Μακαρονάδα που μοσχοβολάει... σπανακόπιτα
Η Αγάπη μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε μια μακαρονάδα φούρνου σαν σπανακόπιτα και την ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό!
Η Αγάπη μάς δείχνει πώς να φτιάξουμε μια μακαρονάδα φούρνου σαν σπανακόπιτα και την ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό!
Τι έμπνευση κι αυτή! Εκ του αποτελέσματος, εξαιρετική. Και επειδή είμαι φιλαλήθης, θα σας πω πως δεν ήταν δική μου αλλά κάπου την ψάρεψα από το διαδίκτυο. Βεβαίως, επειδή η συνταγή ήταν ξένης προέλευσης και μάλιστα αμερικάνικης, μόνο στο σπανάκι και στον άνηθο θύμιζε σπανακόπιτα, ενώ κατά τα άλλα είχε σκόρδο (για όνομα!), τυρί κρέμα (μπλιαχ), πλαστική μοτσαρέλα (μπλιαχ και πάλι) κι ελάχιστη φέτα για το ξεκάρφωμα. Παρόλα αυτά, η κεντρική ιδέα μού έκανε κλικ και αποφάσισα να την φέρω στα -ελληνικά- μέτρα μου.
Ιδού λοιπόν, κυρίες και κύριοι, η μακαρονάδα-σπανακόπιτα, κατά το δύο σ’ ένα και νοικοκυρεμένα! Έχει σαφώς λιγότερο κόπο και λάτρα από μία πίτα, αφού δεν χρειάζεται να λαδώσουμε ή να βουτυρώσουμε ένα ένα τα φύλλα, ούτε να τα διπλώσουμε με μαεστρία. Είναι και πιο χορταστική, μα το κυριότερο, είναι απείρως νόστιμη και μοσχοβολιστή.
RIGATONI ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΣ
Για 4-5 άτομα.
Βράζουμε 500 γρ. rigatoni σε άφθονο αλατισμένο νερό έως ότου μαλακώσουν ίσα ίσα, δηλ. αρκετά λιγότερα λεπτά από όσα αναγράφονται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Στην ίδια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε 5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λίγο ελαιόλαδο. Τα βοηθάμε με λίγο αλάτι για να μην καούν. Αρχίζουμε να προσθέτουμε τα χορταρικά σταδιακά και ανακατεύουμε κάθε φορά έως ότου μειωθεί ο όγκος τους μέχρι να βάλουμε την επόμενη φουρνιά. Θα χρειαστούμε 500 γρ. καθαρό βάρος χοντροκομμένο σπανάκι, 250 γρ. καθαρό βάρος χοντροκομμένα σέσκουλα και 2 μάτσα χοντροκομμένα μυρώνια, τα οποία βάζουμε τελευταία γιατί είναι πιο ντελικάτα από τα υπόλοιπα. Μόλις μαραθούν όλα τα χορταρικά αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε ένα μάτσο ψιλοκομμένο άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε (το αλάτι με φειδώ λόγω των τυριών που θα ακολουθήσουν), τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να αποβάλουν τα υγρά τους. Τα βοηθάμε πιέζοντάς τα ελαφρά μέσα στο σουρωτήρι.
Μόλις στραγγίσουν τα χορταρικά τα βάζουμε στο μπολ με τα ζυμαρικά. Χτυπάμε δύο μεγάλα αυγά, προσθέτουμε 300 γρ. γαλομυζήθρα και 150 γρ. φέτα, και τα δύο τυριά θρυμματισμένα με τα χέρια μας. Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο μπολ με τα ζυμαρικά και τα χορταρικά και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός πυρίμαχου σκεύους και στρώνουμε το μίγμα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη φέτα. Σκεπάζουμε το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε στους 180ο C για περίπου 30’. Στο τέλος ξεσκεπάζουμε για να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε και ραντίζουμε την κάθε μερίδα με λίγο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Tips