Μια δροσερή σαλάτα για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Η Αγάπη προτείνει να γιορτάσουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο με μια υπέροχη καλοκαιρινή σαλάτα.

Μια δροσερή σαλάτα για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου

Έφτασε και φέτος η μεγαλύτερη μέρα του έτους για το Βόρειο Ημισφαίριο, το Θερινό Ηλιοστάσιο, το οποίο, σύμφωνα με την επιστήμη της Αστρονομίας, είναι η πρώτη επίσημη μέρα του θέρους, σε αντίθεση με την 1η Ιουνίου της ημερολογιακής μέτρησης του χρόνου. Η μέρα θα διαρκέσει 15 ολόκληρες ώρες και 5 λεπτά και, όπως διαβάζω, ενώ συνήθως το Θερινό Ηλιοστάσιο πέφτει στις 21 Ιουνίου, φέτος έφτασε μια μέρα νωρίτερα, γεγονός σπάνιο, αφού από την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, το 1796, έχουν περάσει 228 χρόνια.

Για να δοξάσω τον ήλιο του καλοκαιριού έφτιαξα μια σαλάτα δροσερή, χρωματιστή και φωτεινή, ανάλαφρη και φίνα, μοσχοβολιστή στο φουλ. Καλό καλοκαίρι!

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & BURRATA

 

Αν και ταιριάζουν όλα τα φρούτα της εποχής, γι’ αυτή τη σαλάτα διάλεξα αυτά που σε λίγες μέρες δεν θα βρίσκουμε πια στην αγορά και που υπεραγαπώ: βερίκοκα, μαύρα κεράσια και πετροκέρασα. Συμπλήρωσα με κίτρινα ροδάκινα, αφού τα λευκόσαρκα δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα που έφτιαξα τη σαλάτα. Τα διαλέγουμε ώριμα αλλά σφιχτά. Σε ό,τι αφορά το τυρί, διάλεξα βουβαλίσια γνήσια Ιταλική burrata για την υπέροχη πλούσια κρέμα που κρύβει στο κέντρο της και την έξοχη αλμυρούτσικη γεύση της. Ταιριάζει και η mozzarella, αρκεί να είναι και αυτή γνήσια βουβαλίσια. Τα λιγοστά υλικά της σαλάτας αποζητούν πρώτης τάξεως προϊόντα. Εάν δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα τυριά, ή εάν προτιμάμε, διαλέγουμε μανούρι για τη φίνα υφάλμυρη γεύση του και τη βελούδινη υφή του.   

 

Πλένουμε καλά τα φρούτα, κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση, τα ροδάκινα σε κυδωνάτες φέτες και αφήνουμε τα κεράσια με τα κουκούτσια τους, εκτός κι αν θέλουμε να τα αφαιρέσουμε με το ειδικό εργαλείο. Τα βάζουμε σε μπολ. Ψιλοκόβουμε άφθονα φρέσκα βότανα: βασιλικό, δυόσμο και estragon και τα προσθέτουμε στα φρούτα. Φτιάχνουμε το dressing με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καλής ποιότητας ξύδι από λευκό ή κόκκινο κρασί ή το υπέροχα φίνο Ισπανικό Xérès, θαλασσινό αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τη σαλάτα για μία περίπου ώρα στο ψυγείο για να ανακατευτούν τα αρώματα και την αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 15΄-20΄ πριν να την φάμε, για να μην είναι παγωμένη. Την ίδια στιγμή βγάζουμε από το ψυγείο και το τυρί για να έρθει κι αυτό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

 

Στο μεταξύ καβουρδίζουμε ελαφρά λίγα φιστίκια Αιγίνης και τα χοντροκόβουμε (ταιριάζουν και οι κουκουναρόσποροι). Ανακατεύουμε άλλη μια φορά τα υλικά, στραγγίζουμε καλά τη burrata και με τα δάχτυλά μας την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια πάνω από το μπολ με τη σαλάτα, έτσι ώστε η κρέμα που κρύβει στο εσωτερικό της να χυθεί πάνω από τα φρούτα. Πασπαλίζουμε με τα φιστίκια, τρίβουμε λίγο ακόμη πιπέρι, περιχύνουμε με λίγες ακόμη σταγόνες ελαιολάδου και απολαμβάνουμε. Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι δροσερό ροζέ ή λευκό κρασί και νόστιμο ζυμωτό ψωμί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v