Εξωτική Σαρακοστή Μέρος Τέταρτο: Επιδόρπια
Η Αγάπη κλείνει το αφιέρωμα "Εξωτική Σαρακοστή" επιστρατεύοντας φρούτα, μπαχαρικά και βότανα για να φτιάξει τέσσερα αναπάντεχα, πανάλαφρα και πολύ όμορφα εξωτικά επιδόρπια.
Η Αγάπη κλείνει το αφιέρωμα "Εξωτική Σαρακοστή" επιστρατεύοντας φρούτα, μπαχαρικά και βότανα για να φτιάξει τέσσερα αναπάντεχα, πανάλαφρα και πολύ όμορφα εξωτικά επιδόρπια.
Για το γλυκό τέλος του κεφαλαίου της εξωτικής Σαρακοστής τον πρώτο λόγο έχουν τα φρούτα τα οποία μεταμορφώνονται σε τέσσερα πανάλαφρα επιδόρπια που χαιρόμαστε πρώτα πρώτα με τα μάτια. Οι ατέλειωτοι συνδυασμοί των μπαχαρικών και των βοτάνων, όπως αυτοί που σας δείχνω, δίνουν κάθε φορά διαφορετικά αρώματα, άλλοτε ζεστά, άλλοτε πικάντικα και ποτέ μα ποτέ βαρετά.
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΓΚΟ & ΜΥΡΤΙΛΑ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΤΖΙΝΖΕΡ/ΛΑΙΜ
Δύο φρούτα, το ένα πιο γλυκό και το άλλο πιο όξινο, λούζονται με το ελαφρύ αρωματικό σιρόπι και η μέντα φέρνει το καλοκαίρι λίγο πιο κοντά.
Φτιάχνουμε ένα σιρόπι φέρνοντας σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια φωτιά, ½ φλ. τσ. νερό και ½ φλ. τσ. ζάχαρη, προσθέτοντας ξύσμα από 1 και τον χυμό από 2 limes, καθώς και ένα μεγαλούτσικο κομμάτι ginger κομμένο σε ροδέλες (δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσουμε). Σιγοβράζουμε για 10’ περίπου, έως ότου το σιρόπι πήξει λίγο και αφήνουμε στην άκρη για 30’ για να αρωματιστεί. Σουρώνουμε. Κόβουμε 2 μεγάλα μάνγκο και τα βάζουμε σε μπωλ με 2 κουτάκια μύρτιλα (blueberries), μαζί και μπόλικα φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου. Προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Tips
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΤΣΙΛΙ
Φρουτοσαλάτα με τσίλι έχετε ξαναφάει; Ιδού η ευκαιρία!
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε φρούτα της εποχής και του γούστου μας. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 φλ. τσ. νερό, 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 κομμάτι φρέσκο ginger (ίσο περίπου με το μικρό μας δάχτυλο) κομμένο σε λεπτές φέτες και 1 ψιλοκομμένη φρέσκια πιπερίτσα chili, αφήνοντας προαιρετικά λίγα σπόρια που θα εντείνουν την καυτερή γεύση (σε καμία περίπτωση όμως δεν τα αφήνουμε όλα, γιατί τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καυτερό και θα σκεπάσει τα υπόλοιπα αρώματα). Φέρνουμε σε βρασμό, κατεβάζουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και σιγοβράζουμε για περίπου 15΄. Περνάμε το σιρόπι από λεπτή σήτα για να απομακρύνουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε τον χυμό από ½ μοσχολέμονο (lime). Βγάζουμε το μπολ με τα φρούτα από το ψυγείο, προσθέτουμε το σιρόπι και κόβουμε σε λεπτές κορδέλες λίγα φύλλα βασιλικού και estragon. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε πάλι στο ψυγείο για λίγη ώρα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε, εάν θέλουμε και εφόσον δεν νηστεύουμε, με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Tips
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΜΕΛΙ & ΡΟΔΟΝΕΡΟ
Τα υπέροχα ξινούτσικα εσπεριδοειδή της εποχής παίρνουν γλύκα και αρώματα από την Ανατολή σε μια φρουτοσαλάτα όνειρο.
Φωτό: Μόνικα Κρητικού
Καθαρίζουμε επιμελώς από τις φλούδες και την άσπρη μεμβράνη πορτοκάλια (κοινά και σαγκουΐνια) και γκρέιπφρουτ και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, φροντίζοντας να συλλέξουμε τον χυμό που αφήνουν στο καθάρισμα και στο κόψιμο. Βάζουμε τα φρούτα σε μπολ και τον χυμό που συλλέξαμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, συμπληρώνουμε με τον χυμό από ένα ακόμη πορτοκάλι και μισό γκρέιπφρουτ, προσθέτουμε 1 γεμάτη κ.σ. μέλι (πιο πολύ ταιριάζει το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς αλλά και άλλων ανθέων), 1 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 ξύλο κανέλας και 3 καρφάκια γαρύφαλλου και φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό. Βράζουμε μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρά και εκτός φωτιάς προσθέτουμε 1 κ.γλ. ροδόνερο. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Το καλύτερο ροδόνερο έρχεται από τον Λίβανο. Θα το βρείτε σε μπαχαράδικα και ντελικατέσεν. Ανακατεύουμε τα φρούτα με το σιρόπι και σερβίρουμε την φρουτοσαλάτα, αφού την πασπαλίσουμε με χοντροκομμένα και ελαφρά καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και βρώσιμα ροδοπέταλα (αποξηραμένα ή φρέσκα).
ΓΡΑΝΙΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙ
Οι φράουλες και το πιπέρι κάνουν ένα πολύ ταιριαστό ζευγάρι. Ποιος θα το πίστευε;
Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια φωτιά 150 ml νερό με 50 γρ. μέλι και λίγο φρεσκοτριμμένο και σχετικά χοντροκομμένο στον μύλο μαύρο πιπέρι: Ταιριάζουν πολλά είδη πιπεριού, από το μαύρο μέχρι το Σιτσουάν και το ροζ, ενώ το πιο σημαντικό για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα είναι το πιπέρι να είναι σε κόκκους και όχι έτοιμο τριμμένο. Πέντε έως έξι γύροι στον μύλο αρκούν για να καταλαβαίνουμε το άρωμα του πιπεριού στη γρανίτα, χωρίς να υπερισχύει. Όπως συνιστώ πάντα, δοκιμάζουμε για να φέρουμε τη γεύση εκεί που θέλουμε. Σιγοβράζουμε για περίπου 10΄, μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρώς. Απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε 5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου (ταιριάζουν και πολλά άλλα βότανα, όπως η λουΐζα, ο βασιλικός και το εστραγκόν). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και να αρωματιστεί από τον δυόσμο. Στο μεταξύ πλένουμε και καθαρίζουμε 500 γρ. φράουλες. Κρατάμε μερικές και πολτοποιούμε τις υπόλοιπες με το σιρόπι, αφού το περάσουμε από σήτα για να απομακρύνουμε τον δυόσμο. Βάζουμε τον πολτό σε δοχείο αποθήκευσης, μεταλλικό κατά προτίμηση, μεγέθους τέτοιου, ώστε ο πολτός να έχει πάχος 2-3 πόντους : όσο πιο λεπτό είναι, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμη η γρανίτα. Βάζουμε στην κατάψυξη και ανά δύο ώρες ξύνουμε τον πολτό με ένα πιρούνι για να σχηματιστούν σταδιακά κρύσταλλοι. Ανάλογα με τη δύναμη του καταψύκτη και το πάχος του πολτού μέσα στο δοχείο, θα χρειαστεί να επαναλάβουμε την εργασία 3 ή 4 φορές. Σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια και συνοδεύουμε με τις φράουλες που κρατήσαμε και άλλα κόκκινα φρούτα (σμέουρα, μούρα, βατόμουρα, φραγκοστάφυλα, μύρτιλα, κλπ.).