Μια μακαρονάδα καλοκαιρινότερη των καλοκαιρινότερων κι η πιο απλή από τις απλές
Η Αγάπη ετοιμάζει στο πι και φι μια μακαρονάδα με σάλτσα ωμής ντομάτας που μυρίζει καλοκαίρι.
Η Αγάπη ετοιμάζει στο πι και φι μια μακαρονάδα με σάλτσα ωμής ντομάτας που μυρίζει καλοκαίρι.
Καλοκαιρινές μακαρονάδες υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές. Απλές μακαρονάδες υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές, επίσης. Αυτή που θα σας δείξω σήμερα είναι η δική μου πιο αγαπημένη. Αν και είναι κάτι που φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια χωρίς συνταγή, μόλις πρόσφατα ανακάλυψα πως υπάρχει συνταγή, με όνομα κι επώνυμο, υπάρχει και τόπος προέλευσης. Σιγά που οι Ιταλοί θα την άφηναν ορφανή!
Το φαγητό, λοιπόν, αφορά μακαρονάδα με ωμές ντομάτες που μαρινάρονται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αρωματίζονται με βασιλικό και σκόρδο. Ονομάζεται alla crudaiola, από τη λέξη crudo που σημαίνει ωμός και κατάγεται από το Μπάρι της Απουλίας. Από τη μέρα που ανακάλυψα την επίσημη ύπαρξή της μπήκα σε πάμπολλα Ιταλικά sites για να δω πώς ακριβώς την κάνουν. Μαντέψτε: οι παραλλαγές της είναι δεκάδες. Άλλοτε την παρουσιάζουν ως σαλάτα με κρύα και τα δύο της στοιχεία (τα ζυμαρικά και τις ντομάτες), ενώ εγώ την φτιάχνω σαν μακαρονάδα όπου ναι μεν οι ντομάτες είναι κρύες, αλλά τα ζυμαρικά είναι καυτά. Άλλοτε της βάζουν τυρί, κάποιοι άλλοι προσθέτουν περισσότερα υλικά, άλλοι την κάνουν με κοντά ζυμαρικά, ενώ άλλοι την προτιμούν με μακριά, σαν τα spaghetti. Εν ολίγοις, άκρη, ουσιαστικά, δεν έβγαλα αλλά καθόλου δεν με πειράζει, αφού εγώ θα σας περιγράψω πώς ακριβώς την φαντάστηκα αρχικά και πώς την φτιάχνω έκτοτε. Για τις διάφορες παραλλαγές της ανατρέξτε στα tips.
SPAGHETTINI ALLA CRUDAIOLA (ΣΠΑΓΓΕΤΙΝΗ ΜΕ ΩΜΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ)
Για 4 άτομα
Πλένουμε 4 ώριμες, σφιχτές ντομάτες και χαράζουμε το κάτω μέρος τους σε σχήμα σταυρού. Τις βουτάμε για ελάχιστα λεπτά σε βραστό νερό και μόλις δούμε ότι η φλούδα αρχίσει να αποκολλάται από τη σάρκα τις βάζουμε γρήγορα σε σουρωτήρι και τις κρυώνουμε με άφθονο κρύο νερό κάτω από τη βρύση (ή τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και τις σουρώνουμε μετά). Έτσι αφαιρούμε πανεύκολα τις φλούδες. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση κι αν έχουν πολλά σπόρια, αφαιρούμε τα περισσότερα από αυτά (εγώ αφήνω αρκετά γιατί μου αρέσουν) και κατόπιν σε μικρούς κύβους. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο αργότερα θα μπουν και τα ζυμαρικά. Τις αλατίζουμε, τις πιπερώνουμε και, προαιρετικά, προσθέτουμε κάτι καυτερό π.χ. μπούκοβο ή chili (ένα τσικ μόνο χρειάζεται). Ξεφλουδίζουμε δύο μεγαλούτσικες σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε στο μπολ με τις ντομάτες. Προσθέτουμε μπόλικο φρέσκο βασιλικό (βλ. tips) και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε αρκετά γενναιόδωρη ποσότητα. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα (όσο περισσότερη ώρα, τόσο το καλύτερο: εγώ τις αφήνω να μαριναριστούν για ένα τρίωρο). Για να μην είναι πολύ παγωμένες την ώρα που θα τις χρειαστούμε, τις βγάζουμε από το ψυγείο τη στιγμή που θα βάλουμε στη φωτιά την κατσαρόλα με το νερό για να βράσουν τα ζυμαρικά. Αφαιρούμε το σκόρδο (βλ. tips).
Βράζουμε al dente 500 γρ. spaghettini (βλ. tips) σε άφθονο αλατισμένο νερό και με μια πιρούνα τα μεταφέρουμε στο μπολ με τις ντομάτες, παίρνοντας και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως. Buon appetito!
Tips
Κι αφού ανεβάσαμε τη συνταγή και στο TikTok, δείτε και το βίντεο.
@in2life_gr Η μακαρονάδα alla crudaiola θα γίνει το νέο αγαπημένο σου καλοκαιρινό φαγητό 😍🤤 #makaronada #foodie #foodtok #recipe #fyp #greektiktok ♬ Italian dance music style BGM(888630) - 2strings