδιαίτερα μυρωδάτα. Ποτισμένα με κωνσταντινουπολίτικα αρώματα και τις καλύτερες φρέσκιες πρώτες ύλες, είναι η επιβεβλημένη ατασθαλία που επιτρέπουμε στον εαυτό μας ακόμη κι όταν ακολουθούμε αυστηρό πρόγραμμα διατροφής.

Α λα γκρεκ

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ.: 2110122071

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by α λα γκρεκ (@alagrek)

Το σωστό το τσουρέκι το Κρητικό το λένε γαλατερό αν δεν το ήξερες. Οι μύστες του είδους γνωστοί και ως τσουρεκολάγνοι -σου βάζουμε και στοίχημα αν χρειαστεί- το δοκιμάζουν στο Α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι το οποίο τιμά την παράδοση του είδους. Σε αυτό το αγαπημένo delicatessen meets boulangerie μέρος θα δοκιμάσεις και την πολωνική τσουρεκάτη εκδοχή που ονομάζεται babka κι είναι εξίσου συγκλονιστική είτε με πραλίνα φουντουκιού είτε με κρέμα ταχινιού και κανέλα.

Σταυρόπουλος

Γαμβέτα 4, τηλ.: 21 0384 7006

Το 1969 ο Ιωάννης Σταυρόπουλος ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με ένα μόνο όραμα και μια φιλοδοξία που δεν ήταν άλλη από την δημιουργία ενός αυθεντικού πολίτικου φούρνου.

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις της Πόλης μεταφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα σπίτια μας μέσα από τα μοναδικά πολίτικα τσουρέκια που ειδικά την περίοδο που Πάσχα δημιουργούν ουρές πολλών μέτρων επί της Γαμβέτα. Σε αυτό το αρτοποιείο σκέτη γλύκα θα βρεις αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι που μοσχοβολάει μαχλέπι και  μαστίχα, χειροποίητα τσουρεκάκια  γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα (κιφέλ) και το αλμυρό αρμένικο τσουρέκι που στέλνει διαιτολόγους στο ταμείο ανεργίας.

Πελίτ

Ρόδου 9 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, τηλ.: 210 8068 696

Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνεις ότι κι εδώ γίνεται του πολίτικου τσουρεκιού το καταβρόχθισμα. Αφράτο σαν πούπουλο και με τις μυρωδιές του βουτύρου, του μαχλεπιού και της μαστίχας να πλέκονται αριστουργηματικά το τσουρέκι του Πέλιτ, σε αναγκάζει να βρεθείς στο Μαρούσι γιατί ένα δεν είναι ποτέ αρκετό. Το αμύγδαλο φιλέ με το οποίο πασπαλίζεται αριστοτεχνικά από πάνω δίνει την τελική πινελιά ενώ το κόκκινο αβγό στη μέση είναι το σήμα κατατεθέν αυτών των ημερών. Νονέ/α λαμπάδα επιτρέπετα να ξεχάσεις, τσουρέκι από το Πέλιτ, ποτέ.

Lido

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ.:21 0751 6898

Τα τσουρέκια του Lido αποτελούν έναν από τους γαστρονομικούς και φρεσκοφουρνιστούς θρύλους της Αθήνας, καθώς από το 1967 όταν και πρωτοάνοιξε στο Παγκράτι το πολίτικο ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι η ερώτηση όλων των πελατών κι επισκεπτών του είναι μία και μόνο μία: «Βγάλατε τσουρέκι»; Μαστιχωτό κι έξτρα αφράτο με τις ίνες του να μοσχοβολάνε το τσουρέκι του Lido ακολουθεί κατά γράμμα και με περίσσιο μεράκι την πολίτικη συνταγή και πολύ καλά κάνει

Πέρα από την κλασική πολίτικη εκδοχή, επιβάλλεται να δοκιμάσεις κι αυτά που είναι γεμιστά με σοκολάτα ή κάστανο.

Bon bon fait maison

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ.: 21 0411 7999

Χρειάζεται να φτάσεις στον Πειραιά για να δεις και πάνω από όλα να γευτείς μια από τις πιο νόστιμες κι ιδιαίτερες τσουρεκάτες εκδοχές σε όλη την πρωτεύουσα. Ο λόγος για το Bon bon fait maison, μια πατισερί που τιμά το όνομά της εξελίσσοντας την τέχνη αλλά και τις συνταγές αγαπημένων γλυκών. Δώσε μας λίγο από τον χρόνο σου λοιπόν να σου μιλήσουμε για το τσουρέκι à la tropézienne με γέμιση βελούδινης κρέμας και μασκαρπόνε. Μόνο τυχαίο δεν είναι που οι περισσότεροι pastry chefs υποκλίνονται σε τούτη την ιδιοφυή παραλλαγή, στοκάροντας μπόλικα από δαύτα για να μην ξεμείνουν πασχαλιάτικα.

Τα Γιούλια

Μεσολογγίου 24, Νέα Ιωνία τηλ: 2102799766


Από το 1945, στα Γιούλια, η παράδοση ζυμώνεται καθημερινά με την ίδια φροντίδα και αγάπη που έδειχνε ο παππούς Βαγγέλης, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή που εμπνεύστηκε στην Πόλη. Το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι εδώ δεν είναι απλώς γλυκό – είναι τελετουργία. Ζυμώνεται αργά, με αγνές πρώτες ύλες, μοσχομυριστό μαχλέπι, φρέσκο βούτυρο και μπόλικο μεράκι, μέχρι να αποκτήσει αυτή τη χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή και το φίνο άρωμα που σαγηνεύει από την πρώτη μπουκιά.

Κάθε εκδοχή του είναι κι ένα μικρό ταξίδι στην παράδοση και τη γεύση: από το κλασικό τσουρέκι, μέχρι τις γεμιστές παραλλαγές του με πραλίνα φουντουκιού, βελούδινη κρέμα κάστανου ή αρωματικό γλυκό κεράσι. Και για τους λάτρεις της σοκολάτας, υπάρχουν εκδοχές με επικάλυψη γάλακτος, bitter ή λευκής σοκολάτας που λιώνουν στο στόμα και κάνουν τον ουρανίσκο σου να πανηγυρίζει. Στα Γιούλια, το τσουρέκι δεν είναι απλώς γλυκό – είναι υπόσχεση πως η παράδοση μπορεί να είναι πάντα νόστιμη και πάντα επίκαιρη.

Φούρνος Τάκης

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ.: 21 0923 0052

Στον ιστορικό Φούρνο Τάκης, στο Κουκάκι, η παράδοση μοσχοβολά από το 1971. Καθημερινά, ο φούρνος γεμίζει με το άρωμα των φρεσκοψημένων τσουρεκιών του, που αποτελούν σταθερή αξία για τους λάτρεις του είδους. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά –και στη βιτρίνα– έχει η λαμπριάτικη εκδοχή τους: ένα τσουρέκι φτιαγμένο με δυνατό αλεύρι, φυσική μαστίχα Χίου, αυθεντικό μαχλέπι και βούτυρο γάλακτος που χαρίζει πλούσια γεύση και αφράτη υφή. Το αποτέλεσμα; Ένα τσουρέκι αρωματικό, μαστιχωτό και ισορροπημένα γλυκό, ιδανικό για το πασχαλινό τραπέζι – ή για κάθε στιγμή που θέλεις κάτι ξεχωριστό με τον καφέ σου.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v