Η πρώτη σούπα του χρόνου
Οι ευχές της Αγάπης για τον νέο χρόνο περνάνε μέσα από μια υπέροχη σούπα!
Οι ευχές της Αγάπης για τον νέο χρόνο περνάνε μέσα από μια υπέροχη σούπα!
Η πρώτη σούπα του χρόνου είναι απαλή σαν χάδι, σαν φιλί, σαν ευχή. Είναι ζεστή σαν μαλακή κασμιρένια κουβερτούλα. Είναι όμορφη και γιορτινή σαν καλός οιωνός, σαν καλωσόρισμα. Είναι η πρώτη σούπα του χρόνου!
Καλή και τυχερή να είναι η νέα χρονιά φίλοι μου. Να έχουμε υγεία, χαρά και αφθονία, μπόλικα αποθέματα δυνάμεων και ευελιξία, καθαρό και εύστροφο μυαλό για να πορευτούμε όσο καλύτερα μπορούμε σε όποιον δρόμο βρεθεί μπροστά μας.
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ, ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ & ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ
Η πρώτη σούπα του χρόνου είναι λευκή, χειμωνιάτικη, κι ας μην μας έχει ακόμα καταδεχτεί ο χειμώνας. Είναι ελαφριά αλλά, συγχρόνως, πλούσια σε γεύση και σε αρώματα. Είναι ευεργετική για το στομάχι που έχει παραφορτωθεί αυτές τις μέρες. Είναι χορτοφαγική γιατί αρκετό κρέας φάγαμε, τόσο, που προσωπικά δεν θέλω να βάλω στο στόμα μου, ούτε καν να βλέπω μπροστά μου, για πολύ καιρό.
Για 6 άτομα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο και σοτάρουμε 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος). Το βοηθάμε με λίγο αλάτι, ενδεχομένως και ελάχιστο νερό, για να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε μία σελινόριζα κομμένη σε κύβους και μία μεγαλούτσικη μαραθόριζα (φινόκιο) κομμένη σε κύβους (κρατάμε τις φουντίτσες για το γαρνίρισμα) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε με άσπρο πιπέρι και προσθέτουμε ½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά (βλ. tips) . Προς το τέλος προσθέτουμε κι ένα μεγάλο πράσινο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους. Μόλις μαλακώσει και αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα είτε με το ραβδομπλέντερ είτε στο μεγάλο μπλέντερ (βλ. tips). Δοκιμάζουμε και, εάν χρειαστεί, διορθώνουμε τη γεύση. Τέλος, προσθέτουμε 100 ml κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε πιάτα και γαρνίρουμε με κόκκους ροζ πιπεριού και τις φουντίτσες από τη μαραθόριζα που κρατήσαμε.
Tips