Τα αμπελοφάσουλα πάνε εξωτικό ταξίδι
Η Αγάπη μάς δείχνει μια συνταγή για αλλιώτικα αμπελοφάσουλα με άρωμα Ινδίας και μας κάνει πολύ χαρούμενους!
Η Αγάπη μάς δείχνει μια συνταγή για αλλιώτικα αμπελοφάσουλα με άρωμα Ινδίας και μας κάνει πολύ χαρούμενους!
Σας αρέσουν τα αμπελοφάσουλα; Εγώ τρελαίνομαι για χάρη τους. Μαζί με την αλμύρα είναι τα δύο πιο αγαπημένα μου ζαρζαβατικά αυτής της εποχής. Τα κάνω σαλάτα μόνα τους, τα βάζω και σαν πρόσθετο υλικό σε πολλών ειδών καλοκαιρινές σαλάτες, π.χ. τονοσαλάτες, σαλάτες με ζυμαρικά ή ρύζι, με κοτόπουλο, με αυγά, κ.λπ. Τα βάζω σε ομελέτες, τα κάνω τσιγαριαστά, τα μαγειρεύω με κρέας κοκκινιστό και γενικά τους δίνω και καταλαβαίνουν. Είναι και πιο εύκολα στο καθάρισμα από τα άλλα φασολάκια γιατί δεν έχουν ίνες, κοινώς, έχουν πολλά ατού.
Τις προάλλες είπα να τους αλλάξω λίγο ρότα και να τα πάω ένα ταξίδι προς την Ινδία. Πολύ το ευχαριστήθηκαν το εξωτικό ταξίδι τα αμπελοφάσουλα, το ίδιο κι εγώ κι ακόμη πιο πολύ ο σύζυγός μου που έχει την Ινδική κουζίνα σχεδόν στο DNA του, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα, όπου έτρωγε ινδικά φαγητά από τα γεννοφάσκια του, σχεδόν. Βλέπετε, υπάρχουν πολλοί Ινδοί στην Κένυα και γενικά στην Αφρική και το κάρυ (αυτό που, τέλος πάντων, εμείς στην Ευρώπη ονομάζουμε κάρυ) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας της χώρας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλύσω το θέμα κάρυ για να συνεννοηθούμε καλύτερα. Το βάζω στη λίστα με τα προσεχώς. Προς το παρόν, σας δίνω τη συνταγή για το τέλειο προχθεσινό εξωτικό φαγητό με τα αμπελοφάσουλα και σας παροτρύνω να το φτιάξετε. Είναι και πανεύκολο αλλά και γρήγορο. Για το υγιεινό του πράγματος, δεν το συζητάμε καν. Ιδού, λοιπόν.
ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ ΜΕ GINGER, ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΣΙΟΥΣ
Για 4 άτομα ως κυρίως φαγητό.
Κόβουμε 600 γρ. αμπελοφάσουλα σε κοντύτερα κομμάτια (ίσα περίπου με το μεσαίο μας δάχτυλο), αφού αφαιρέσουμε τις δύο άκρες (βλ. tips) και τα πλένουμε. Τα ζεματάμε σε άφθονο και καλά αλατισμένο βραστό νερό για λίγα λεπτά μέχρι ίσα ίσα να μαλακώσουν, ή όσο εμείς τα προτιμάμε, υπολογίζοντας, συγχρόνως, ότι θα μαγειρευτούν αργότερα για λίγο ακόμη. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βαπτίζουμε σε μπολ που το έχουμε γεμίσει με κρύο νερό και παγάκια. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει ο βρασμός και τα φασόλια κρατάνε το ζωντανό πράσινο χρώμα τους.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλύψει τον πάτο του σκεύους (βλ. tips) και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το βοηθάμε να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό. Έτσι αχνίζεται χωρίς τον κίνδυνο να καεί. Μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε 1-2 φρέσκες πιπερίτσες τσίλι πολύ ψιλοκομμένες (με, χωρίς ή λίγα από τα σπόρια τους αναλόγως του πόσο μας αρέσουν τα καυτερά) ή λίγο μπούκοβο εάν δεν έχουμε, 1 σκ. σκόρδου πολύ ψιλοκομμένη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο, 1 μεγαλούτσικο, τουλάχιστον ίσο με το μεγάλο μας δάχτυλο, κομμάτι ginger πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη, 1 μικρότερο κομμάτι νωπού κουρκουμά πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη (βλ. tips) και 2 κ.γλ. σιναπόσπορους. Μαγειρεύουμε για λίγο ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά, προσθέτοντας σταδιακά ελάχιστο νερό για να μην καούν. Τέλος, προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και 2 χούφτες χοντροκομμένα κάσιους (βλ. tips), ανακατεύουμε και απομακρύνουμε από την φωτιά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, εάν χρειαστεί, το αλάτι (βλ. tips).
Σερβίρουμε σε μπολ με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή/και βασιλικό, μία φέτα μοσχολέμονο (lime) και συνοδεύουμε με ρύζι basmati ή jasmine.
Tips