Επιστολή διαμαρτυρίας προς την άνοιξη και μία συνταγή
Η Αγάπη, αφού στο όνομα όλων μας, εγκαλέσει την άνοιξη και της ζητήσει να επανέλθει, φτιάχνει μία σούπα με αγκινάρες που τρώγεται και ζεστή και κρύα.
Η Αγάπη, αφού στο όνομα όλων μας, εγκαλέσει την άνοιξη και της ζητήσει να επανέλθει, φτιάχνει μία σούπα με αγκινάρες που τρώγεται και ζεστή και κρύα.
Φιλτάτη άνοιξη καλημέρα σας,
Σας γράφω σήμερα αφού έχω κάνει υπομονή τόσον καιρό, εγώ και άπαντες οι συμπατριώτες μου, κι αφού έχω πασχίσει να σας δελεάσω με τόσο γλυκό τρόπο, αλλά εις μάτην. Προσπαθώ να βρω τους λόγους για τους οποίους μας έχετε εγκαταλείψει τόσο άσπλαχνα και δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν. Μήπως σας πείραξε κανείς; Μήπως σας υποτίμησε; Μήπως αισθανθήκατε προσβεβλημένη ή παραγκωνισμένη από τον φετινό ήπιο χειμώνα και θεωρήσατε ότι σας έκλεψε τη θέση; Κι αν ναι, εμείς τι φταίμε; Τι φταίμε που κοντεύει Ιούνιος και ακόμα κυκλοφορούμε με μπότες και κασκόλ και αναγκαζόμαστε να ανάβουμε το καλοριφέρ τα βράδια; Δεν μας λυπάστε που πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά; Τι φταίνε οι φίλοι μας οι εστιάτορες που ακόμα ανάβουν τις εξωτερικές σόμπες και δεν μπορούν να ανοίξουν τις ταράτσες και τις αυλές τους; Τι φταίνε οι ιδιοκτήτες των θερινών σινεμά; Δεν μας λυπάστε που ακόμα και την Πρωτομαγιά κλειστήκαμε μέσα; Δεν το περιμέναμε αυτό από εσάς και η απογοήτευσή μας γυρνάει επικίνδυνα σε θυμό.
Με την παρούσα επιστολή σας παρακαλώ θερμά να επανεξετάσετε το θέμα από όλες τις πλευρές και να συμμορφωθείτε επιστρέφοντας κοντά μας το συντομότερο δυνατόν.
Με εκτίμηση,
Αγάπη Μαργετίδη
Αυτά είχα να πω στην ακριβοθώρητη άνοιξη κι επειδή κανένας μας δεν γνωρίζει εάν θα δούμε κάποια καλυτέρευση του καιρού τις επόμενες μέρες, σκέφτηκα κι έφτιαξα μια σούπα η οποία τρώγεται είτε ζεστή είτε δροσερή. Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλα μονοπάτια! Το κύριο υλικό της σούπας είναι οι πολυαγαπημένες αγκινάρες με το υπέροχα φίνο άρωμά τους και το συνοδευτικό της είναι γαρίδες μαρινάτες οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα, αποτελούν, όμως και αυτόνομο μεζέ για τα ουζάκια και τα τσίπουρα στις βεράντες και τους κήπους, όπως μου έγραψε ένας φίλος που είδε την φωτογραφία που είχα αναρτήσει χθες. Αυτό, βέβαια, εάν και όταν ο καιρός ξανάρθει στα σύγκαλά του. Μέχρι τότε, υπομονή.
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΑΡΙΝΑΤΕΣ
Για 6 άτομα.
Για τις γαρίδες
Ιδανικά τις φτιάχνουμε μία ή δύο ημέρες πριν για να αρωματιστούν από τα υλικά της μαρινάδας. Είτε έχουμε φρέσκες γαρίδες είτε κατεψυγμένες, τις βράζουμε πάντα με τα κελύφη και τα κεφάλια και μετά τις καθαρίζουμε. Αποφεύγουμε να αγοράσουμε καθαρισμένες και προβρασμένες γαρίδες γιατί είναι παντελώς άγευστες, ενώ η υφή τους δεν είναι καθόλου ελκυστική. Εάν είναι κατεψυγμένες δεν χρειάζονται απόψυξη. Αφού τις βράσουμε για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό μέχρι ίσα να αλλάξουν χρώμα (προσοχή να μην παραβράσουν γιατί γίνονται σκληρές), τις αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κελύφη αφήνοντας προαιρετικά την ουρά (οι λόγοι είναι περισσότερο αισθητικής παρά ουσίας). Mε μια οδοντογλυφίδα απομακρύνουμε το έντερο κατά μήκος της ράχης τους. Τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας: κόκκους διαφόρων ειδών πιπεριού, σπόρους κόλιανδρου ή μάραθου ή και από τους δύο ελαφρά κοπανισμένους, κάτι καυτερό όπως μπούκοβο ή φρέσκες πιπερίτσες chili, ξερό κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα, σκόρδο και φρέσκο ginger κομμένα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια σαν σπίρτα, ξύσμα, χυμό και πολύ λεπτοκομμένες φέτες λεμονιού και ένα ή δύο φρέσκα βότανα όπως μάραθο, άνηθο, σχινόπρασο, κόλιανδρο. Ανακατεύουμε, βάζουμε σε βάζο και καλύπτουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Διατηρούνται στο ψυγείο 4-5 μέρες.
Για τη σούπα
Καθαρίζουμε 6 αγκινάρες και κρατάμε τις καρδιές και το τρυφερό μέρος των κοτσανιών. Κόβουμε τις καρδιές στα τέσσερα και τις βαπτίζουμε σε μπολ με νερό και λεμόνια για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε 1 μεγάλη πατάτα σε κομμάτια, 1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες και ένα κομμάτι φρέσκο ginger ίσο με το μεγάλο μας δάχτυλο, κομμένο σε λεπτές φέτες. Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο και αχνίζουμε τα λαχανικά ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών ή με νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο. Πολτοποιούμε, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού κατά βούληση και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, το αλατοπίπερο. Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή σε ποτήρια και γαρνίρουμε με μία ή δύο γαρίδες. Αν κάνει ψύχρα όπως σήμερα θα απολαύσουμε τη σούπα ζεστή αλλά όχι καυτή. Όταν με το καλό φτιάξει ο καιρός, αμήν και πότε, θα την χαρούμε κρύα αλλά όχι παγωμένη.
Tips