Εκλεκτικές συγγένειες ή το μπριάμ της Προβηγκίας
Έχουν και τα φαγητά εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ τους και η σημερινή συνταγή της Γαλλικής εκδοχής του μπριάμ το αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας.
Έχουν και τα φαγητά εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ τους και η σημερινή συνταγή της Γαλλικής εκδοχής του μπριάμ το αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας.
Έχοντας στο μυαλό τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ του μπριάμ και του τουρλού, αλλά και των αντίστοιχων καλοκαιρινών φαγητών του νότου της Γαλλίας, του tian και του ratatouille, το πρώτο που σκέφτηκα είναι οι εκλεκτικές μεταξύ τους συγγένειες. Όρος της επιστήμης της Χημείας, οι εκλεκτικές συγγένειες αφορούν τους δεσμούς μεταξύ διαφορετικών χημικών στοιχείων και την αντίδρασή τους κάτω από διαφορετικές συνθήκες και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επειδή όμως με τη Χημεία αλλά και με άπασες τις θετικές επιστήμες δεν με συνδέει ουδεμία συγγένεια, εκλεκτική ή μη, κοινώς είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως, λοξοδρομώ προς τη Λογοτεχνία και συγκεκριμένα στον Goethe ο οποίος, έχοντας δανειστεί τον χημικό όρο και έχοντάς τον χρησιμοποιήσει ως μεταφορά για τη συνθήκη του γάμου, έγραψε ένα από τα αριστουργήματά του, το ομώνυμο μυθιστόρημα, όπου αντιπαλεύουν το αίσθημα της ευθύνης με το πάθος. Υπάρχει νικητής σε αυτή την αέναη πάλη και τι νίκη θα ήταν αυτή; Οι απαντήσεις στο βιβλίο.
Από τη Χημεία στη Λογοτεχνία κι από εκεί στη Μαγειρική, τα τέσσερα φαγητά που έγραψα στην αρχή αυτού του άρθρου είναι ο ορισμός της εκλεκτικής συγγένειας. Έχουν ομοιότητες, έχουν και διαφορές μα τελικά τα ενώνει το Μεσογειακό καλοκαίρι, τα υπέροχα λαχανικά του και τα μεθυστικά του αρώματα. Αν η κυριότερη διαφορά μεταξύ του μπριάμ και το τουρλού είναι η μέθοδος μαγειρέματος (το μπριάμ είναι φαγητό του φούρνου, ενώ το τουρλού της κατσαρόλας), το tian και το ratatouille διαφέρουν κυρίως ως προς την πιπεριά: το μεν tian δεν έχει πιπεριά, στο δε ratatouille είναι απαραίτητη. Βεβαίως, υπάρχουν δεκάδες άλλες διαφορές, όπως π.χ. το κόψιμο σε λεπτές φέτες απαραιτήτως των λαχανικών του tian και συχνά, αν και όχι πάντα, το κόψιμο σε κομμάτια των λαχανικών του ratatouille. Στην πλέον παραδοσιακή μορφή, τα λαχανικά του ratatouille μαγειρεύονται ξεχωριστά (έτσι γίνεται και ένα άλλο μυθικό φαγητό που έχει και αυτό εκλεκτική συγγένεια με τα άλλα, η caponata από τη Σικελία) και μόνο προς το τέλος ενώνονται και μαγειρεύονται για λίγο μόνο μαζί σε σάλτσα ντομάτας η οποία και αυτή ετοιμάζεται χώρια. Και από τα δύο Γαλλικά φαγητά, αλλά και από την caponata, σε αντίθεση με τα δικά μας, απουσιάζουν οι πατάτες, ενώ η ντομάτα άλλοτε μπαίνει τριμμένη κι άλλοτε σε φέτες. Έχουν, επίσης, πολλά βότανα, ενώ στα δικά μας υπάρχει μόνο μαϊντανός, τουλάχιστον στις παλιές παραδοσιακές συνταγές, γιατί προς μεγάλη μου χαρά έχω πρόσφατα συναντήσει και κάποιες που χρησιμοποιούν κι άλλα μυρωδικά, όπως βασιλικό και δυόσμο.
Αυτό που δίνει στο tian το μισό του όνομά είναι το ομώνυμο πήλινο στρογγυλό σκεύος στο οποίο παραδοσιακά ψήνεται. Μαντεύετε την προέλευση της λέξης tian; Είναι η αρχαία λέξη τήγανον/τάγηνον, το σκεύος δηλαδή που ονομάζεται σήμερα τηγάνι. Άπειρες οι εκλεκτικές συγγένειες! Το άλλο μισό όνομα του φαγητού δηλώνει την εντοπιότητα, δηλ. την Προβηγκία, εξ ου ο όρος à la provençale. Και όπως συμβαίνει με όλα τα φαγητά, έχει κι αυτό τα μυστικά του. Ακόμα περισσότερο που πρόκειται για φαγητό από αυτά που ονομάζουμε απλά, γιατί τα λίγα και εκλεκτά υλικά αναδεικνύονται μέσα από το σωστό κόψιμο, το σωστό μαγείρεμα και γενικά τη σωστή διαχείριση και τον σεβασμό που τους οφείλει ο μάγειρας. Απλό, απλούστατο το σημερινό φαγητό μα τόσο νόστιμο, όσο δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Φαγητό του ήλιου και του καλοκαιριού, της παρέας. Φαγητό δοξαστικό.
ΤΟ ΜΠΡΙΑΜ ΤΗΣ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΣ (TIAN DE LÉGUMES À LA PROVENÇALE)
Για 2 άτομα ως κυρίως φαγητό.
Ψιλοκόβουμε 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά σε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και 2 κλωνάρια θυμάρι, βοηθώντας τα με λίγο αλάτι για να αποβάλουν τα υγρά τους, να μαλακώσουν και να αχνιστούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από την φωτιά, πετάμε τα βότανα και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.
Κόβουμε σε λεπτές και όσο το δυνατόν ισομεγέθεις φέτες 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, 2 μελιτζάνες τσακώνικες, 2 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια και 4-5 ντομάτες (βλ. tips). Αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε μία σκελίδα σκόρδου στη μέση και με την κομμένη πλευρά τρίβουμε τον πάτο ενός μικρού πήλινου σκεύους, κατά προτίμηση στρογγυλού, διαμέτρου περίπου 23 εκ. (βλ. tips). Στρώνουμε στον πάτο τα αχνισμένα κρεμμύδια και από πάνω αρχίζουμε να τοποθετούμε τις φέτες των λαχανικών σφιχτά, σχεδόν κάθετα και λίγο λοξά, ως εξής : εναλλάσσουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, αλλά βάζουμε από μία φέτα ντομάτας μετά από κάθε λαχανικό, δηλ. 1 φέτα μελιτζάνας φλάσκας, 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα μελιτζάνας τσακώνικης, 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού, 1 φέτα ντομάτας κ.ο.κ. Περιχύνουμε με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια δενδρολίβανου και θυμαριού. Σκεπάζουμε σφιχτά το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160Ο C για περίπου 75’. Ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε το ψήσιμο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει χρώμα και να μελώσει. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να καψαλιστεί ελαφρά το μέρος των λαχανικών που εξέχει. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα αφού χλιάνει, πασπαλίζουμε με φυλλαράκια βασιλικού και ραντίζουμε με λίγες ακόμα σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Tips